måndag 9 december 2024

Lucka 9

 The Little Rock Nine

De nio från Little Rock var en grupp afroamerikanska elever som började studera vid den då rassegregerade skolan i Little Rock i Arkansas år 1957. Deras skolgång blev en maktkamp mellan USA:s federala regering och delstaten Arkansas. Det bidrog också till avskaffandet av rassegregationen inom skolsystemet i hela den amerikanska södern.

Nio mycket högpresterande elever valdes ut för att starta sin skolgång på den tidigare helvita skolan. Det ledde till stora protester bland den vita majoriteten och både på skolan och i samhället rådde lynchstämning. De nio eleverna försökte gå till skolan, men möttes av en stor mobb. Arkansas guvernör hade t.o.m. kallat in Nationalgardet för att stoppa Little Rock Nine från att komma in på skolan. 


Efter några veckor fattade Högsta domstolen ett beslut som tvingade guvernören att dra tillbaka Nationalgardet. Ett par dagar senare försökte eleverna åter att ta sig till skolan, vilket fick den här förståndsbefriade guvernören att sätta in polis. Samtidigt hade mobben som försökte hindra eleverna blivit både större och aggresivare. De nio tvingades att fly för sina liv.

Då ingrep president Eisenhower. Han kallade in 1200 soldater samtidigt som han beordrade Nationalgardet att återvända hem. Till slut kunde eleverna eskorteras in i skolan. Alla eleverna har berättat om rasism och mobbing genom hela skoltiden. De var i åldrarna 15-17 år så de blev placerade i olika klasser. Åtta av de nio gick kvar vid läsårets slut och endast tre kom att ta examen. En av flickorna, Gloria Ray, gifte sig senare med en svensk man och flyttade till Sverige.


Medlemmarna I Little Rock Nine fick för sin medverkan inom USA:s medborgarrättsrörelse motta USA:s kongress guldmedalj. Det finns även ett monument uppfört för att minnas den här hemska händelsen.

22 kommentarer:

  1. Historien!! De nios liv, hur det gick och så monumentet! Många tankar kring så det var och hur det är idag ...
    Monumentet sökte jag upp på mobilen och kunde förstora upp detaljerna på varje skulptur; tack för denna intressanta och faktisk känslosamma lucka!
    Och mitt i allt så kunde jag kommentera med mitt namn igen, kommentarsfält lever sitt eget liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig har du ändå inte varit anonym. Man får sig en tankeställare av historien.

      Radera
  2. Stackars barn/ ungdomar - vilket fruktansvärt bemötande.
    Nu ska jag strax bege mig till jobbet - önskar dig en fin måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt otroligt att människor kan vara så grymma. Det gällde ju barn den här gången, men en del tänker över huvud taget inte.

      Radera
  3. De gjorde en hjältebragd de där nio. All heder åt dem som klarade av allt de fick utstå.
    Förståndsbefriade, mobbande människor ställer verkligen till det för andra. Tur att de höll ut och att lagarna förändrades. Många ska ha heder för att de stod på sig...men stackars ungdomar som fick stå som måltavlor för all fördom och rasism. Mycket finns fortfarande att göra men det har gått framåt och de började . Ett mycket tänkvärt inlägg, en jättebra lucköppning idag, som öppnar upp om hur det var och hur det fortfarande är.
    En fin måndag önskas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tuff tid för ungdomarna. Det är beundransvärt att de klarade av det.

      Radera
  4. Häftigt med dessa skulpturer, med tragiska liv,
    Ha en fin ny vecka! Kram Lisa

    SvaraRadera
  5. Måste varit ett av de bästa blogginlägg, som jag läst genom dessa år på Blogglandia. Så många tankar och temperament virvlar genom min kropp och själ. Ondska har jag alltid haft så svårt för. Helt oskyldiga "mål". Vackert monument.
    Hatten av från Bosse Lidén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Bosse! Man förvånas varje gång något liknande händer hur de människor är funtade som utför de här hemska handlingarna.

      Radera
  6. Tänk vad dessa ungdomar fick utstå och tänk vilken värld det var då. Att människans värde satt i hudfärgen. Tack och lov har vi kommit längre i dag men än är vi inte i mål. Om jag inte minns helt fel sommarpratade Gloria Ray för ett antal år sedan.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr finns det mycket kvar att förändra fortfarande. Ja, det stämmer....Gloria har varit Sommarpratare.

      Radera
  7. Ja, det är helt otroligt. Att de orkade kämpa. Riktiga hjältar skulle jag säga. Såg ett inslag om det för inte så länge sedan. Visste däremot inte om monumentet.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjältar är de verkligen. Det går inte att föreställa sig hur hemsk deras skolgång var.

      Radera
  8. Nog är det en bra ruskig historia och det är underligt att de där ungdomarna orkade. Något bättre är det väl i dag, men rasförföljelser förekommer ju överallt fortfarande.
    Ha en glad måndag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte heller hur ungdomarna klarade av pressen. Tyvärr blir vi nog aldrig av med rasförföljelse eller vilken slags förföljelse som helst så länge det finns förståndsbefriade personer här i världen.

      Radera
  9. Men hu vilken historia! Jag ryser när jag läser den! Hur förståndsbefriande och onda kan människor bli? //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen svårt att förstå att något sådant har förekommit och faktiskt finns kvar på en del ställen här i världen.

      Radera
  10. Efter att jag hade läst ditt inlägg tänkte jag spontant på 1. filmen "Rötter" och 2. Sydafrika, där det tog ytterliga cirka 40 år tills de svarta fick några rättigheter.
    Skulpturerna av de Nio från Little är otroligt fina.
    Annars är väll Little Rock mest känt för paret Clinton som bodde där, eller har jag fel där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var 12 år när det inträffade så jag har lite minnen från den tiden. Att familjen Clinton kom från Little Rock visste jag inte. Tack för den informationen.

      Radera
  11. Så viktigt att vi påminns om den rassegregation som inte minst USA ägnat sig åt genom åren. (Jodå, Sydafrika m.fl. länder också.) Och tyvärr förekommer liknande även idag på sina ställen. Visst är det hemskt att tillvaron var på detta sätt- All heder åt president Eisenhower som tog tag i det hela på ett rejält sätt-
    Intressant också att en av flickorna gifte sig med en svensk man och flyttade hit.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Vi lever fortfarande i en grym värld. Jag har läst att Gloria efter att hon blev pensionär åkte runt bland skolor och föreläste.

    SvaraRadera