tisdag 23 februari 2021

Ny yrkeskarriär?

 Pandemin har satt många käppar i hjulet för allt det vardagliga. Givetvis är det inte lika hemskt som alla som blir sjuka, men det känns ändå lite besvärligt ibland. Att gå till tandläkaren, som jag tidigare gjort två gånger per år har pausats. Som tur är har jag väldigt sällan hål i mina tänder, men de sista dagarna har jag känt av att det ilat lite. Jag håller tummarna för att det bara är något tillfälligt, annars måste jag ringa och få en tid. Tandvärk är inget som går att tänka bort och givetvis är det så säkert det bara går att besöka en tandläkare idag. Det är ju inte så att mottagningen är nerstängd precis. 

Om man läser i tidningarna så verkar det ibland som om det skulle vara helt omöjligt att få kontakt med en läkarmottagning, men jag har upptäckt att det fungerar alldeles utmärkt. Sjukvårdspersonalen är så vänlig och hjälpsam och ger sig tid. De är beundransvärda. Vi har inte kunnat få vår vaccinering än eftersom Göran tagit en dos penicillin. Då måste man vänta två veckor minst efter att kuren avslutats. Det betyder att även jag får vänta, men eftersom vi ändå inte är ute och flyger och far, så går det bra.

Jag har alltid haft bestämda tider hos fotvårdare och "frissa", men det är inget jag vågar mig på nu längre. Ulrika köpte ett fotvårdsset med alla attiraljer som behövdes och har tagit över den sysslan hos oss. Det är väldigt bekvämt att slippa ge sig iväg, så vi kommer nog att fortsätta med det även när pandemin är över.


Frissan blir det lite besvärligare med, men jag löste det enkelt. Jag köpte ett paket hårfärgning. Den här gången valde jag mellanbrun, för jag vågade mig inte på någon av de röda nyanserna. Det hade kanske inte alls blivit den färg jag önskat, så jag får vänta med det ett tag. När jag var yngre fixade jag alltid färgningen hemma, men sen blev jag lite bekväm och lät min hårfrisörska göra jobbet i stället. Det största bekymret är klippningen. Det vågar jag mig inte på, men jag har bestämt mig för att låta håret växa. När det blir tillräckligt långt ska jag sätta upp det i en knut. Då kanske jag snart liknar en riktig sagoboksmormor/farmor. 


Det är värre med Görans frisyr. Jag skickade efter ett hårklippningsset som även skulle duga för proffs stod det, så nu har jag extraknäckt som herrfrisör ett par gånger. Det är inte det lättaste. Jag tror jag ska föreslå honom att lägga sig till med hockeyfrilla. Då behöver jag bara föna och locka till håret lite.


I mitt vitrinskåp ligger en gammal hederlig locktång......rena tortyrredskapet. Mor la den på spisplattan tills den blev het och sen lockade hon håret på mig och min syster. Ibland kom hon åt örat och det brände rejält. Jag undrar om det var någon som fick lockat håret med hjälp av locktång som kommit på uttrycket: Vill man vara fin får man lida pin. 

34 kommentarer:

 1. Du får köpa en trimmer och klippa Göran med. Vi köpte en då Stefan hade cancer, på den går det att ställa 3, 7 eller 12 mm. Jag klippte Stefan i flera år efter han hade blivit frisk, men sen ville han byta frisyr, så nu ligger trimmen i badrumsskåpet till ingen nytta.
  Man ser nu att det är många som är långhåriga, många som inte vill gå till frissan. Jag var och klippte mig i december, Stefan skulle också ha klippt sig då, men han bokade om till januari, ville inte utsätta sig för ev smitta innan jul.
  De vanliga gamla hedliga locktängerna var heller ingen hitt. Jag och min syster brände också öronen en gång ibland.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran vill inte ha håret för kort annars hade jag kunnat låna Ulrikas trimmer.

   Radera
 2. Jag köpte en trimmer förra året och klipper Lasse varannan månad med den ... funkar hyfsat bra, men själv ser jag ut som det skogstroll jag är. En jobbig längd på håret just nu - för långt, men ändå för kort!
  Bra att du numer har en egen fotvårdare ... det skulle jag också vilja ha :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får kanske testa trimmern ändå. Jag minns fotot på dig och din son...du hade jättelångt hår och liknade ett skogsrå. Förhoppningsvis varar inte pandemin så länge att ditt hår hinner bli så långt.

