torsdag 25 november 2021

Att ha tummen mitt i handen


Igår kom trädgårdsfirman hit och fräste upp alla rötter som blivit kvar efter gallringen. Det var sammanlagt 15 stycken. En del var inte så djupa, så de hade jag kanske själv kunnat fixa, men jag tyckte det var väldigt bekvämt att få hjälp. Tidigt på morgonen kom en kille hit med en maskin som skulle göra arbetet. Han började med rötterna ut mot gatan och det gick som på räls. Kruxet var sen att få in maskinen i trädgården eftersom det fanns tre stora rötter vid gaveln som också skulle upp. Han plockade fram en ramp och la mot den låga muren vi har och sen tryckte han bara på en fjärrkontroll och maskinen körde villigt uppför rampen. Med all denna teknik som finns fodras det inte så mycket muskelstyrka. Arbetet utfördes på väldigt kort tid och nu återstod bara efterarbetet med att hyfsa till trädgården igen. Det var träflis lite överallt på gräsmattan, men det får ligga kvar över vintern. Hålen vid gaveln fyllde jag snabbt i för det var ju bara tre stycken. Längs med muren var det däremot 12 rejäla hål som skulle fyllas igen. Nu såg det ut som ett månlandskap fullt med kratrar. Jag började på det så smått, men fick ganska snart ge upp.

Att ha tummen mitt i handen är ju ett nedsättande uttryck för att någon är opraktisk. Jag anser inte mig själv vara opraktisk, men jag har bokstavligt talat tummen mitt i handen. I många år har jag haft besvär med mina händer med molvärk och stickningar. Eftersom det gått fram och tillbaka så har jag aldrig blivit undersökt. Läkarbesök är inget jag prioriterar. Så länge det inte gjorde så ont kunde jag acceptera det. Men  jag har märkt att tummarna på nåt mystiskt vis dragits längre och längre in mot handflatan. Inte så att de sticker upp mitt i handen, men jag har svårt att räta ut handflatan. 


När jag hållit på ett tag i trädgården fick jag en infernalisk värk i speciellt vänsterhanden. Det sprängde  något enormt så jag kunde inte hålla om redskapen. Jag insåg snabbt att det var slutjobbat i trädgården för min del i år. Jag ska ha något att göra till våren och då har jag redan färdiggrävda hål till där jag ska plantera. Det gäller att tänka positivt.


Jag tror det får bli ett läkarbesök för min del snart. Visserligen har jag konsulterat doktor Google och då fick jag veta att det finns något som heter tumartros och symptomen påminner väldigt mycket om de jag har. Det är nog bra att få en andra bedömning av en "riktig" läkare, som då förhoppningsvis kan ge lite tips på vad som går att göra för att förbättra situationen. 

30 kommentarer:

 1. Jag tycker det låter väldigt klokt med ett läkarbesök. Händernas och fingrarnas funktioner är så pass viktiga så där hade jag inte velat ställa en egen diagnos via google. Vem vet, kanske finns det något som hjälper eller några bra övningar.

  När det gäller vissa arbetsuppgifter så är det väldigt befriande att ta hjälp av kompetenta experter som har rätt redskap att tillgå.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser mina begränsningar nu och har blivit bättre på att ta hjälp utifrån.

   Radera
 2. Så klokt att ta hjälp med alla rötter och det låter ju som om trädgårdsfirman gjort ett bra jobb.
  Hoppas att du kan få hjälp med dina händer också. Visst ska du söka läkare även om dr google duger till en hel del.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är mycket nöjda med trädgårdsfirman och ska anlita dem både till våren och hösten nästa år. Jag ska ringa min läkarmottagning och beställa tid, för jag inser att det blir inte bättre ju längre jag väntar.

   Radera
  2. Det är nog klokt att konsultera en läkare för att få rätt diagnos men visst känner även jag igen det där med tummarna och också med tårna. Det finns bra rörelser som hjälper en att ha mindre ont och det kan du säkert få när du har fått bekräftelse på vad som felas dig. Lycka till och stor kram!

   Radera
  3. Jag har asett en del rörelser på nätet som jag gör, och det känns faktiskt bra, men jag inser att jag måste besöka en doktor.

