torsdag 8 juli 2021

I trädgården

 

Just nu tycker jag det är väldigt svårt att hinna med allt jag vill. Energin har inte varit på topp och det märks. Jag har massor av roliga saker som jag vill pyssla med men jag kommer aldrig till skott. Trädgården har blivit väldigt styvmoderligt behandlad en längre tid, så jag kände att nu var det verkligen dags att ta itu med den. Framför f.d. duvslaget grävde jag upp gräset som växte där och la först markduk och sen makadam. Det blev inte så kladdigt att gå där då även om det regnat. Tyvärr hann jag inte göra klart allt innan något annat dök upp. Gräset ...eller snarare ogräset...har nu tagit fart på den delen som jag inte täckt med makadam. Häromdagen bestämde jag mig för att nu skulle det åtgärdas. Marken där är ganska ojämn och jag har lagt en hel del säckar med barkmull, planteringsjord och annat där lite huller om buller. Det var inte det lättaste att ta sig fram. Jag kände mig nästan som en alpget på sommarbete, och väntade när som helst på att få höra lite joddlande.

Det är fortfarande inte klart för när jag tycker det blir för tråkigt så slutar jag. Det är jag som är chef så jag behöver inte bekymra mig om några pekpinnar. När jag gjort klart en rabatt lägger jag alltid på barkmull. Jag har märkt att ogräset får inte fäste på samma vis då och det som kommer upp blir ganska lätt att plocka bort. Det gäller förståss inte ormbunkarna. De får jag dra upp varje år. Jag fick en planta av min mor för snart 40 år sedan och den har jag delat så jag har ett litet ormbunkshörn, men jag får gallra där varje år. Det är nästan som om de lurpassar på mig för så fort jag vänder ryggen till så sticker det upp en  ny planta. Ormbunkar har funnits sen dinosaurietiden och det är inte alls konstigt. Något mer livskraftigt har jag aldrig sett maken till.

Min mor var expert på att få allt att växa. Hon hade en thuja som hon tog frö ifrån. De la hon i frysen. Hur länge de låg där vet jag inte, men så småningom planterade hon dem i en liten kruka. Plantan planterades sedan om åtskilliga gånger och till sist gick det att sätta ut den i rabatten. Jag fick en liten planta som vi grävde ner framför förrådet och det är en stor thuja nu. Jag får tukta den varje år så den inte blir så hög att jag måste använda stege för att klippa den. Den verkar lika livskraftig som ormbunkarna. 

Något som jag tycker är konstigt är det att ute i trädgården växer det mesta ganska skapligt, men jag klarar inte av växter inomhus. Min mor sa alltid att hon "pratade" med sina blommor. Jag är inte särskilt talträngd så det kanske är det som är felet. Men vad katten ska man prata med dem om?

24 kommentarer:

  1. Bra jobbat! Och att vara sin egen chef är ju det bästa. Känner igen det där med att så fort man vänt ryggen till så tycks det explodera. Det där med växterna inne beror säkert på att inomhusluften är för torr. Ha en bra dag I trädgården =) det bästa med en trädgård är att den aldrig blir klar ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. Man kan alltid fortsätta och göra något nytt där. Jag gillar egentligen trädgårdsarbete, men ibland känns det oövervinneligt.

      Radera
  2. Tycker att du får mycket gjort. Inga små projekt direkt. Har för första gången lagt bark i gångarna i lilla grönsakslandet. Lite ogräs blir det, men betydligt mindre . Och lättare att åtgärda.
    Vilken mamma du hade, så kunnig! Tujafrön i frysen, det var nytt. Lite kul att ha kvar en buske från hennes tid.
    Ormbunkar,d et finns vid vår gamla stuga i Halmstad. Säkert planterade tidigt under förra seklet. De är verkliga överlevare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill gärna behålla thujan så länge det går...ett kärt minne.

      Radera
  3. Vilket stort projekt du gör i denna värmen!
    SV Jag tror som du att de är avundsjuka.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker hålla mig i skuggan.