   Radera
 3. Ja, kan man jobba på egen hand så är det bra! Men jag har dristat mig till att våga gå till frissan här inne i stan flera gånger. Även fotvården. Tandhygienisten vågade jag också. Ska väl inte vara någon fara, de har skydd och spritar och torkar.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det är ganska säkert, men min fotvårdare är sjukskriven och min frissa har flyttat. Dubbel otur.

   Radera
 4. Oj, den locktången blev jag nästan rädd när jag såg :) Trimmer är bra, det kör maken med. Han trimmar sig själv. Jag går faktiskt fortfarande till frissan och ska dit idag, maken skjutsar och hämtar mig. Och hon är helt själv där, har bara en kund åt gången och så pass långt mellan att det inte blir några kollisioner. Hon har munskydd, tvättar allt mellan kunderna och när jag kommer dit så spritar jag händerna direkt. Så det känns väldigt tryggt. Men en frisersalong med flera stolar och flera kunder samtidigt skulle jag aldrig gå till.
  Låter bra med lösningen av fotvården. Nu hoppas jag bara att din tandvärk inte är någon tandvärk. Kanske bara lite ilning i en tandhals eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev kallad till mitt årliga besök hos tandläkaren och ska dit om några veckor. Det kom som på beställning.

   Radera
 5. Ja, det är mycket som står på paus nu. Själv är jag i akut behov av en klippning och funderar på att boka en tid. Samtidigt så tycker jag inte att det känns helt säkert utan nästan lite onödigt. Får se hur jag gör...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som inte är absolut nödvändigt får stå på vänt, men i och för sig så är det där nödvändiga så olika för var och en.

   Radera
 6. Jaa, du det där med egenvård av hår och fötter och tänder känner jag igen. Tänder kan bli nödvändiga att frångå om besvär uppstår.
  Håret är numera katastrof. För sådär 10 år sedan så hade jag långt hår. Nej, tänkte jag en dag, nu ska det kortas ner. Igen.Ringde frissan och se hon hade fått återbud så om jag kunde komma straxens? Det kunde jag ju. Min omgivning mötte mig med: Du är ju 10 år yngre!!!
  Så på det här dryga året så har jag då blivit 10 år äldre + 1.
  Nåja, bena bär hur än huvudet ser ut :-)
  Att bli uppmuntrad och glad av bloggvänners inlägg är som en slags vård det med, men då blir den gett av någon som du med detta nu då :-)
  Visst finns det många fina exempel på bra vård och bemötande!
  Signerar med Livsamötören idag , passande eller hur?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Vilken fin titel du ståtar med: Livsamatör. Utseendet är väl kanske inte så viktigt, men nog känns det ändå bra om man själv är nöjd.

   Radera
 7. Sån locktång hade vi också i mitt föräldrahem.
  Du får åka i fantasin
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reser dagligen i fantasin...både långt och helt gratis.

   Radera
 8. En sån där locktång fanns i mitt hem också när jag var barn. Mamma hade ett fint självlockigt hår, men vi tre flickor hade alldeles spikrakt. Så hon kämpade!!
  Hoppas att du har en tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mit hår var också spikrakt, så jag kände mig som en prinsessa när jag fick lockigt hår även om det var lite bränt i topparna.

   Radera
 9. Det har blivit helt annorlunda med allt, bara att försöka göra det bästa som går.
  Jag har heller inte klippt mig, har hästsvans nu, ser inte klokt ut, men nöden har ingen lag, sägs det.
  Bra gjort av dig att färga håret själv.
  Är det redan dags för dig och din man att få en spruta, så märkligt. Vi har inte hört något alls ännu.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle ha fått för några veckor sedan eftersom vi är i grupp !, men det blev ju inte av då. Jag ska ringa nu i veckan och höra när det blir.

   Radera
 10. Ja, det är mycket som blivit förändrar i dessa tider. Men frissan brukar nog ha både visir och munskydd så jag tror du kan boka en tid för klippning. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara skönt och bli klippt och även få snygg färg i håret, så jag får nog ringa och boka tid.

   Radera
 11. Den locktången skulle jag inte vilja komma nära.
  Hockeyfrilla låter tufft. Givetvis tycker jag att Ulrika kan fortsätta när allt blir som vanligt igen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag ville ha lockigt hår så var jag ändå orolig varje gång mor skulle använda locktången.

