tisdag 25 augusti 2020

Krisigt

Kriser råkar vi väl alla ut för i våra liv någon gång; både större och mindre. Vi läser nästan dagligen i tidningen om finanskriser, bostadskriser och sjukvårdskriser m.m. Ålderskriser tycker jag inte är lika allvarligt, även om många säkert mår väldigt dåligt av att hamna där. Jag tycker inte att åldern är så speciellt viktig. Man säger ofta om barn att varje ålder har sin charm och det tycker jag gäller som vuxen också. Med åren ändras ens tycke och smak och det är en fördel. Tänk om man alltid skulle trampa på i samma gamla hjulspår. Så trist det skulle vara!

Det är bättre att glömma bort sin ålder. Det är ändå bara några siffror......och siffror finns det gott om som vi måste hålla reda på. Det är personnummer, mobilnummer, registreringsnummer och alla dessa evinnerliga koder. Då kan det väl vara skönt att lämna ålderssiffrorna därhän. 

Som barn är det väldigt viktigt hur gammal man är och det räknas t.o.m. halvårsvis och från början månadsvis. Ska man vara riktigt petig så är jag då 75 år och 20 dagar. Det är väldigt enkelt att komma ihåg när ens ålder slutar på 5 eller 0 men annars har jag inte någon större koll på det hela och har aldrig haft. Jag minns att mina barn reagerade på det, för ibland kunde jag lägga till ett extra år på min ålder och vara helt säker på att det var rätt. Nu när de själv är vuxna och har barn händer det dem också. Det finns således viktigare saker i livet. Dessutom säger åldern inget om hurdan en människa är. Det finns 25-åringar som är gamla till sinnet och 100-åringar som är riktiga piggelinare. Det är bara till att konstatera att hjärna och kropp inte gått hand i hand genom livet. Visst kan det vara bra många gånger att vara förståndig, men jag värdesätter ännu mer att få ha barnasinnet kvar. Allt blir så mycket roligare.

Häromdagen fick jag ett sms från min dotter i Luxemburg med en bild och hon hade lagt till en fråga: "Varför får denna bilden mig att tänka på dig?"


Igenkänningsfaktorn är stor.....men någon motorcykel blir det inte trots att jag har motorcykelkörkort.

32 kommentarer:

 1. Åldern är bara en siffra. En siffra som ändrar sig hela tiden. Det händer ibland att jag måste tänka till vad jag har för siffra. Hihi...Det är riktigt jobbigt, ibland. Än så länge är min siffra 51, men den kommer snart att ändra på sig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att räkna år är inget jag prioriterar.

   Radera
 2. Nu fick du i gång filosofilinjen i mig här; underbart att läsa!
  Ålder är bara siffror - men även siffror innehåller något är min tanke, som årsringarna i träden - och åldrarna de har vi ju inom oss hela tiden från barn och uppåt känner jag. Ibland känner jag och beter mig som att jag nog bara är knappa 20 - fast kroppen min bevisar något annat - men men ...
  Tydligt är jag som ett barn då och då. Någon åldersnoja har jag inte, tror det beror på alla år i äldreomsorgen, även som gammal/äldre och sjuk är en en människa att ha tillgång till. Det där med att lägga till ett år det har jag också gjort - ha ha - och envist försvarat mig med att jag väl hur gammal jag är!!
  Men visst är vi där vi är, det är så det är :-)
  Kris är också utveckling och det tycker jag om att ha i minnet.
  Inställningen till det hela är A o O; där ligger du fint till.
  Så pantertanten har MC- kort; hatten av för dig Gunnel sjunger en sång för dig, Oh ljuviga ungdom dig har jag kvar som värme i rösten på äldre - och i kroppen så klart.
  Bilden från dottern är underbar, så roligt få den!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vare din kommentar kom jag på varför jag blivit rundare med åren. Det är årsringar och helt naturligt. Tack för den förklaringen.

   Radera
 3. Ja, men så är det. Ålder är bara en siffra som inte alls talar om hur gamla vi är. MC-kort har jag inte, men körkortet är så gammalt att jag får lov att köra motorcykel i alla fall. Jag blev stoppad i en kontroll för några år sedan och då sa polisen:"Och motorcykel får du köra". "Visst får jag det, men jag gör det inte", sa jag. "Det är kanske lika bra att låta bli", tyckte han.

  Nej, jag kör inte motorcykel och har aldrig gjort det. Jag var inte ens spätta på den tiden det begav sig.
  Hoppas du får en fin tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt MC-kort fick jag också i samband med att jag tog körkort. Det var ju så på den tiden. Jag har aldrig heller suttit på en motorcykel...inte ens när den stått still.

   Radera
 4. Precis ... åldern är en siffra - och ibland känner man sig äldre, ibland yngre och ibland känner man sig nästan i fas :)
  Barnasinnet, nyfikenheten och lusten att lära är bra att ha i behåll. Jag har också mc- kort, men har aldrig kört motorcykel :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att man kan känna sig olika gammal i olika situationer. Motorcykeln får vara för min del och det tror jag alla ska vara tacksamma för.

   Radera
 5. Åldern är bara en siffra inom sig är man lika nyfiken som ett barn och även lusten att lära sig finns kvar.
  Motorcykeln får vara för min del ,kanske att jag åker med min yngsta påg en gång till.
  Sv..Visst finns det människor som är konstiga
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen längtan efter att åka motorcykel.

   Radera
 6. Åldern är bara en siffra förvisso men man kan inte komma ifrån att krämpor har en tendens till att komma krypande. Men med ett ungt sinne kommer man långt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart blir krämporna fler ju äldre man blir, men har man en positiv syn så går det att hantera det med.

