tisdag 26 oktober 2021

Optimist

Jag brukar tänka att det mesta kommer att ordna sig, men nu kanske jag är lite optimistisk i överkant. Mina talanger när det gäller att hålla liv i krukväxter är som de flesta vet helt obefintliga. Efter att ha varit tvungen att kasta ut den ena växten efter den andra gav jag upp. Jag tänker alltså på krukväxter som får plats på fönsterbrädan. Av någon underlig anledning är stora växter och särskilt de som kan stå längre in i rummet mer seglivade. Jag har ändå saknat färgglädjen i fönstret, och nu tänkte jag göra ett försök igen. För att gardera mig ännu mer har jag placerat dem i fönstret i Görans datarum. Det är nog bäst om vi är två som kollar när växten börajar sloka. Jag köpte två cyklamen, som piggar upp mig bara jag ser dem. Det är en så vacker blomma.

30 kommentarer:

 1. Mycket vackra cyklamen. Det är inte alltid lätt att hålla växter vid liv på fönsterbräden. Värmen från elementen ställer ofta till det och gör luften torr och så har vi ju vintermörkret. Jag brukar vara duktig på att övervattna. Växt slokar, jorden känns torr, behöver vatten har jag tänkt men så är det inte alltid. En kompis till mig gjorde likadant och till slut så skickade hon efter en fuktmätare. Nu sticker hon ner den i jorden och så talare den om när jorden är tillräckligt torr för att växten ska behöva vatten. Väldigt mer sällan än vad hon gissat på och nu överlever hennes krukväxter.

  Kram och lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra ide! Ja bara chansar när växten behöver vattnas och det fungerar väldigt dåligt.

   Radera
 2. Vilka vackra cyklamen! Jag vann två sådana för en månad sedan och de trivdes bra ute. Men så tog jag in dem och den ena har protesterat vilt. Nu åkte den ut med besked, så får vi se vad den säger. Nej, det är svåra blommor. Men de gläder så länge de varar!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas jag kan få dem att överleva ett tag.

   Radera
 3. Vackra cyklamen!Lycka till med dom!
  SV...Fantastiskt att du kommer ihåg ert telefonnummer. Jag har glömt alla mina Jag kommer bara ihåg mitt mobilnummer som jag har nu.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa nummer sitter bergfast kvar i minnet.

   Radera
 4. Härligt färgglada cyklamen! Jag köpte en vit som jag har i köket. Den är inne på sin tredje vecka och ser ut att klara sig ännu en tid. Annars är jag dålig på att sköta krukväxter, jag vattnar ihjäl dem. Under många år hade jag enbart orkidéer men tröttnade på dem så nu har jag en salig blandning med ganska hög omsättningshastighet.
  Ha det gott och lycka till med dina vackra cyklamen! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas verkligen de ska trivas här.

   Radera
 5. Cyklamen är så fina. Jag fick en på min årsdag (7/9) och den stod ute på trädgårdsbordet och såg ut att trivas bra där, men så fick jag för mig att jag skulle ta in den och nu ser den allt annat än välmående ut.
  Ha en fin tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Jag får kanske sätta dem på altanen i stället, men det är väl i kallaste laget nu gissar jag.

   Radera
 6. Håller tummarna att du får behålla skönheterna länge. Förr hade jag massor av krukväxter, numera inga. Jag avvecklar allt, allt eftersom. ;)
  Norr-kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt med krukväxter, men de är så vackra.

   Radera
 7. Det är en mycket vacker blomma men kan vara lite känslig när det gäller vattningen. Jag har hört att de ska vattnas underifrån direkt på fatet eller i botten av krukan. Vi brukar sätta cyklamen på kyrkogården och där trivs de alldeles ypperligt.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört det om vattningen, så jag sätter dem i en skål med vatten över natten när jag känner de börjar bli torra.

   Radera
 8. Så fina, de räcker ju att sänka ner i vatten tills det slutat att bubbla ca en gång i veckan. Jag har ju mina ute och det funkar utmärkt så länge det inte är för kyligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller tummarna för att de här två ska överleva.

   Radera
 9. Allt ordnar sig har länge varit mitt motto. För det mesta stämmer det faktiskt. Men gröna fingrar har jag verkligen inte och förutom en 40 gammal novemberkaktur som inte behöver någon omsorg alls har jag inga blommor.
  Måste dock säga att dina två cyklamen i de vackra krukorna är otroligt fina. Hoppas de överlever ett tag i alla fall;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli intressant att se hur länge de kommer att se ut som cyklamen ska göra.

   Radera
 10. Har också en benägenhet att få växter att växa ur sin plats i fönstret.
  Brukar sluta på "soptippen ".
  Cyklamen är vackra, men jag klarar dem inte. Tror nog att du, med god hjälp, kommer att lyckas.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två stycken bör väl kunna fixa detta....en blomma var.

   Radera
 11. Känner igen mig och ler. Har numer bara orkidéer. Tursamt blommar ju inte alla samtidig men å andra sidan ärde som vilar heller inte alltid så roliga att se. Dina cyklamen lyser verkligen upp och är så fina. Lycka till med dem.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser att många har orkidéer. Det trodde jag var svårflörtade blommor, men det är kanske bara mig de inte gillar.

   Radera
 12. Håller tummarna att det får bra nu själv lyckas jag aldrig med just dom blommorna.. November kaktusar är bra dom är tåliga och blommar mycket..ha en fin dag nu kram Nicki..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en blomma jag skulle försöka mig på.

   Radera
 13. Cyklamen är en vacker blomma. Tyvärr klarar jag inte att sköta blommande blommor. Betydligt mer framgångsrik när det gäller gröna växter, framför allt ampellilja. Den tål det mesta! Och när jag vattnar drar jag alla över en kam, vilket dom behöver vatten eller ej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör ungefär på samma vis som jag.

   Radera
 14. En vacker växt det där, önskar er lycka till med dessa, jag är ganska kass på växter inomhus, bara orkidéer som klarar sig från katternas "gnagande".

  Tillönskar dig en fin fortsättning på veckan nu och lycka till med växterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga djur som ger sig på några växter här, utan det är mer jag som är problemet.

   Radera
 15. Oki,det är ju inte alla växter som gillar vårt inomhusklimat,jag lyckades hålla en Orkide i drygt 9 år,sedan avled den,kanske av bristande omsorg.Nu har jag ingen levande växt..Cyklamen gillar jag,det är Cyperns nationalblomma,Men Cyklamen valdes inte bara för sin skönhet, utan för sin styrka och förmåga att överleva. De små växterna ses ofta växa på sluttningar i karg och sandig jord.Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste var fint att se cyklamen i det fria.

   Radera