fredag 18 oktober 2013

Vart har den glade bagaren tagit vägen?Är han tro kvar i San Remo? Man kan titta på så många program på TV som handlar om bakning, men inget där en ensam man står för bakningen. Det är tävlingar med olika medverkande, men då är det både män och kvinnor. Vi har däremot en välkänd kvinnlig bagerska, nämligen Leila. Hennes bakverk är både fantasifulla och goda. Jag har testat några av hennes recept och de är verkligen smaskiga. Nigella från Storbrittanien brukar också kunna svänga ihop lite bakverk och även laga mat.

När det gäller matlagning är det annars nästan uteslutande manliga kockar som dyker upp i rutan. Min favorit är däremot en kvinnlig kock; nämligen Mat-Tina. Det är inte bara för att hon är från Skåne (även om det givetvis är ett stort plus) utan för att hon låter maten komma i första rummet. Hon lagar normal mat och inte bara en massa korslagda grässtrån ihop med några korn av okänt ursprung ihop med en miniköttbit som man måste ha förstoringsglas för att kunna se ihop med en droppe sås nånstans på tallriken. Dessutom är hon alltid glad och gör sig inte märkvärdig.

Glad är något som Gordon Ramsey definitivt inte är. Han bara gormar och svär på de stackare som försöker laga mat. Förklaringen man får till varför programmen fortsätter att sändas när han bär sig så illa åt, är att det hade inte blivit bra TV om man inte visat hans dåliga uppförande. Vilken konstig förklaring. Jag fattar inte hur vuxna människor bara kan stå där rakt upp och ner och bli åthutade på det viset. Hur kan de låta bli att greppa tag om närmaste stekpanna och drämma till honom i skallen? Det hade kanske också blivit bra TV? Arga kocken är inte ett dugg bättre. Ibland undrar jag vad som är huvudingrediensen i de här programmen.....mat eller tjat. Vill jag titta på när folk skäller eller förnedrar någon så kan jag alldeles säkert hitta ett sånt program på någon annan kanal.

Jag efterlyser ett helt vanligt bakprogram med en helt vanlig bagare som visar hur man bakar helt vanliga kakor och annat gott. Varje landskap har säkert sin specialitet när det gäller bakverk, och det hade varit kul att veta lite om det. Här i Skåne är det spettekakan  eller "spiddekagan" som är känd. Vi har ett spettkaksbageri i samhället. När jag var barn så hade man alltid spettekaka när det var stora kalas. Det var lika nödvändigt som tårta. Jag är ingen större älskare av det här bakverket för det är så otroligt sött, men det ser väldigt pampigt ut med en hög spettekaka.


30 kommentarer:

 1. Ett program jag har sett på med glädje är Masterchef Australia. De fungerar som man ska fungera. De skriker inte och gormar, svär och bär sig åt som jag vet inte vad, utan de uppmuntrar, lyfter och försöker alltid göra det bästa för deltagarna. Och resultatet blir en otrolig gemenskap i gruppen. Fastän de är tävlande, gläds de åt sina lagkamraters framgång och vice versa, är ledsna när det inte går vägen.
  Även jag är förtjust i Tina, tjejen rakt upp och ner som ser maten för vad den är.
  Du beskriver det moderna kökets fasor så himla bra. En försvinnande liten köttbit som lagts på de få grönsakerna, några strån kors och tvärs och några droppar sås dripplade litet på måfå. Skrattretande fånigt, men så ska det tydligen vara världen över nu. Tur att man kan använda eget huvud och göra som man själv och också andra vill. Det märker vi framför allt i vår catering. Folk vill äta sig mätta när de en gång betalar för att andra ska tillreda maten åt dem
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Masterchef Australia. Det är verkligen ett matprogram...och visst är det bra TV!!! Jag vill också äta mig mätt när jag är ute och äter. De där grästallrikarna som visas är kanske bra om man vill gå ner i vikt.

   Radera
 2. Jag håller helt med dig angående kockarna. Jag har också Tina som favorit, men även Camilla Plum från Danmark. Där är absolut heller inga små strimlor i kors. Leilas raka motsats. Inga rosa o turkosa grytor utan gamla rostiga, litet gamla blommiga fat osv.
  Jag ser många matprogram, nu ser jag på Hela Sverige baka, Dessertmästarna o Niklas mat (även han från dina trakter). Jag kan inte fatta varför de måste åka ut. Kan de inte få vara kvar, men få poäng o att det blir en segrare ändå. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tittar också på Camilla. Det är rejäl matlagning där. Niklas är också en favorit. Det är kanske några partiklar i luften här runtikring som gör att det blir bra kockar. Tyvärr har inte jag blivit smittad.

   Radera
 3. Orkar inte titta på alla matprogram, bojkott från mej! Fast ska jag titta på någon blir det Tina eller Kirchstången.
  Spiddekaga är gott...i små munsbitar!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får bli väldigt små munsbitar.

   Radera
 4. Jag tittar också en hel del på både matprogram och bakprogram. Det har gått ett program med en kvinnlig bagare.. eller kanske man skall säga konditor.. som är danska. Det söta livet som jag tycker är bra. Lite som Mat-Tina där. Glad och naturlig med utdelning av många tips och trix. Hoppas jag är ursäktad... men jag har smakat spettekaka... Och nej.. inte någon mer gång. Men man måste ju prova! Ha de´

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet vilken dansk konditor du menar, och henne gillar jag med. Fastän jag är skånska så gillar jag inte spettekaka så du är ursäktad.

