torsdag 4 juni 2020

Trippa lätt


Nu är Let´s dance slut för denna säsongen. Jag gillar det programmet inte bara för dansen utan även de tjusiga kläderna man får se. Jag brukar också titta på damernas skor. Hur katten kan de hålla balansen i de där skorna? Men när jag tänker efter så har jag själv varit lite av en expert på det området. Ja, inte när det gäller dansen, men att ta sig fram på höga, smala klackar. De flesta skor jag hade när var var ung hade alltid skyhöga klackar och spetsiga tår. Det är för mig en gåta hur jag kunde trycka in 5 tår i varje sko. Kanske inte så konstigt att fötterna tog lite skada.

Jag vet inte riktigt när mitt skointresse började, men jag gissar att det var nån gång i tonåren. En säsong var det modernt med väldigt mjuka skor, som kallades för jungle foot. De var så mjuka att det kändes nästan som om man gick i bara strumplästen. Riktiga smygarskor. Vi den här tiden blev det mer och mer populärt med italienska skor. De var kända för att var snygga, mjuka, spetsiga och makalöst dyra.  När jag äntligen lyckats spara ihop pengar så jag kunde köpa ett par var jag överlycklig. Jag skulle ut och dansa på lördagkvällen och då skulle jag naturligtvis ha de här tjusiga skorna på mig. Mot slutet av kvällen trampade jag fel under en dans och bröt av klacken. Det blev inget mer dansande för min del. Jag fick linka runt med en sko där klacken hängde och slängde. På måndagen gick jag med skorna till skomakaren, men det gick tyvärr inte att laga dem, eftersom de brutits mitt under sulan. Vilken katastrof!


Mitt skointresse slutade inte där utan jag fortsatte glatt att köpa det ena paret efter det andra. I min garderob fanns skor i alla färger, och med olika slags klackhöjd. Det är inte så mycket högklackat i min garderob nu längre......nästan ingenting, om jag ska vara ärlig. Men jag kan fortfarande falla i trance inför ett par supersnygga skor i ett skyltfönster. Tyvärr brukar det stanna vid det.....en titt i skyltfönstret. Antingen har skofabrikanterna fel på lästerna de gör storlekarna efter, eller så är mina fötter VÄLDIGT unika. Jag kan prova hur många som helst i "min" storlek, och för det mesta hittar jag inga som passar. Numera är jag både ute efter att de ska vara snygga och sköna att ha på fötterna. Det finns vissa affärer som säljer sådana skor, men tyvärr så är det inga som är speciellt billiga.

I modereportage kan man läsa om kända skodesigners som Loboutin och andra. De tillverkar skor direkt efter kundens fot och önskemål om utseende. Här blir det garanterat inga skoskav vid användandet. Antagligen är skorna lika mjuka och bekväma som en handske. Kanske är det därför som filmstjärnor och andra kändisar ser så lyckliga ut när de går på de olika galorna. Det känns antagligen som om de går på moln.


Skomodet ändrar sig lika ofta som klädmodet. Minns ni platådojorna?  Givetvis hade jag sådana skor och till råga på allt var jag gravid. Att jag kunde hålla balansen på de höga sulorna med en stor mage är helt ofattbart. Ett tag var det populärt med modeller med nitar på......sylvassa saker som pekade rakt ut från skon. Oftast satt de på hälen och hela klacken. Tänk er att stå i kön på ICA bakom en sån "piggförsedd" dam, som helt plötsligt fick ett infall och sparkade bakut. Då gällde det att vara reaktionssnabb. På den tiden var det inte tal om att hålla avstånd i kassakön. När jag tänker efter kunde det kanske varit bra om de skorna blev moderna igen. Det finns en del som trots alla rekommendationer har väldigt svårt att förstå att man inte ska stå och flåsa personen framför i nacken.

32 kommentarer:

 1. Skor! Ja, där har vi ett gemensamt intresse! Jag har varit helt galen i skor från tidig barndom. Min mamma brukade säga att om jag såg en hop med hundra kvinnor kunde jag utan svårighet redogöra för vad var och en haft på fötterna.
  Skovurmen är nog inte lika intensiv som förr — kanske för att fötterna numera kräver mer fotriktiga skodon. Inga skyhöga klackar längre, dock ska tassarna fortfarande vara snyggt klädda. Till exempel har jag aldrig ägt ett par nutidens fula fritidsskor. Bekväma kanske ... men NEJ! Jag vägrar! Det finns ju faktiskt SNYGGA och SKÖNA skor.
  Natti-natti! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårare att hitta skor som passar, men jag letar fortfarande efter olika färger så jag kan matcha kläderna.

