onsdag 24 november 2010

Brev eller mail?


Jag är så imponerad av de som har förmågan att skriva romaner eller småberättelser med för den delen. Vilken fantasi de måste ha, och ordförråd. Tänk att kunna berätta en historia så att en annan människa kan se den framför sig. Alla uppfattar ju inte saker och ting på samma sätt, så det är nog därför man har lite för stora förväntningar när man ser en film efter det att man läst boken. Jag gillar att skriva, men jag skulle aldrig kunna få ihop något som liknar en längre berättelse. Jag håller mig till mail och blogg.

Brevvänner skaffade jag mig ganska tidigt. Datorn var ju inget som alla hade när jag var tonåring, så det fick bli att skriva på brevpapper och gå till posten och köpa frimärke och skicka iväg. På den tiden fanns det postkontor. Så fort jag lärt mig någorlunda engelska började jag leta efter brevvänner från utlandet. Så spännande det var att se om man fått något brev när man kom hem från skolan. Så småningom ebbade intresset ut och brevskrivandet stannade av.

Många, många år senare började jag maila i stället. Jag bestämde mig för att försöka hitta vänner från så många länder som möjligt. Då upptäckte jag att det är ganska svårt att hitta personer i min ålder som vill skriva på engelska. I sydeuropa och i många afrikanska länder är det inte självklart att de kan engelska. Det är en helt annan sak när det gäller ungdomar. Där finns inte den begränsningen. Jag lyckades ändå få ihop en hel hög med mailvänner. Vi var ganska flitiga i nästan 10 år, sen blev det längre och längre mellan mailen tills det var helt stopp.

Det är nu Facebook kommer in i bilden. Jag har lyckats få kontakt med några av mina gamla vänner. Denna veckan har jag spårat upp två stycken, en från Brasilien och en från Canada. Här kan man bara skriva en liten kommentar om man känner för det, och behöver inte tänka ut något längre mail. Mycket bekvämt. Dessutom finns ju den möjligheten att man kan chatta, om inte tidsskillnaden sätter käppar i hjulet förståss. Men eftersom de flesta är i min ålder så är vi ju LEDIGA och kan sitta uppe hela natten om vi skulle vilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar