fredag 27 juli 2012

Sjusovardagen


I morse hände nåt otroligt ovanligt hos mig. Jag vaknade av klockradions irriterande ljud. Och jag måste erkänna att det var inget skönt sätt att vakna upp på. Men i Bondepraktikan står, att försover man sig den här dagen så blir man trött ett helt år. Det ville jag ju inte riskera. Inte med så mycket roligheter som jag har inplanerat ett helt år framåt.

Enligt legenden så var det på 200-talet sju kristna män som gömde sig i en grotta. De somnade där och sov i nästan 200 år, och när de vaknade trodde de att de bara sovit en enda dag. Därifrån kom uttrycket "sju sovare" som sen har fått en egen dag i almanackan..... Sjusovardagen.

Redan i bondesamhället ansågs det fult att lata sig, och jag antar då att det menades att det var fult att ligga och dra sig på morgonen också. Jag har viss förståelse för bönderna som hade djur att ta hand om, men annars har jag aldrig förstått vitsen med det. Varför anses man som en bättre människa om man går upp tidigt på morgonen? Det anses lite suspekt ifall man vill sova en bra bit in på förmiddagen. Jag tycker det är mycket sunt. Visst är det mysigt att vara uppe sent på kvällen eller natten, och sen få sova ut på morgonen. Tyvärr så innebär de flesta jobb att man ska se pigg och alert ut långt innan hjärnan har fattat att man inte är kvar i sängen.

Alla är ense om att det finns både morgon och kvällsmänniskor och jag tillhör definitivt den senare gruppen. Numera är jag så lyckligt lottad att jag lägger mig när jag känner för det och stiger upp när jag känner för det. Det kallas att vara Lyxlirare eller Pensionär. Att jag ställde klockradion så den skulle väsnas i morse berodde enbart på att jag fick en tid hos frissan idag...jättetidigt. Men det tar jag igen i morgon bitti.

24 kommentarer:

  1. Vilket härligt inlägg! Jag är också sk kvällsmänniska och har genom åren brottats med människor som säger att det "är bara att vänja sig"...hur skulle man när man jobbade tex vänja sig vid påhittet sommartid! Gick som i dvala...och alla jobbmöten som började 8. Nej, nu tycker jag som du att det är det bästa med pensionärslivet, att bestämma själv när man lägger sig och när man vill gå upp....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen lyxigt att själv få bestämma över sin tid.

      Radera
  2. Här är en kvällsmänniska till:) Det var då den sötaste sjusovare jag har sett.

    SvaraRadera
  3. Vilken tur att du hade tid hos frissan, så du slapp vara trött för lång tid framöver. För det förstår jag att du inte får tillåtas vara med en sådan liten gosig tjej, som pockar på uppmärksamhet. Njut av tiden hon är hos er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att var på alerten nu.

      Radera
  4. Jösses så söt hon är!
    Jag är raka motsatsen till dig... halvdöd vid 22-snåret - klarvaken kl 5...
    Ha det så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att det finns både kvälls och morgon människor. Då finns det ju alltid någon som är pigg och vaken alla tider på dygnet.

      Radera
  5. Jag har blivit mer och mer av morgonmänniska med åren. Känns ovant fortfarande, men skönt på sitt sätt bla eftersom jag på helg morgnarna får läsa tidningen alldeles ostört. Maken som tidigare var jättemorgonpigg, är numera en riktig sjusovare. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det händer faktiskt att jag går upp tidigt nån morgon och tycker det är skönt....men det är inte ofta.

      Radera
  6. Skönt att någon mer än jag är sjusovare och gillar att ligga i sängen. Visst är det mysigt. Jag längtar verkligen efter att få bestämma över mina dagar också, men det är inte dags riktigt än, några års jobb återstår.

    Eftersom jag har laptopen vid sängen så blir det bekvämt att läsa tidning där, betala räkningar och blogga förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På sommaren är det definitivt lättare att stiga upp på morgonen, men på vintern när det är beckmörkt tycker jag det är härligt att ligga kvar i sängen lite extra.

      Radera
  7. Va roligt att få veta historien om sjusovardagen, hade ingen aning om att det fanns en sådan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste om den i tidningen. Det är nog en dag som inte många firar.

      Radera
  8. Perfekt dag att få tidig tid till frissan :-). Själv är jag en morgonmänniska och har ytterst sällan en sovmorgon, men de få gånger det händer så blir jag alltid glatt överraskad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag väl kommer upp tidigt en morgon, så tycker jag ju att det är skönt. Men det tar tid innan jag är riktigt vaken. Kan klart bero på att jag alltid lägger mig sent.

      Radera
  9. Ljuvlig bild av en liten sötnos!
    Du tar upp något som jag också har förundrat mig över...skillnaden på om man stiger upp sent eller tidigt. Man är inte varken bättre eller sämre oberoende av när man stiger upp men jag gissar att det är en liten Luther som sitter kvar på våra axlar från någon gång i tiden som har varit. Man fick ju inte vara lat!
    Själv skulle jag väldigt gärna sova tills jag vaknar av egen kraft. Jag tycker inte om väckarklocka! Och oftast så vaknar jag också just innan den ringer för att få stänga av den så jag slipper det där grymma ljudet som tar mig över allt för snabbt från sömnens värld till den vakna världen.
    Äldre jag har blivit så vaknare jag tidigare av egen kraft. Nu under sommaren blir det tidiga morgnar tack vare jobbet, men under hösten, vintern ligger jag mycket längre och det är sköööönt
    Ha en skön dag! Här är det mycket varmt idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underligt nog så vaknar jag faktiskt tidigare om morgnarna numera. Det har kanske med åldern att göra då. Huvudsaken tycker jag ändå är att man slipper bli väckt av en väckarklocka. Det blir så abrupt. Inget mysigt alls.

      Radera
  10. Men Gunnel. Jag hann ju knappt skriva klart innan din kommentar kom.
    Jag är otroligt glad att vi inte har vildsvin runtikring oss. Dom har jag verkligen respekt för.
    Jag antar att du har fullt upp med dina gäster. Är det nu hon ska döpas?
    Det var roligt att få förklaringen till varför det heter sjusovardagen.
    Och så skönt hon sover i de fina byxorna, den lilla gullungen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är som Lucky Luke...skriver snabbare än min egen skugga. Zoé ska döpas på söndag.

      Radera
  11. Från och med i morrn så kommer jag återigen bli väckt av denna otrevliga klockradio. Vi är ju så olika antingen är vi väl kvälls eller morgon människor. Jag är varken det ena eller det andra. Gillar min säng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är glad att jag inte är tvingad att vakna till klockradions irriterande ljud mer.

      Radera
  12. Ja inte vill man ta risken att vara trött i ett helt år;) Själv tillhör jag morgonmänniskorna så någon väckarklocka behövs sällan. Däremot är jag ju inte så roligt sällskap efter kl. 22. John Blund har en tendens att komma tidigt till mig.
    Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det finns både för och nackdelar med allt.

      Radera