onsdag 10 maj 2023

Knäppa knappar

Det är två ganska lika ord.....bara två prickar som gör skillnaden.....och den är stor. Knapp kan ju både betyda nästan inget alls eller en knapp man syr i ett plagg. Knäpp står för något som är lite udda eller en uppmaning att knäppa. Det går att knäppa knappar eller knäppa med fingrarna i luften för att påkalla uppmärksamhet. Egentligen är det två väldigt användbara ord som passar in i många sammanhang och i många ordkombinationer.


Man kan göra knäppa saker med knappar. De behöver så klart inte vara knäppa men i varje fall lite annorlunda.


En bäddsoffa ska få flytta med till lägenheten, och den ska placeras i mitt nya syrum. Då kommer knappmattan att hamna framför den. Även om jag inte har en aning om hur min nya lägenhet kommer att se ut, så har jag redan börjat möblera den inne i mitt huvud. Det spelar ingen roll om det inte blir så när jag äntligen kommer på plats. Jag älskar ju att möblera om och "tankemöbleringen" är inte lika arbetsam som en verklig.


Knappar har alltid fascinerat mig och jag har flera glasburkar, pappkartonger och lådor med småfack som jag sparar knappar i. En del har legat där i en väldans massa år, men helt plötsligt så kommer jag på att jag behöver något i den stilen, och då är det väldigt enkelt att bara leta i mina lådor. 

Innan jag slänger ett gammalt plagg så "slaktar" jag det...dvs. jag sprättar bort knappar, blixtlås och ifall där finns lite kul märken på plagget. Ibland tar jag tillvara på tyget också, men då klipper jag först sönder plagget i de olika delar som det sytts ihop av. På så sätt tar det mindre plats att förvara. Det finns så mycket fina material i äldre kläder och det är synd att låta det förfaras. På loppis har det faktiskt hänt att jag har köpt ett plagg enbart för att det hade så tjusiga knappar. Det blir betydligt billigare än att gå till sybehörsaffären och köpa dem där. En gång fick jag för mig att jag skulle göra en inventering bland mina knappar, men när jag kom till 7000 gav jag upp. Jag konstaterade bara att jag hade väldigt mycket knappar.


Kanhända att någon tycker mitt knappintresse är knäppt, men det är knappast något jag tänker på.

32 kommentarer:

  1. Ju fler knappar som är knäppta - ju fler knäppar knappar en - knäppt är det knappt .
    kram

    SvaraRadera
  2. Jag gör som du tar vara på knappar och blixtlås! Har flera lådor med roliga knappar..
    Ja objudna personer ska man kasta ut!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Wow... vad knappar!
    Jag älskade som barn att plocka med knapparna mamma hade i en kartong. Sortera dem gärna efter snygghet=)
    Himla smart att köpa knappar på loppisen, för nya är då inte billiga.
    PS. Mona Liljekonvaljer är vilda....inget jag planterat in utan de följde med "skogen " på baksidan av huset/trädgården. Ha en bra tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukade med sortera knappar när jag var liten, och intresset har hållit i sig.

      Radera
  4. Roligt med intressen och inte minst att de är så olika oss människor emellan. En del har foto som intresse, andra växter, en del resor och andra annat. Och knappar tycker jag är spännande. Har inte direkt samlat på dem, men vet att mamma gjorde det. Mest för att ha till hands när hon sydde plagg till mig som liten.
    Så roligt med den knapp -matta som du hittat en plats till och att du börjat fundera på möbleringen i din kommande lägenhet. Om det sen inte blir så gör ju det inget utan just skapandet, tänkandet, är ju så roligt.
    Önskar dig fina vårdagar.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker med det är kul att vi har så olika intressen. På så vis får man alltid lära sig nåt nytt.

      Radera
  5. Kul med dina knappar! Min mamma var sömmerska och jag älskade att leka med hennes knappburkar.
    Ha en fin fortsättning på veckan!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns så många vackra knappar...nästan som smycken.

