tisdag 16 juni 2020

Omoderna prylar


Nu är min diskmaskin inkopplad och fungerar perfekt. Det är stor skillnad på redskap man använde i hushållet förr och nu. De vi har nu är så praktiska; man behöver knappt anstränga sig det minsta. I regel trycker man bara på en knapp och sen är det klart. Men jag tycker att det som användes förr är så charmigt. Det vore synd om allt sådant bara försvann. Inte för att jag skulle vilja vara beroende av dem igen, men de är vackra att se på. Tänk bara så fint målade många redskap var och det låg mycket arbete bakom. Idag köper vi det vi vill ha i butiken och de är ärligt talat ganska tråkiga till utseendet. När vi flyttade in i vårt hus 1973 satte vi in mörkgrön spis och kylskåp. Väldigt snyggt! Vad jag inte då visste var att alla kletiga fingrar syntes tydligt på dörrarna. När de hade tjänat ut skaffade vi oss nya vitvaror i just vitt. Så mycket enklare att hålla i ordning.



Jag har en del saker som jag ärvt, och de vill jag gärna kunna se varje dag. På en hylla ovanför affärsdisken i köket står min mors gamla våg, ett klappeträ som man använde vid tvätt, min farmors kopparkittel och köttkvarn. På väggen hänger skäkteträn. Dessa två är s.k. "fästmögåvor". Det är därför de är så fint målade. Det som har initialerna GN har tillhört min mans farmor.


Ännu en våg, men den har varit min svärmors liksom mjölkkannan och kaffekvarnen.


Lerkrus i olika modeller och storlekar pryder sin plats.

Gamla plåtburkar har alltid så fina mönster. Ja, även nytillverkade är mycket dekorativa. Jag tog bort dörrarna till ett av mina köksskåp, så att burkarna skulle synas. De använder jag till all slags torrvaror. I kryddhyllan ovanför spisen står de minsta burkarna fyllda med kryddor. Jag tycker att man ska använda alla saker som står framme, om det finns en möjlighet till det. 

27 kommentarer:

  1. Det är något visst med gammalt arvegods. Våra gamla grejer åker lite fram och tillbaka. Tröttnar ibland så då åker det upp på vinden, efter en tid så kommer det ner igen.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag minns att min mor hade en liten gräddkanna också som vi gick och handlade grädde i på lördagarna. Vi hade inget kylskåp så det gick inte att förvara något nån längre tid.

    SvaraRadera
  3. Visst är det roligt att ha kvar gamla saker och speciellt om det finns möjlighet att använda dem. Fina och kära minnen att vårda :D

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir lite nostalgisk när man tittar på dem.

      Radera
  4. OH! Så många fina gamla saker du har.
    Svar..Såna skor blir man nog för varm i!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. olikt när man vet vem som använt dem och till vad.

      Radera
  5. Alla gamla prylar har verkligen sin charm och är värda att få stå framme och användas. Vågen, kaffekvarnen och mjölkspannet är mer än välbekant.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror många känner igen de sakerna.

      Radera
  6. Oj, så fina gamla kära saker! Förr sparade jag sånt men ju mindre boende, ju färre saker, tyvärr.
    Du kan verkligen ha glädje av att se dessa ting!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är lika fina som prydnadssaker.

      Radera
  7. Ler när jag tänker på att ni hade grön kyl och frys. Vi bestämde oss för rostfritt och lika illa med alla fingrar som syntes. Nästa gång blev det vitt.

    Vad roligt med alla dessa gamla saker som du sparat. Fint att se dem och att du bevarar dem- För även om man inte brukar dem idag har de ändå ett stycke historia att berätta- Några av sakerna känner jag igen. Vågen, har en grön liknande, ett klapperträ finns också,liksom en del kopparpryttlar och kaffekvarn. Även några lerkrus har jag sparat.
    Sålde också av en hel del koppar eftersom jag inte hade plats för dem-
    Tack fr tipset att ta bort dörrarna för en del burkar har jag av olika slag och de kan ju få synas med sitt innehåll. Absolut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är synd att gömma undan fina burkar och andra gamla prylar.

      Radera
  8. De gamla köksredskapen var visserligen inte de mest användarvänliga, men vackra var dom verkligen. Har också två köksvågar och en brevvåg som jag köpt på loppis. Samlade även på gamla strykjärn och hyvlar förut, men dom sålde jag.
    Gamla plåtburkar har jag dock inga. De är en så fin utsmyckning i ditt kök, liksom de gamla ärvda köksföremålen. Snyggt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en liten samling med gamla strykjärn och symaskiner. Det hör ju lite till min hobby med att sy.

      Radera
  9. Lyckliga du som har så många gamla fina föremål! Kul att du har de framme!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. Hade också mörkgröna apparater i huset, då vi flyttande in i det nybyggda, 1979. I badrummet var det brunt. Badkaret finns fortfarande kvar. Tycker att det var snyggt med färgat porslin och hushållsapparater. Kladdiga fingrar har jag glömt.
    Numera har vi vitt. Inte speciellt snyggt. Men det finns Inte så mycket annat, rostfritt är ännu fulare. Inget viktigt, men ditt inlägg gjorde att jag kom att minnas ett nytt hus i och ett ungt 80-tal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog ganska vanligt med färgat porslin på 70-talet. Många av våra grannar hade också grönt, rött eller brunt i kök och badrum.

      Radera
  11. Roligt att få se alla dessa fina saker ifrån förr.
    Jag har inte mycket av den varan här hemma, men i mitt barndomshem finns en hel del och det är så trevligt att titta på dom och minnas. Många av dessa saker användes ju dagligdags då jag var ung. Nja, köttkvarnen kom bara fram vid speciella tillfällen, efter slakt, för det mesta, då det tillverkades korvar och annat.
    Ha en finfin dag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns när farmor alltid gjorde leverkorv till jul. Då använde hon den kvarnen. Hos mig är den bara till prydnad.

      Radera
  12. Jag tyckte verkligen om alla dina gamla prylar och speciellt viktiga blir dom om man ärvt dom efter äldre familjemedlemmar.. Dom små lerkrusen känner jag igen jag har en sån ... Fint inlägg med dina saker roligt att få se.. Ha ett fint slut på veckan och ha en riktigt fin midsommar.. Kram Nicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Ja, det är mer värde i sakerna när man vet vem som ägt dem och hur de använts.

      Radera
  13. Tack för ett underbart inlägg, Gunnel! Precis som du, så älskar jag de gamla fina sakerna och än mer älskade blir dom om jag kan använda dom, än så länge kan man köpa rätt billigt på loppis, så det är det första jag tittar på när jag kommer dit :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De gamla sakerna är vackra och var säkerligen väldigt praktiska för människorna som använde dem då.

      Radera
  14. Härligt inlägg! :) Gamla ting är underbara ting. Tänk så många händer som använt och uppskattat dem. Och just detta att de inte bara skulle vara praktiska, de skulle även vara vackra. Det var viktigt och så klokt tänkt.
    Önskar dig och familjen en skön och GLAD MIDSOMMAR!

    SvaraRadera