   Radera
 3. Klokt av dig att leja bort detta jobb. Hålen fyller du till våren med fina växter, bara att stoppa ner lite ny jord först. Aj, aj det låter inte kul med tummarna, men jag är som du springer inte till doktorn för minsta lilla. Men det där får du nog ta tag i. Ha en bra kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli så kul att plantera nytt till våren.

   Radera
 4. Klokt att konsultera doktorn. Du kanske kan få hjälp med lite övningar hos rn fysioterapeut.Men bra med diagnos först. Det är ju tyvärr så; krämporna smyger sig på med ålder. Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har märkt det. Man är inte 20 längre.

   Radera
 5. Så bra att du hyrde in hjälp för detta tunga jobb.
  Men oj, så besvärligt det blev för dig. Hoppas du kan få en tid hos en läkare och få veta vad det är. Dottern har haft en inflammation i handleden som hon fick genom att den blev överansträngd. Det blev gips och en kortisonspruta.
  Vila nu tummen så mycket det går.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan kanske vara en inflammation. Det är nog säkrast att få en proffsig bedömning.

   Radera
 6. Den där mojängen ser ut som en liten robot. Perfekt med hjälpmedel som ser "utomjordiska" ut och samtidigt gör jobbet - ungefär som en dammsugarrobot eller en robot som klipper gräsmattan.

  Vad gäller din tumme så kan jag berätta att min granne har ett likadant problem, fast med mittfingret på båda händerna. Hon fick också diagnosen artros. Ja, allt verkar vara artros när man är över 70... Med lite tur räcker det med en kortisonspruta för att slippa smärta. Lycka till nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått en cortisonspruta i foten en gång och det gjorde jätteont. Tyvärr hjälpte det inte, så jag är inte så sugen på att försöka igen.

   Radera
 7. Tumme upp för kommande läkarkonsultation! Du måste ju få veta säkert vad som är fel. -- Jag har konstaterad artros lite här och där i kroppen; bl.a. händer, höger höft, vänster axel. Värst, just nu, är axeln eftersom rörligheten blivit rejält begränsad.
  Krya på dig och låt nu trädgården gå i vintervila.
  Första-advent-kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att kunna lägga trädgårdsjobbet bakom sig nu.

   Radera
 8. Nej, du har definitivt inte tummen mitt i näven! Du är duktig på så mycket, så att ta hjälp med lite trädgårdsarbete är inte alls något fel. Man kan inte vara bra på allt.
  Ha en fin dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska anlita trädgårdshjälp fler gånger för det var väldigt bekvämt.

   Radera
 9. Klokt av dig att ta hjälp med jobbiga göromål - och det är klokt att låta en doktor ta en titt på dina hände! Viktigt att de fungerar och skönt om de gör det utan att göra alltför ont!
  Ha en fin fredag och en trevlig första adventshelg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anki! Hoppas du med får en fin adventshelg.

   Radera
 10. Klart du ska söka för detta! Jag fick två kortisonsprutor i våras för axel och höft och de hjälper då än, med hjälp av min egenträning.
  Kram och trevlig advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju livrädd för sprutor över huvud taget, så jag provar allt annat först.

   Radera
 11. Jag tror att du kan få hjälp om du besöker en läkare. Du är kanske som jag, drar dig i det längsta med att besöka doktorer, men i bland kan det vara bra.
  Nej, du har inte tumme mitt i handen, du kan så mycket praktisk.
  Hoppas att du slipper att ha ont.

  Önskar dig en trevlig helg.
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Wiolettan! Ja, jag är inte någon flitig besökare på vårdecentralen. Jag försöker fixa det hemma så länge det går.

   Radera
 12. Frugan här har också problem med sina händer, artros enligt läkarna, nytt läkarbesök på gång här för henne.
  Önskar dig lycka till med läkaren där, hoppas de kan mildra besvären.

  Hjälp är bra att få när det gäller trädgårdar och sådant, speciellt med den inriktningen rötter och annat, mycket arbete om man inte har rätt maskiner till hands.

  Ha det bäst nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg nu att rätt maskiner underlättar arbetet betydligt. Det går inte att ha en sån maskinpark hemma.

   Radera
 13. Att ha artros i tummen är inte speciellt ovanligt, så det är kanske det som du också har. Hoppas att det finns hjälp att få.
  Man kan få hjälp med mycket annat också. Det har du ju upptäckt, och det är bra. Så skönt att ha fått bort alla trädrötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland måste man ha hjälp av de som är proffs.

   Radera