      Radera
  6. Jag är lika knäpp som du iså fall Gunnel, för knappar har alltid fascinerat mig. Nu har jag låtit de flesta vandra vidare till andra "knäppa knappälskare" men några måste jag ta meg mig hit i alla fall. Om ett par veckor får jag min nya symaskin...och sen vet jag inte vad som kan hända. Knapparna får användning förhoppningsvis.
    Tankemöblera, tankebyggt och så vidare har jag alltid gjort. Jag tror att det är bra att låta tankarna mala på lite drömmande innan allt sitter där det ska sitta. Lite förberedelse är det på något sätt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar att fantisera och förbereda inne i huvudet. Då kan jag göra misstagen där istället och det går snabbare sen när det är "på riktigt".

      Radera
  7. Även om jag inte sparar som du gör så inser jag att det är otroligt smart att göra som du gör. Mycket från plagg av god kvalitet kan verkligen återanvändas. I Malmö fanns i alla fall för en knappaffär och utbudet var enormt. Som barn tyckte jag det var väldigt spännande att det besöka den. Minns att vissa knappar var otroligt vackra.
    Knäpp tycker jag inte du är!

    Kram och god torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var roligt att höra. Mina föräldrar bodde i Malmö så jag har nog besökt den knappaffären nån gång.

      Radera
  8. Knappar är alltid bra att ha i lager. Jag har inte lika många som du men ändå en hel massa i olika färger och modeller. Numera syr jag inte så mycket så det är kanske knäppt att spara på dem!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror alltid man har användning för knappar någon gång.

      Radera
  9. Det är alltid bra att ha extra knappar hemma. Jag sprättar också alltid bort knappar och blixtlås på kläder som ska slängas. Typiskt bra ha grejer! Vårkramar Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja förr eller senare brukar man få användning för dem.

      Radera
  10. OMG!!!! Alltså knappmattan bara ÄLSKAR jag. Även G:et är helt i min smak. Gissar att du skapat G:et alldeles själv. Så bra jobbat!
    Å du - ibland är det faktiskt riktigt roligt att vara lite knäpp;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte trästommen sen limmade jag på knappar i olika storlekar. Jag trivs också med att vara lite knäpp. Det livar upp tillvaron.

      Radera
  11. Å du milde! Guiness rekordbok! Knappar kan vara tjusiga konstverk, håller med. Jag har också en del knappar. Min tyska väninna gjorde så mycket fint handarbete av just knappar.
    Knäpp knapp kram 🥰

    SvaraRadera
  12. Aha, jag trodde att jag var ensam om att ha många knappar, men tydligen inte. Jag har gjort som du, tagit bort dom från gamla slitna plagg och sparat. Det står ett syskrin i min garderob, mest knappar, men de är roliga att titta på. Nu har jag i alla fall slutat att spara på dom.
    Roligt att få se din samling.
    Ha en bra helg och kram från Wiolettan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att samla på knappar för det tar inte så stor plats.

      Radera
  13. Ha ha du är verkligen bra på att slänga dig med ord toppen faktiskt.. Jag gör som du med kläder som du ska kastas och sprättar bort men det mesta skänker jag till second handy..låter fint att du redan möblerar din kommande lägenhet.nu önskar jag dig en fin helg.. Kram Nicki..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har åkt en hel del till second hand nu för jag har inte riktigt haft tiden eller intresset av att spara nåt till mig själv.

      Radera
  14. Min mamma var med i en veckotidning på 90-talet( tror jag det var) där hon redovisade sin fobi för just knappar.
    Hon hatade knappar, underligt kan man tycka men så var det.

    Lite knäpp måste man ju få vara, eller hur?

    Finurligt att spara på delar av plagg när man slänger dem, det kan man ju göra mycket fint av.

    Ha nu en fin Lördag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig verkar det helt obegripligt att ha fobi för knappar, men vi är ju alla så olika.

      Radera
  15. Jag tar också (oftast) reda på knapparna innan jag slänger ett. Blixtlås har jag också några. Vad jag ska använda dem till vet jag inte, jag syr ju aldrig. Stickar en del, men inte koftor så ofta. "Kan vara bra att ha" är nog tanken.
    Så trevligt att du planerar möbleringen i ditt nya boende. Jag blir nyfiken. Hoppas att det kommer bilder därifrån sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat vet inte jag heller vad jag ska använda alla mina bra-att-ha grejer till, men det löser sig nog nån gång.

      Radera
  16. Ett sådant eldorado av knappar för den som älskar sådana. Och klart att det finns massor man kan göra med dem :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En lite udda hobby kanske, men väldigt kul.

      Radera