onsdag 2 oktober 2013

Tack för i år


Jag har ett litet ormbunkshörn i min trädgård. Det är på vår baksida och eftersom inte solen kommer åt att lysa där, så har vi fått plantera sånt som trivs i skuggan. Ormbunken är perfekt för det ändmålet. Jag har flera plantor som är mycket gamla, och jag tycker de blir vackrare för varje år som går.


Stammen, eller vad man kan kalla den för, blir högre och högre. Jag har sett gamla ormbunkar där "stammen" är upp emot en 70 cm och sen kommer bladen som en krona. Det liknar en slags palm. Så vill jag att mina ormbunkar ska bli.....men det lär dröja.


Den här växten är fin redan när den börjar komma på våren. Bladen är hoprullade som en boll och man kan se dag för dag hur de vecklar ut sig och blir längre. Ibland ser det nästan ut som om de står och viskar med varandra.


Jag har alltid funderat över varför en så stilig växt har fått ett så läskigt namn som Ormbunke. Jag kan inte tänka mig nåt värre än en bunke med ormar. Men om man tittar väldigt noga på bladen så är de faktiskt lite ormlika innan de slagit ut för fullt.


Nu är hösten här och det är dags att klippa ner perennerna. Ormbunksbladen har gått över först i rostfärg och sen blir de svarta och lite hårdare. De blad som ser bäst ut sparar jag och använder i blomsterdekorationer eller till pyssel.


20 kommentarer:

 1. Håller med dig om att just ormbunkar är så vackra, och om man följer, som du gör, hela deras
  växtsätt, hur dom krumbuktar sig och viskar och leker med varann, bara så härligt att följa.
  Och sen kräver dom väl heller inte så mycket omsorg som många andra växter.

  Jag har ju inga sommarplanteringa av blommor i olika krukor,
  men jag retade mig lite på hur någon gjort med sina sommarplantor i höst,
  bara slitit upp dom och slängt dom i ån där båtarna står.
  Det såg så skräpigt ut där plantorna guppade på, på väg ut mot havet.
  Jag tyckte det var en mycket dum idè.
  Finns ju komposthögar lite varstans i området dit man kan för sitt avfallsskräp från trädgården.

  Så kul det svarta bladet såg ut, du skulle ha haft en gissningstävling på vad det var..... =)

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ormbunkar passar min filosofi om trädgårdsväxter....de sköter sig själva. Att slänga blommor i ån är precis lika korkat som att dumpa avskräde i skogen. Bra idé med tävlingen. Ska se om jag hittar nåt annat skumt att visa.

   Radera
 2. ...och jag skulle ha gissat rätt!:) För här finns också strutbräken. De är väldigt dekorativa och praktiska.
  Vackra nästan hela tiden förutom när de är i det allra sista slutstadiet innan vintern tar över.
  Det måste vara så att de heter ormbunke för att de ormar sig en aning i början av växtperioden

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första pris går alltså till Pettas! Håller med om att hela växtperioden är fin, utom när d bara lägger sig platt ner på marken.

   Radera
 3. Väldigt vackra... gillar att följa de olika ormbunksväxterna från det att de tittar upp på våren och fram tills de vissnar ner... Undrar också vad de fått namnet ifrån... läste någonstans att namnet kanske kom från det engelska ordet för mask - worm - man gjorde förr avmaskningsmedel av ormbunkar... ja inte vet jag, men kanske är det så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag aldrig hört tidigare. Låter inte helt omöjligt.

   Radera
 4. Ormbunkar är dekorativa i rabatter på skuggsidor. Men roligast va de i skogen då jag var barn. Vi lekte kurragömma där och jag har alltid varit liten till växten och kunde därför smyga och gömma mig bland ormbunkarna :-)
  Jag blev lika glad som du av lopplisas länk på ramvävningen. Har du hittat youtubelänken där de visar hur man väver. Lite annorlunda än jag väver.. men mycket intressant. Tänker prova på deras teknik nästa väv jag gör, med löpande garn. Men bra att få reda på vad väven hette på engelska/amerikanska... Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara kul om man fick så stora ormbunkar att man kunde gömma sig i dem. Önsketänkande, antagligen. Youtubelänken har jag missat. Den måste jag absolut leta upp.

   Radera
 5. Ormbunkar har jag också.Och jag låter dom växa "nästan" fritt...Det var 3- inatt utomhus alltså :-) Ha en bra dag! kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en tacksam växt för den sprider sig och växer så det knakar.

   Radera
 6. Jag hade tidigare, på skuggsidan av villan, en rabatt som jag döpte till Wild and Crazy ......där fanns massor av självsådda stora Ormbunkar och så planterade jag Daggkåpa. En och annan övervintrande tulpanlök stack upp ibland......jag gjorde ALDRIG något åt den rabatten och den var jättefin. Inga mördarsniglar heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mördarsniglar har jag aldrig sett röken av någonstans i vår trädgård.

   Radera
 7. Nu har jag läst igenom dina inlägg och kommenterat litet här och där. Suveränt fina kort på ormbunkarna. Förklaringen till namnet är nog det du tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är tillbaka. Det är ju ganska logiskt om namnet hänger ihop med utseendet.

   Radera
 8. vi har också rätt mycket ormbunkar, just på skuggigare platser, jag visste inte att de blir hårda och att man kan ha dem som dekoration, jag har nog alltid klippt ner dem tidigare :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag också förr, men jag tyckte de var så vackra, så jag gjorde ett försök att torka dem, och det fungerade bra.

   Radera
 9. Ormbunkar är dekorativa och pryder en trädgård som hos dig. Eftersom vi har en skogstomt, så har vi ormbunkar naturligt i miljön och jag har inte planterat några alls. Och jag sköter inte heller om dem, utan de får vissna ner och komma upp som de vill :-), vilket är ganska skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis den typ av växter som man vill ha mycket av.

   Radera
 10. Vilka härliga bilder av ormbunkarna, och de är så fina tycker jag också
  och lättskötta..
  och så mysigt det ser ut där de är som hoprullade innan bladen vecklar upp sig
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nästan de är vackrast innan bladen rullat ut sig helt.

   Radera