tisdag 17 december 2024

Lucka 17

 Läskiga djur


Sjuttonårscikadan är en insektsart, som först beskrevs av Carl von Linné år 1758. Ögonen och vingvenerna är rödfärgade medan ryggsidan är svart. Den nordamerikanska sjuttonårscikadan lever i sjutton år i marken som larv och suger näring från trädens rötter. Eftersom alla individer är lika gamla uppträder de bara vart sjuttonde år. Under en kort period är träden fulla av sjungande cikador, som parar sig och lägger ägg. Sedan dröjer det 17 år tills nästa generation dyker upp.

Cikadan åstadkommer en del skada på vissa kulturväxter under de cirka 2 veckor de lever ovan jord och deras sång, som kan mäta upp till 120 decibel upplevs som störande. Under denna tiden äter inte de vuxna cikadorna något. Deras enda uppgift är att hitta en partner och föröka sig. De kan ändå skada unga träd på grund av att deras sammanlagda tyngd knäcker grenarna. Efter att ha lagt ägg i träden och äggen kläckts faller cikadornas ungar till marken där de gräver ner sig och lever där tills det är dags för nästa parningsperiod. Den stora mängden cikador på ibland upp till miljarder gör det möjligt för fåglarna att lätt hitta mat åt sina ungar och det brukar bli bra häckningsår.

Det finns även trettonårscikador och man räknar med att dessa två arter kommer att dyka upp samtidigt 2076. Det blir ett naturfenomen av bibliska mått. Invånare i de 16 stater i nordöstra USA där de här insekterna dyker upp berättar att de får gå med gummistövlar för det blir som lervälling på marken av alla döda cikador, bilister kör med vindrutetorkarna påslagna och altaner får sopas rena innan det går att använda dem. 

En vuxen cikada är 2-3 cm lång med ett vingspann på ca 7cm. Jag gillar inte insekter; speciellt inte de som har onödigt många ben, och kan de då dessutom flyga är det etter värre. Jag lider med amerikanarna även om det bara rör sig om ett par veckor. Vilken tur att de inte finns i vårt land.


 Jag säger som Birgitta Andersson i monologen Sverigebruden: "Jag är så glad att jag är svensk."

24 kommentarer:

  1. Huuu... "de får gå med gummistövlar för det blir som lervälling på marken av alla döda cikador". Jag ryser. Och jag som tycker att det är nog illa med fästingarna och myggen / mammselen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inga insekter jag längtar efter att få se.

      Radera
  2. Nu lär vi väl inte vara med till -76. Och höra om fenomenet. Gillar cikadotnas sång. I måttlig styrka.Tack för intressant lucka! Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och lov är vi långt ifrån där de finns också.

      Radera
  3. Nej men hu ... jag ryser! Det här var helt nytt för mig. Fantastiskt vilka ämnen du hittar att skriva om i kalendern. Jag håller med, glad att vi inte har sådana i Sverige.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket tokigt här i världen.

      Radera
  4. Wow - superhäftig lucka! Oj oj oj!

    SvaraRadera
  5. Yes, jag instämmer med Birgitta och du vilken söt liten tjeja på sista bilden - tur att du avslutade med något extra trevligt efter den där cikadan, hu. Ha en bra tisdag, här är det fullspäckat program idag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var tvungen att sätta in den bilden så det blev lite jämvikt på rysligt och sött.

      Radera
  6. Visst är det spännande och intressant med cikadorna. Jag skrev ett inlägg om det här för flera år sedan, då vi hade varit på Kreta och fick uppleva cikadorna. Tänk att leva i jorden så länge för att under en kort tid föröka sig och sedan dö. Vi har lite olika liv vi levande varelser...och jag är också glad att jag är åländsk/madeiransk...
    Vilken liten sötnos du fick till på sista fotot.
    Ha en fin tisdag..om en vecka skriver vi julafton. Otroligt så tiden rusar iväg.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sydde Sverigedräkten till Zoé när hon var 2 år och på bilden är hon redo för Midsommarfirande.

      Radera
  7. Jag tycker att de är väldigt intressanta insekter och det är helt otroligt hör högt de kan låta! När vi var i Turkiet var det ett öronbedövande väsen hela tiden och det var intressant att veta. De fanns där i massor men vi såg inte en enda.
    Cikador har vid enstaka tillfällen förkommit bland annat i Skåne.
    Så fin bild på en söt flicka <3
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att jag slapp träffa på cikadorna! Zoé fyller snart 13 år så Sverigedräkten har hon vuxit ifrån. Det är inte hennes klädstil heller numera.

      Radera
  8. Det låter inte som någon höjdare att få vare sig sjutton - eller trettonårscikador, så dem får vi hoppas att vi slipper. Det räcker så bra med vårtbitare.
    Ha en fin tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror aldrig jag sett vårtbitare i verkligheten och det är inget jag sörjer över.

      Radera
  9. WOW hade ingen aning om detta det var faktiskt intressant..👍 Tack för ett bra inlägg igen.. Kram Nicki 🤗👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här cikadorna var nyheter för mig med.

      Radera
  10. Så tacksam att slippa de där läbbiga krypen. Har läst om dem tidigare och hur geggigt de kan bli efter deras invasion. Jag föredrar surrande myggor. Hm ... ;-)
    Ta det lugnt i julbrådskan! Kram från norr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, surrande myggor och cikador platsar i samma kategori...nämligen läskiga djur.

      Radera
  11. Usch, vill inte ha den mängden med cikador här där jag bor. Men det var riktigt intressant läsning. Har fått lära mig lite nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tacksam att de inte dyker upp här. Då hade man fått stanna inomhus.

      Radera
  12. Minns så väl cikadornas i mina öron vackra sång från en tjänsteresa till södra Frankrike. Öronbedövande, jo, det skulle man kunna säga, men i kombination med den ljuvliga lukten av lavendel i byn Mougins i södra Frankrike älskade jag cikadorna.
    Det gör jag inte längre...;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig varken sett eller hört cikador i verkligheten. För mig räcker det att läsa om dem.

      Radera