måndag 6 december 2010

Julgran och julstjärnor


De här två sakerna är helt nödvändiga att ha om det ska bli en riktig jul. Det finns många andra saker som också räknas som livsviktiga, eller julviktiga, men gran och röda julstjärnor är nog nummer ett. Vill man betala några kronor extra kan man få glittriga blommor. Det förlänger inte hållbarheten och det är egentligen väldigt enkelt att själv slänga på lite glitter om man tycker det behövs. Jag kan inte påstå att jag har "gröna fingrar", men jag har faktiskt lyckats hålla liv i en julstjärna ända fram till Midsommar ett år.  Då tyckte jag det fick vara nog, och slängde ut blomman. Till första advent placerar jag ut julstjärnor och adventsstakar i alla fönster.  Då är det jul för mig.

Något som jag aldrig skulle kunna vara utan är julgran. Jag tycker det är lika kul varje år den ska kläs. Många av dekorationerna har jag haft väldigt länge, och det passar bra att blanda gamla och nya julprydnader. Ett stort problem med granen är, att barren ramlar av så lätt. Idag läste jag lite olika tips på hur man enklast gick till väga när man satte in granen och även hur man skulle sköta den så den inte barrade så lätt. Allt var skrivet i ordningsföljd, så det var väldigt pedagogiskt upplagt.

1. Ta in granen.

2. Ta en yxa och hugg till stammen så det bildas en spets och såga sen av 2 cm så det blir en plan yta.

3. Borra 3-4 hål nerifrån och upp genom stammen ca 5 cm. Det hjälper granen att ta upp vattnet lättare.

4. Sätt på julgransfoten. Skruva till skruvarna lite i taget, ungefär som när man skruvar fast ett bildäck. Man skulle kanske kunna ta med gran och fot till bilverkstaden och få det fixat där. Synd att vinterdäcken redan är på plats, annars kunde jag slått två flugor i en smäll.

4. När granen står på sin plats lägg i 2 magnecyl och häll på vatten.

Jag måste ha läst fel. Naturligtvis är det jag som ska ha magnecylen och vattnet. Jag räknar nämligen med att ha världens huvudvärk efter att ha följt instruktionerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar