torsdag 18 februari 2021

Pusselpyssel

 


Det skrivs så mycket om hur svårt det är att få livspusslet att gå ihop. Då handlar det ofta om småbarnsföräldrar och det har jag full förståelse för. Jag minns hur svårt det var att hinna med allt man ville och förväntades göra. Men då var jag yngre, hade mer ork och energi och tänkte inte så mycket på att det skulle bli någon egentid över till mig. Jag kan inte påstå att jag saknade det, för barnen och jag pysslade mycket och gjorde utflykter i skogen, som jag också tyckte var kul. När de blev äldre ändrades deras intressen, men jag kom på att det som de gillade inte var så tokigt och jag började lyssna på annorlunda musik, såg filmer jag aldrig utan deras påverkan skulle ha sett och testade att göra nya saker. Man kan lära sig mycket av sina barn. Jag har alltid varit lite nyfiken och inte speciellt rädd för att göra bort mig. Sånt händer alla någon gång och världen går inte under för det. Efter ett tag blir den där blamagen till något skoj som man kan skratta åt.

Livspusslet kan vara svårt att få och gå ihop även när man är pensionär. Det blir givetvis andra problem som dyker upp då. Eftersom jag inte yrkesarbetar längre borde jag ju ha väldigt mycket fritid, men på nåt konstigt vis tycks den krympa mer och mer. Det beror nog på att saker och ting tar så mycket längre tid att göra nu. Jag tycker inte jag är så saktfärdig av mig, men jag blir fortare trött och då tar jag en paus. Det tycker jag att jag har all rätt att göra. Numera är jag min egen chef och om jag får säga det själv en väldigt human sådan. Hos mig prioriteras personalen. Jag är inte så vinstinriktad, men trots det så ramlar pengarna över mig. Som i år t.ex....det blev en löneökning på hela 65 kr. Göran fick några tior mer så vi har fullt sjå med att fundera ut vad vi ska göra av alla dessa pengar. Någon som har ett förslag?


30 kommentarer:

 1. Det är härligt när man inte är sysslolös. Haha, ja jisses, med så mycket pengar får ni ju fira ordentligt! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får bli en festmiddag hemma. Det är lite säkrare än på restaurang.

   Radera
 2. Ajaj, svårt att göra åt med pengar i dessa tider. Jag fick en löneförhöjning på ungefär 700 om jag inte minns fel. Blev väldigt förvånad, men jag är ju inte så erfaren i det här jobbet som pensionär.
  Småbarnstid ( vi hade ju bara två) och heltidsjobb, ja, det var lite stressande ibland. Samtidigt som lärarjobbet på den tiden, var ett väldigt bra jobb att ha. Korta dagar, mycket av arbetet som gjordes hemma och långa lov. Så jag kan inte klaga egentligen. Kommer bara ihåg att jag var väldigt trött efter vissa skoldagar och hade inte alltid energi över till mina egna döttrar. Men de har blivit bra vuxna för det....
  Tycker att pensionärslivet är tråkigt. Jobbar ju ändå en dag i veckan. och har mormors/morfarsdag ytterligare en dag. Skulle vilja göra något, men vet inte vad... Släktforska är ju populärt.... måla också ( även om jag inte är bra på det).... Det blir bättre bara våren kommer, då finns det mycket man kan göra utomhus....
  Och så denna erbarmliga pandemi som sätter stopp för de extra guldkanterna i tillvaron. Umgänge med vänner, olika event, besök på konserter, teater ....
  Bästa uppmuntran- en bukett blommor. Så det kan ni ju använda er löneförhöjning till... Kram! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blommor är alltid uppskattat. Men jag tor de kommer att försvinna utan att jag har en aning om det. Den summan är ju knappast något som gör skillnad.

   Radera
 3. Härliga Gunnelvinklingar med Gunnelska humorn och en liten tankeställare!
  Grattis till denna summa pengar - förresten grattis är ju helt fel - det är ju ni/vi som tjänat i hop dem själv :-)
  Skönt få lite "lyx"problem ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta är verkligen "lyx"problem.....den bästa sortens problem.

   Radera
 4. Jag har också fått påökt ,ja vad ska man göra med alla dessa pengar :-)
  SV...När man pratar med sig själv får man bra svar i alla fall de svaren man vill ha!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag satsar dem på något gott att äta.....som choklad.