      Radera
  4. När jag läser ditt inlägg är jag bara såååå glad att jag/vi bor i lägenhet. Är uppväxt i hus med trädgård och min mamma hade också gröna fingrar. Bara hon tittade på plator inom- eller utomhus då växte dom. Har inte ärv hennes talang. Dessutom är jag alldeles för lat. Tack och lov att min man har samma erfarenheter, så det blev inget bråk när vi bestämde att bo i lägenhet;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om att påta i trädgården, men bara när jag känner för det. Det får aldrig bli ett tvång. Vi har tack och lov en helt insynsskyddad trädgård så ingen annan behöver irritera sig på om det växer meterhögt med ogräs.

      Radera
  5. Bra jobbat! Verkligen.
    Visst är det en hel del att stå i med en trädgård men det är ju motion och friskvård. Men bra att du tar en sak i taget. Lagom måste det vara. Jag har haft en ganska rejäl trädgård när vi bodde i villa. Jag tycket om stockrosorna, klematisen, rosorna och mycket annat. Och inte minst dammen med näckrosor. Men att rensa rabatter var trist så jag utfärdade belöningar när en var klar. Tror vi hade fem. Sen hade vi ett stenparti men det fick bli lite mer ängsbetonat på 5x5 meter.
    Bark låter ju bra och hoppas ogräset inte gillar den.
    Och att du är din egen chef verkar bra.
    Kram och lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår trädgård är "lagom" stor och jag håller på att minska antalet rabatter så vi kan så gräs där i stället. Sen klipper Rasmus gräsmattan.

      Radera
  6. Jag gav i år upp odlandet =( Vi har världens bästa jord på dyngstacken med svart fet jord .. Men det gynnar även brännässlorna som snabbt tar över även i växthusen, vi har försökt plocka bort rötter... Men brännässlorna vinner då de växer så snabbt och kväver det du odlat så fort och har du inte lust (som jag) att rensa var vecka så är det kört...Ska jag plantera något mer så blir det med köpjord, men gissar att brännässlorna tar sig dit med =(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brännässlor finna det tack och lov inga här.

      Radera
  7. Jag tycker att ni har fantastiskt fint och välskött i trädgården! Ormunker gillar jag men visst får man hålla efter dem.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ormbunkar är bra om man vill dölja något i trädgården.

      Radera
  8. Skönt att vara sin egen chef och ta det i sin egen takt. Passar du på ibland och ger dig en klapp på axeln?
    Aha! Är det till sådant man ska använda frysen. Jag som trodde de gjordes för att hålla världens godaste glassar rinnfria.
    Tar du nästa pass i november?
    Kram, Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Frysen har många olika funktioner. Det är väl du som tar novemberpasset så tar jag det i december. Återkommer om foto.

      Radera
  9. Likadant sa min mamma. "Du måste prata med blommorna under tiden du vattnar dom eller plockar bort vissna blad och blommor".
    Jag är inte heller så bra på det, men min mamma fick det att växa och blomma både inomhus och utomhus.
    Jag tycker att du har det så fint och mysigt. Det är mycket med jobb att hålla en trädgård i gång. Men, eftersom du är din egen chef så kan du bestämma själv, när och hur du vill jobba.
    Thujan är fin, mycket fin.
    Trevlig helg.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar när jag kan ta det i min egen takt.

      Radera
  10. allt hinner och orkar man inte, men allt är inte lika viktigt

    SvaraRadera
  11. Jodå, att få prunkande växter kräver en del engagemang. Min pappa var trädgårdsmästaren i min barndoms trädgård, men han älskade detta också.
    Jag är väl sådär.
    Man är inte allt. Gör det som är roligt.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra filosofi att göra det man tycker är roligt.

      Radera
  12. Å du har så fin trädgård, och dina gröna fingrar hjälper till att få fint i trädgården. Jag har inga gröna fingrar, ...eller kanske...för jag har fullt med ogräs.
    Ha en fortsatt trevlig helg Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ogräs har jag med och det är också ett slags växter, så vi har nog gröna fingrar båda två.

      Radera