   Radera
 7. Huvudet på spiken! Jo, men det är sant, jag kommer knappt ihåg själv vad min ålder är, för det är inte viktigt! Bara om jag fyller jämt och det gör jag inte jämnt, haha! SÅ kul att vara barnslig, olydig och fnissig!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har precis samma inställning du och jag.

   Radera
 8. Ålder? Ja, vad är det? Siffror, men ibland kan man låta bli att komma ihåg dem Ett så underbart kort du fick av din dotter!
  Kör hårt fastän du inte tar till motorcykeln! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja det går undan nu kan du tro. Jag har fått tillbaka energin.

   Radera
 9. Som du säger; En del föds som tanter, en del blir aldrig tanter fast de har åldern inne.
  Jag har absolut haftvålderskriser, den värsta vid 40. Nu när jag har nått pensionsålder +, så har jag ju svårt att sluta jobba helt. Pensionär! Nej, man känner sig inte som sådan. Ganska åldersklasser, känns det. Svensktoppen som blivit lite stelare. Men det lär man sig att leva med....
  Skulle kunna tänka mig att köra vespa...fast... jag har ju elcykel! Wrooomm! // Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtade efter att bli pensionär, så jag skulle få tid att hålla på med mina hobbies och allt annat jag gillar. Jag stortrivdes på mitt jobb och det har jag gjort i alla år, men jag har inte saknat det en minut sen jag slutade jobba.

   Radera
 10. Håller helt med dig där! Gillar bilden som du fick av din dotter - helt rätt! Det viktigaste är att ha barnasinnet i behåll, alltså att vara och förbli ung och klar i skallen. Vissa fysiska skavanker är nog de enda som påminner mig om att jag inte är 30 längre;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fysiska skavanken får man nog drs med och försöka hitta på andra sätt att göra en del saker på. Är bara hjärnan alert så fixar sig det mesta.

   Radera
 11. Nog råkar vi alla ut för kriser nu och då, men det är väl det som är livet. Upp och ner! Har dock aldrig haft någon ålderskris i direkt mening. Jag tycker att det har varit ganska skönt att bli äldre. Man blir säkrare på att vara osäker! Man törs vara det! Och man är mer öppen för andra möjligheter.
  Själv fyllde jag år i söndags, den 23:dje. 75 år och fem månader! Det firades inte märkbart. Fast jag är inte mycket för att fira mina födelsedagar, men älskar att fira andra som fyller. Knäppt va?
  Neej, åldern spelar absolut ingen roll, men jag har alltid tyckt om att umgås med yngre människor. Vet inte om det beror på att jag jobbat med barn och ungdomar under många år. Men som du säger Gunnel, så finns det urgamla 25-åringar och sprudlande 100-åringar! Det hoppas jag bli! Ja en sprudlande 100-åring alltså.
  Det ingår i mitt körkort också att man för köra motorcykel. Men det skulle väl bli katastrof om jag som 75-åring skulle grensla en hoj för första gången i mitt liv! 😎😲🏍 Det får nog bli en 🛴 i stället.
  Ha en bra vecka! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också trott att det är det att jag jobbat med barn och ungdomar i hela mitt yrkesliv som påverkat mig en del. Men i och för sig har jag alltid sett positivt på det mesta.

   Radera
 12. Kris är ett ord som vi missbrukar! Det är kris hit och kris dit när det är något som faller utanför ramen. Undrar just vad vi ska ta till för uttryck när krisen med stort K kommer. Ålderskris har jag aldrig känt av och tänker sällan på hur gamla människor runt omkring mig är. Vi är bra som vi är och ska inte placeras in i något åldersfack!
  Ha det gott! Din bild är jättebra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt media älskar att använda katastrofliknande ord. Inget får vara för vanligt. Jag tycker det är en fördel om olika åldersgrupper träffas. Det blir så mycket trevligare och alla kan komma med något nytt.

   Radera
 13. Det var sanningens ord det där...jag har aldrig varit bra på siffror, kanske lika bra det! :D Kriser får gälla allt utom åldern, där har jag aldrig krisat, inte vet jag alltid hur gammal/ung jag är heller men det slutar på 9 i alla fall, bra så....nästa år blir det väl enklare då??
  Förresten grattis 20 dagar för sent! Ja må du leva <3 utan kriser kanske <3
  Kram på're

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! O och 5-åren är de lättaste att hålla reda på.

   Radera
 14. Åldern, i alla fall för mig, varierar med dagsformen. Bra dagar är jag allt mellan 10 och 75 men mosiga dagar känns det som jag passerat 100, med råge. ;)
  Ett citat som jag läst någonstans: "Dagens kris är morgondagens skämt." (H. G. Wells)
  Kanske bra att tänka på.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger mycket sanning i det uttrycket.

   Radera
 15. Härligt inlägg och tankar. Just i dessa banor tänker jag också. En man som jag känner som bör vara strax över 80 sa vid något tillfälle när han just fick en fråga om ålder "den är evig". Så sant.
  Och bilden som kom från din dotter är helt suverän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra svar från mannen. Jag gillar också bilden. Det är fart och fläkt över den.

   Radera
 16. Jag skrattar fortfarande åt bilden. Mycket träffande både på mig och dig. Visst är det betydligt enklare att hålla reda på 0 och 5 slut. Människor har säkert genom åren trott att jag funderar på att ljuga när jag letar efter min exakta ålder i något viktigt sammanhang. Minns också det viktiga från barndomen att nästan hålla reda på antalet dagar också.
  Kram, bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man verkar nog inte särskilt förtroendeingivande när man står och grunnar på sin ålder.

   Radera