   Radera
 2. Har knappast aldrig ägt skor med högre klackar än några centimeter. Är man mer än 175 cm i strumplästen, så har man längden från början liksom.
  Men många skor äger jag som gammal, mestadels Clarks-skor.
  Fritidsskor, sliter jag ut två par om
  året. Riktiga, väluppbyggda skor är viktiga. Vilket man inte visste då man var ung.
  Lets Dance. Här sett två avsnitt. Fattade inte vitsen med programmet. Otroligt långtråkigt!
  Tänk så olika man ser på saker och ting. Undrar vad det beror på att msn känner så olika inför ett populärt tv-program.Ha en fin dag! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är så olika inför allt, och jag tycker det är bra. Det behövs variation. Jag har hittat en skobutik som faktiskt är riktigt rolig att handla i. De flesta skorna där passar min fot.

   Radera
 3. Din samling av prydnadsskor är härlig.
  Jag har också alltid tyckt om skor och också i tonåren var jag liksom du väldigt intresserad av att ha vackra skor. Men slantarna räckte inte till många par och inköpen gjordes oftast på reor. Men jag var lyckligt lottad; jag har alltid varit lite småtassig och de skorna gick inte åt som smör på heta stenar, så jag hittade ofta riktigt fina och bekväma skor till väldigt billigt pris. Jag har kanske fem-sex par skor i min garderob, till olika användning i gången. Inte desto flera par. Här gäller kängor för vandring, sandaler för sommarvandring och för arbetstillfällen. Åldern gör sitt också, det ska vara skönt och bekvämt, fotriktigt.
  Jag har inte följt med Lets Dance alls på några år men jag förstår att du gärna ser på programmet. Kläderna är oftast så vackra och visst är det en njutning att se på när folk glider fram över dansgolvet. De blir ju skickligare hela tiden. Jag ser inte mycket på tv alls .
  Ha en fin torsdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart åldern sim spelar in nu när det gäller skoköp. Det måste vara skönt för foten om man ska orka gå i dem. Jag begriper inte hur man tänkte förr eller så var fötterna väldigt flexibla.

   Radera
 4. Nej, jag tycker att det är jättetrist med skor. Men det är för att jag hade tre nervtrådar i kläm i vänstra foten. Läkaren trodde mej inte först, men efter operationen förstod han hur ont jag haft.
  Jag kan fortfarande ha ont om jag har fel sko på foten. Så jag är glad då jag hittar skor som sitter bra på foten, och inte har hård sula. Det brukar bli ecco eller reiker.
  På promenad med en kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela dagen blir förstörd om man har obekväma skor.

   Radera
 5. Nej du, där skiljer vi oss angående skor och dess användande. Jag har aldrig haft skor med hög klack och spetsiga tår, inte ens när jag var ung och mina fötter kanske skulle ha accepterat den typen av skor. Mina fötter har krävt utrymme. De har trivts bäst utan några skor alls. Jag går helst fortfarande barfota... dock inte utomhus längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick gärna barfota förr, men nu är det helt omöjligt. Min ena fot är helt beroende av ett inlägg som höjer den en aning. Det är ju det som också gör att det blir svårare att hitta skor.

   Radera
 6. Förr kunde jag också ta mig fram på höga klackar, men det är en förgången tid. Nu är det foträta skor med möjligen en liten kilklack för att komma upp någon cm från marken.
  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov så finns det många snygga skor med lite lägre klack.

   Radera
 7. Ja du hur lyckades man hålla balansen??Nu blir det sköna bekväma skor.
  Svar...Ja det finns många olika choklad som frestar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska kännas skönt på foten.

   Radera
 8. Ska säga du sko-r dig här!
  Let´s dance - får jag lov? Ja, tack gärna.
  Själv så platt som möjligt fotledes. Bredfotat har jag också blivit.
  Men beundrar de som styr sin kropp så läckert i höga klackar och dessa svepande klänningar som böljar eller smiter åt. Även männens kläder kollar jag in :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är njutbart att se på någon som dansar bra. jag tycker de flesta deltagarna var mycket skickliga. Proffsdansarna är ju jättebra. Det går nog att dansa i lågklackar med. Vi får testa.