   Radera
 5. Mat-Tina är också min självklara favorit. Jag köper din idé rakt av. Perfekt efterlysning som jag tror att många hade uppskattat. Blir det inget finns det inget som hindrar att... Mat-Gunnel dyker upp i rutan snart. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ok. Om du lovar att bli min assistent.

   Radera
 6. jag tycker överlag det är alldeles för många mat- och bakningsprogram i tv, det programmet jag gillar är Mästerkockarna, några andra matprogram tittar jag inte på
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är överfullt med matprogram.

   Radera
 7. Vi har samma väder som ni! Har varit hos husläkaren med Kjell,han ska få en remiss till sjukgympan.Han börja få dålig balans.Vilken go bagare du har fotat..Tina är också min favorit..Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min lille bagare är både go och glad.

   Radera
 8. Blir inte mycket matprogram för mej. Kikar på Tina gillar henne.
  Jag gillar att göra mat från grunden.
  Utåt Nynäshamn finns ett ställe som heter Sorunda. Där gör dom Sorundatårta. Varje gård har sitt recept är inget dom lämnar ut. Den är god.
  Barnen som fick vantarna gillade dom, men jag vill ha den tummen jag alltid gjort.
  Har beställning av barn och barnbarn som vill ha raggsockor och lovikkavantar. Har nystat 8 hg garn idag.
  Kram och ha en bra dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna vilja veta mer om speciella bakverk från olika platser i Sverige.

   Radera
 9. Jag älskar matlagning och bakning. Både att titta på och att utföra själv...Och att äta upp det;)
  Spettekaka håller jag med om att det är för sött . Men här i Småland har vi ju ostkakan. MUMS!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ostkaka gillar jag. Där väljer man själv hur sött man vill ha det.

   Radera
 10. Arga och arga snickaren - förnedringsteve är populärt verkar det som!
  Spettekaka är verkligen en imponerade kaka och jag har ätit det ett par gånger. Åke hade en faster som var gift i Helsingborg och hon brukade ha spettekaka med sig som present när hon kom och besökte Stenstugu.
  Tina såg jag på i början, men är liksom lite övermätt när det gäller henne just nu. När det gäller bakning gillar jag Hela Sverige bakar.
  Kram från ett blåsigt Gotland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte varför alla måste vara så arga.

   Radera
 11. Kväller,,Ja grattis till pallplatsen,,kommer mera så småningom..Haé Kram.

  SvaraRadera
 12. Nä - elaka kockar eller vad det nu är för arga typer klarar vi oss utan.
  Fram för glada, matglada Tina och hennes gelikar.
  Kul idé det där med bakverk eller varför inte maträtter från varje landskap.
  Lagat eller bakat av entusiaster från resp ställe.
  Det borde TV haka på!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit intressant med både bakverk och maträtter från olika landskap.

   Radera
 13. Här kommer ett litet "mothugg", ett snällt sådant naturligtvis. Jag avskyr dessa matprogram, tittar aldrig. Kanske för jag inte gillar att laga mat utan gör det så enkelt som möjligt för mig nu när jag är själv. Och det är ju överallt.
  Gordon Ramsey är ett undantag där har jag sett ett eller två program. Synd om dem som råkar ut för honom.

  Jag matar mina fåglar också, men nu är det stopp. En ny förvaltare säger nej det de andra gett oss tillåtelse, vi är tre som matar (hyrehshus på två våningar). Här står jag med 9 kg jordnötter som jag hoppas kunna ge till någon villaägare i närheten. Men fåglarna kommer ändå, men de fattar nog snart att det inte blir något. Känns lite trist, jag har matat dem sedan -06.
  Jag blev tillfrågad av chefen själv varför jag inte matade dem när han såg att jag fotade dem stup i ett.

  Önskar dig en trevlig helg, om vi inte hörs däremellan

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är roligare att laga mat när vi är många som ska äta. Det är så trist att hitta på middagar varje dag. Fantasin tryter ibland.

   Radera
 14. Hej igen
  Glömde ju säga att du har ju en väldigt väldigt fin egen liten bagare där.
  Jobbar så svetten lackar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus är intresserad av att både baka och laga mat.

   Radera
 15. Hejsan Gunnel !

  Så trevligt att få lite barndomsminnen framkallade. Min Morfar var skåning. så vi hade alltid spettekaka vid vissa större helger. Mamma ville väl få lite nostalgi.Tyvärr så dog hennes Pappa när hon var tio år, så min Morfar fick jag aldrig träffa. Min Mormor var min kompis.underbar kvinna för står jag nu på gamla dagar. Lämnas ensam med tre barn kan inte varit lätt och en hotellrörelse dessutom.
  Önskade att jag hade lite mer av henne i mig. men min Mamma var inte fy skam heller. Vilken kämpaglöd de hade, säkert det norska påbrået. Jag kämpar också.. Som Du vet.

  Tycker det är alldeles för många mat+bakprogram på teve, man känner varken doft eller får smaka på en enda liten kaka.

  Må så gott. Kram Mi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i....det hade inte varit fel att känna lite nybakatdoft.

   Radera