   Radera
 12. Ja, nöden är uppfinningarnas moder! Men jag tycker det mesta fungerar bra bara man håller sig undan stora folksamlingar, Har gått till frissan regelbundet, hon öppnar lite tidigare så att jag är ensam kund. Sjukvården har hag utnyttjat som aldrig förr, har blivit proffsigt och vänligt bemött. Tandläkaren har haft en del att göra för jag ramlade framstupa och landade på framtänderna och bet sönder läpparna. Jag har alltså fått all hjälp jag har behövt i dessa coronatider. Men jag har inte träffat barn och barnbarn och det gör ont.
  Tack för ett väldigt trevligt och kreativt inlägg. Locktången känner jag igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken otur att ramla så! Jag kan kanske också få vara ensam med frissan. Jag ska höra om det går att ordna.

   Radera
 13. Här över huvudtaget inte funderat på att jag inte skulle kunna besöka tandläkare eller frissa. Eller läkarmottagning. Alla har ju en tid till just mig, alltså ganska så tomt på andra personer då det är min tid. Ska på årskoll hos tandhygienist i morgon...
  Kanske är annorlunda för oss som bor i en landsbygdskommun.Jag är absolut mer orolig att bli smittad i stora ICA-affären. Handlar numera det mesta i en Tempo-butik på andra sidan smålandsgtänsen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då behöver jag kanske inte vara orolig när jag ska på besök hos tandläkaren om några veckor. Låter tryggt.

   Radera
 14. Vilket sammanträffande att du skrev om tandläkaren just idag. Hade en tid hos henne idag och var förvånat att det var så många som satt och väntade på tandläkare och tandhygienist. Ja, de flesta har väl inte vågat sig dit på ett år eller mer...

  Frisören däremot har jag besökt regelbundet. Varje gång var jag så gott som ensam där. Det gäller även husläkarmottagningen. Hur lätt som helst att få en tid där. Ingen vågar sig dit för de tror att där finns en massa människor. Det gör det inte kan jag säga.
  Min man har lockigt hår, så jag har alltid klippt honom. Med lockigt hår syns inte misstagen om man säger så. Dessutom har han relativt långt hår i vanliga fall;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner till en frissa i samhället som bara har plats för en kund i taget, men hon har varit sjukskriven ett tag. Hoppas hon kommer att börja jobba snart.

   Radera
 15. Förra veckan klippte jag mig själv, som jag alltid gör. Så skönt att vara sin egen frissa. Önskar bara att jag även kunde fixa tanden som varit trasig sedan i våras. Har inte ont — peppar, peppar, är det väl bäst att tillägga. :/ Jag tror den är rotfylld, annars skulle den inte vara lugn. För mig får allting vänta, jag borde på hjärtkoll, men dör hellre av hjärtsnörp än covid-19. :(
  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sådana här situationer önskar man att man var tusenkonstnär. Men det mesta fungerar nog ganska ok ändå. Fast visst känns det lite obehagligt.

   Radera
 16. Blev färgen på håret bra då? Själv dristade jag mig att gå till frissan för några veckor sedan. Med visir och munskydd och mig som ensam kund gick det som en dans! Däremot tänker jag avbeställa tandläkarbesöket. Nu har jag isolerat mig i månader och då vill jag inte riskera något innan jag fått vaccinet. Jag har ju inte heller några besvär, så det får vänta. Jag är min egen fotvårdare, men det börjar bli jäkligt svårt att komma åt nu. Man är ingen gymnast precis! 😟 Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alldeles för stel i ryggen för att nå ner till mina fötter, så jag är glad att Ulrika tagit över den sysslan. Hårfärgen blev helt acceptabel.

   Radera
 17. En ny yrkeskarriär tycker jag verkar bra. Och kul att testa något man inte gjort tidigare. Apropå locktången så hade min farmor en sådan och jag har när jag var mellan fem och 10 år blivit lockad med den vid "högtidliga tillfällen". Jag skulle var Lucia, gå "mannekäng" eller gå på ett stort barnkalas. Minns svedda öron och hårbotten.
  Färgat håret har jag gjort en gång i livet, som 15-åring.Med "Polycolor". Och mitt ljusa hår blev inte alls ljusare. Men det blev tovigt, gick inte att reda ut så jag fick klippa bort tussar. Däremot har jag gjort slingor ibland.
  Bra jobbat att du får till färgningen och en knut blir bra. Och vad gäller Göran så har du ju den rätta knycken. Detta med att klippa till har du en gedigen utbildning i. Men det kan ju vara så att hår är knepigare att forma än tyger.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag tror faktiskt inte jag har nån större nytta av min tillskärarutbildning när det gäller hårklippning.

   Radera