   Radera
 9. Visst finns det många fantastiskt vackra skor men för min del måste de vara bekväma. Jag har aldrig gått så mycket i högklackat vilket jag tror man måste göra för att behärska den ädla konsten. Skor som dansare använder brukar vara mycket välgjorda och rätt vinklade för att passa dansarens fot vilket kanske är en liten förklaring. Själv skulle jag inte ens våga testa...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, deras skor är säkerligen inte inhandlade på någon rea. Som du säger är de säkert väldigt noga utprovade.

   Radera
 10. Haha, jag tänkte just att såna där nitskor vore bra nu :D
  Såg du när Tony Irving och Dermot Clemenger blev utmanade att dansa i högklackat??? Det gjorde dom med bravur :D
  Jag älskar skor men mina fötter älskar inte alla skor numera, tyvärr får man väl säga men det är bara att gilla läget :)
  Kram Gunnel <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Tony och Dermont förvånade mig. Vilken balans...men de är klart proffsdansare.

   Radera
 11. Så fin skosamling du har!
  Jag har aldrig haft ett par riktigt högklackade skor ... de högsta var ett par platåskor, men där var ju hela skon hög :) Det övergår mitt förstånd hur artister och dansare kan hålla balansen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också väldigt imponerad av deras skicklighet.

   Radera
 12. Skor har jag också haft som ett intresse, redan från tonåren, så jätteroligt att läsa om ditt intresse för skor och dina erfarenheter. Men mitt har också avtagit med åren. Jag har två krossade stortår, hände i olika sammanhang, så nu är det svårt med skor. Men jag har bl.a. ett par Loubotinskor men klacken är så hög att jag inte längre kan dansa i dem. Men de är sköna och perfekta sittskor.
  Let´s dance har jag också sett och verkligen uppskattat både dans och den fina underhållningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att dina Loubotinskor är sköna. Så borde alla skor kännas. Det är så viktigt med skor, för sitter de illa mår hela kroppen dåligt.

   Radera
 13. Du är som min svägerska. Hon var och är galen i skor. Hon drog alltid med min man till olika skoaffärer där han fick vara smakråd. Efter år av "skotortyr" satte han själv knappt foten i en skoaffär nåt mer.
  Är raka motsatsen till dig. Har aldrig haft höga klackar, kunde helt enkelt inte gå på dom. Å mitt skointresse har alltid varit minimalt, bortsett från fotbollsskor då;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotbollsskor har jag aldrig ägt några. Jag brukade få skosnörena från Rasmus avlagda fotbollsskor när han var mindre, för de var så färgglada. Jag trädde dem i min egna gympadojor.

   Radera
 14. Å, igenkänningsfaktor! Jag är inte så hög över havet, 160 cm, och har en make som är 187 cm. Gissa om det var höga klackar! Barnbarnen kan inte förstå hur jag kunde gå i dem. De får inte ens i sina fötter i skorna. Snyggt mode men skönare nuförtiden för ungdomarna!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska stor längdskillnad på mig och min man också, så det kanske hjälpte till att jag alltid valde högklackat förr. Nu bryr jag mig inte så mycket om längdskillnaden.

   Radera
 15. Dags att införa de "nitskorna" igen. Mina platåskor har jag inte glömt. Härligt att läsa och titta på detta blogginlägg som väcker så många minnen på olika plan. Synd om dina italienska skor. (Där tänkte jag på Henning Mankell) Annars gick mina tankar till när jag gick i alla Paris skoaffärer. ;) Det är många kvinnor som borde ha problem med sina fötter när de blir äldre. Själv tänkte jag mest snyggt/tufft förr. Nu tänker jag mer seriöst och köper dyra fotvänliga skor sedan många år tillbaka.
  Helgkram från Gotland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också börjat tänka mer som du, och det är nog det bästa. Men visst är det roligt att tänka tillbaka på alla "skoäventyr".

   Radera
 16. Det var en fin samling snygga skor, där på bordet. Men, jag tror inte att jag skulle kunna gå i någon av dom paren. Visserligen hade jag höga klackar som ung, men jag var inte heller då så förtjust i dom. Mina fötter har, som du då förstår, inte tagit det minsta lilla stryk.
  Men de är vackra att se på.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är vackert med högklackat. Nu har jag bara kvar de små miniskorna som jag fotograferat på bordet. Då har jag i varje fall något snyggt att titta på.

   Radera