onsdag 1 december 2010

Adventskalender


Idag var det dags att öppna första luckan i adventskalendern. Den första papperskalendern trycktes i Sverige 1934, så det är närmare bestämt 76 år sedan. När jag var barn var det endast dessa pappersvarianter med tomtemotiv på som gällde. Numera är choklad och presentkalendrar nog populärare. Chokladkalendrarna har oftast motiv på det som är populärt hos barnen just det året. I år har jag sett Barcelonakalendrar, Bacugan, Pokemon, Barbie m.m. Inte så värst mycket julmotiv där, men de är relativt billiga och godis är alltid gott. Paketkalendrarna blir givetvis lite dyrare, men det avgör man själv. När mina barn var små sydde jag var sin julkalender till dem. Paketen jag hängde i var ofta saker jag själv hade gjort eller köpt billigt under året som gått.  Den kalendern jag sydde till Ulrika har Rasmus nu fått överta.

December är nog den månad på året som har flest dagar där man alltid gör samma saker ett bestämt datum eller en bestämd dag. Först har vi de fyra adventssöndagarna, sen är det Nobeldagen, Lucia och uppesittarkvällen före julafton. Jag äter inte lutfisk så blötläggningsdagen hoppar jag glatt över. Har ingen aning om ifall någon av mina gäster gillar det, men jag tänker inte köpa färdigblötad heller.

Det är många år sedan jag åt julbord på restaurang. Visst är det gott, men räknar man efter vad man orkar äta i förhållande till priset, så blir det en dyr måltid. Då går jag hellre ut en vanlig kväll och beställer något extra gott. Man har ändå så mycket julmat hemma, och det är inget gott att äta samma sorts mat flera dagar på rad. På Annandag jul åker all julmat bort och jag lagar helt vanlig svensk husmanskost. Det enda jag kan tänka mig att smaska på hela julledigheten och ännu längre är GODIS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar