Svenska Akademin
Svenska akademin är en kunglig akademi, som instiftades 1786 av Gustav III med syfte att "arbeta uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet". Det bör väl betyda att vi ska vårda vårt språk och behålla våra svenska ord och inte försvenska alla ord och uttryck som kommer speciellt från USA....eller ännu värre....använda ordet rakt av ibland utan veta vad det egentligen betyder. Där tycker jag akademin har misslyckats totalt.
Medlemsantalet är 18 st och de kallas även för De Aderton. Deras valspråk är "Snille och smak". Det sägs att kungen från början ville ha 20 medlemmar, men att han tyckte De Aderton lät mer högtidligt.
Det var givetvis enbart män som blev invalda i akademin från början. De valdes från tre olika kategorier: skönlitterära författare, lärde och herrar. Med herrar avsågs män som genom sin börd, samhällsställning eller umgängesvanor kunde representera god smak. Det är väl tveksamt om det går att sätta likhetstecken där. Förebilden var Franska Akademin. Inte förrän 1924 valdes den första kvinnan in i akademin. Det var Selma Lagerlöf.
Akademin delar sedan 1901 ut Nobelpriset i litteratur. Det förnämsta priset som Akademin delar ut anses det Gustavianska stora priset vara. Det består av en guldmedalj och har delats ut till bl.a. Selma Lagerlöf, Herbert Tingsten, Astrid Lindgren, Evert Taube och Tove Jansson.
Måste säga att Svenska Akademiens trovärdighet nollades för mig i och med skandalen om Danius-Arnault-Frostenson affären https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qnqyoL/danius-lamnar-formellt-svenska-akademien 2018.
SvaraRaderaDessa totalt förlegade "institutioner" borde avskaffas totalt alternativt förnyas radikalt, även om Nobelpriset i litteratur verkar består...
PS. Läser många böcker/år. Men varje gång jag är dum nog att köpa en Nobelprisad bok blir jag besviken och slutar läsa efter typ max. 100 sidor. Troligen är min IQ inte är den rätta;-) DS.