onsdag 15 september 2010

Är det någon i Malmö som läser min blogg?


För ett tag sedan skrev jag om en biograf i Köpenhamn där man kunde få sig en "lille en" antingen före  eller efter man tittat på filmen. Jag tyckte det verkade så mysigt och efterlyste något liknande här i Sverige. Idag läste jag att en biograf i Malmö fått tillstånd att servera vin och öl. Så bra, tänkte jag. Förmyndarlandet håller på att mjukas upp. Sen läste jag vidare och måste säga att jag nästan tappade hakan. Såg väl ungefär ut som Birgit Nilsson på bilden. Tillståndet för att servera dessa drycker gäller endast vid direktsänd opera- eller teaterföreställning. Då blir biografen helt plötsligt förvandlad till en teater eller konsertsal. Rena trolleriet!

Det är Regeringsrätten som givit biografen det här tillståndet och deras argument för att det endast fick gälla vid vissa tillfällen är oerhört diskriminerande. De menar att det är samma typ av publik som går på den "riktiga" föreställningen som på biografen. Citat: "Målgruppen kan beskrivas som en kulturellt medelålders publik". Rätten säger också att möjligheten att ta ett glas vin i pausen "förstärker känslan av närvaro och autenticitet". Underförstått så är inte ungdomar och pensionärer kulturellt intresserade.

 För det första så är film lika mycket kultur som teater och opera, för det andra så vet jag att både ungdomar och pensionärer är fullt kapabla att ta ett glas vin eller öl utan att äventyra vilken föreställning som helst. Det är förlegat att räkna opera som "finkultur".

4 kommentarer:

 1. I Luxemburg har man nåt som kallas "Ladies Night" på biografen en gång i månaden. Då förhandsvisas nån ny film, gärna nån romantisk komedi med Hugh Grant eller dylik "hunk" i huvudrollen. En hel biosalong fylls med glada damer, som innan de går in får ta var sin flaska vin med sig in (helt gratis!). I och för sig bara en liten flaska, men ändock...stämningen brukar vara på topp!

  SvaraRadera
 2. Säg till nästa gång det visas en bra film så kommer jag.

  SvaraRadera
 3. Nästa vecka! Senaste Julia Roberts-filmen ska visas.

  SvaraRadera
 4. Hej du, jag läser din blogg och jag är mitt i Mitt Malmö... 😀

  SvaraRadera