   Radera
 5. Jag kan hålla med dig om mycket där! Familjetid med fyra barn och ibland ett par sommarbarn, inte grunnade jag på egentid. Och som du skriver, jag blandade mig med barnens intressen och skrattade ihop med dem.
  Nu är jag helt min egen utan anställda men håller också med om att längre pauser görs. Liiite tröttare.
  Jag fick ingen vinst i år, den åts upp av hyreshöjningen, men det blev som det brukar. Jag är glad ändå.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag fick ung samma löneökning som du fick. Har funderat på vad jag ska hitta på, men kom nog fram till att jag sparar nog den, till bättre kommande behöv.
  Då man arbetar så har man koll på fritiden, och vad som ska göras/hinnas med.
  I mitt friska liv steg jag i princip alltid upp vid sex-tiden. Hade full på det mesta. Nu har jag knappt koll på mig själv. Allt måste planeras. Som sjukpensionär så jobbar jag 200% med mig själv. Kan vara påfrestande ibland. Men skönt att inte ha en massa måsten över mig. Så visst är det skönt att vara sin egen chef, jag tänker heller inte på att det ska vara ett vinstföretag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att själv bestämma över sin tid.

   Radera
 7. Ja jisses ... vad ska man göra med en sån löneökning? Ingen aning, men här får den nog gå in i den vanliga hushållsbudgeten :)
  Det är väldigt skönt att vara sin egen chef ... och göra det som måste göras i den takt man orkar. ... men visst går det mesta lite långsammare numer.
  Ha det gott Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, höjningen täcker inga större hål, men det får gå ändå.

   Radera
 8. Då fick jag lite mera i löneökning än du. Hela 95:- blev det, så nu kan man slå runt!
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Du får berätta sen vad det blev för utsvävningar.

   Radera
 9. Grattis till er löneökning! Ja, vad ska ni göra för pengarna? Husse fick 8 kronor i ökning och han funderar fortfarande...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl ändå i snålaste laget.

   Radera
 10. Pensionshöjningarna är ju ett stort hån, det snackas så mycket men det ger ju ingenting i plånboken för er som jobbat hela livet. Jag har många år kvar att jobba än.....
  Bra att du lyssnar till din kropp! Ha en bra eftermiddag/kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite surt när man ser hur politikerna höjer sina egna löner.

   Radera
 11. Jag vet inte hur mycket pensionsökning jag fick men nån krona blev det väl. Vad ska man hitta på för kul...trisslott kanske...mer garn...eller en fet bakelse 😉🤣
  Gött å va pangsis å bestämma över vad man ska göra och inte göra och i den takt som man orkar!
  Kram på dej! Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garn tycker jag var ett bra förslag.

   Radera
 12. Vad gäller livpusslet ser jag barn och ungdomsåren som du gör. Jag är lärare och jobbade full tid men egentid tror jag inte var uppfunnen på vår tid. Men det gick bra ändå. Jag hade också roligt med döttrarna och lärde och gjorde en massa för mig nya saker. Givande på alla sätt.
  Nu är jag också i princip min egen arbetsgivare. Har ju en del reseuppdrag när det inte är pandemitider men det gillar jag verkligen .
  Ja denna fantastiska höjning av pensionen - Enastående. Ohc är detta satsningen på oss så känns den tveksam.
  Jag tror jga ska investera mina pengar i hjärnfonden och forskningen om Alzheimer. Kan nog ge utdelning på sikt.
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter pensioneringen började jag sy mer på beställning men nu är jag pensionerad från det jobbet med och gör bara det som jag känner för just nu.

   Radera
 13. Har aldrig haft några barn, så jag har inte haft problem ed att få livspusslet att gå ihop. Men visst kan jag fråga mig ibland hur jag hann med ett heltidsjobb, tre fotbollsträningar och minst en match i veckan. För att inte tala om sena kvällar, biobesök, restaurang- och pubbesök...
  Och nu då... Ja, jag har blivit lat, riktigt lat. Och jag bara älskat det:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror åldern är den största orsaken till att man känner att det inte går att hinna med lika mycket nu. Det är skönt att få vara lat.

   Radera
 14. Det är ju problemet, nästan varje år, som vi pensionärer får. Vad ska vi göra av pensionsökningen, pengar som bara dyker upp? Spara på hög, nej, köpa något vackert och bestående är en bättre tanke. Du som är så kreativ kanske köper något nytt som du kan sätta händerna i.

  Jag tycker att det ibland är svårt att få tiden att räcka till. Men, jag kan inte förstå varför om jag jämför med hur det var då jag förvärvsarbetade.
  Troligen som du skriver, allt tar längre tid. Sedan har vi ju kroppen med sjukdom och läkarbesök, tar också sin tid.
  Trevlig helg.
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill göra så mycket och det tror jag bara är bra. Bättre det än att varje dag behöva fundera över vad man ska göra för att tiden ska gå.

   Radera
 15. Ja så är det med pussel. Ibland hittar man bitarna på direkten och ibland tror man nästan dom har ramlat ner på golvet och försvunnit för det går ju bara inte att hitta dom.
  Och den löneökningen, ja vad ska jag säga. Förstår om det blir svårt att komma på vad du ska använda nytillskottet till. Hm, köpa ett pussel kanske ...
  Kram och fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja det får bli ett mycket litet pussel.

   Radera