torsdag 10 oktober 2013

4:de torsdagen


Idag är det den fjärde av de där konstiga torsdagarna i år. De där som har samma siffra som månaden. Det började i april och sen har det varit så varannan månad. Idag är det den 10/10 och dessutom Grötens dag....alltså dubbel anledning att fira, ifall man känner för det. Nu tror jag förståss inte att det är så  många som firar grötdagen. Själv började jag inte äta gröt förrän i vuxen ålder. Jag har inget minne av att jag nånsin åt gröt som barn, utom till jul när det var risgrynsgröt. Mina barn har aldrig heller varit några grötälskare så den här dagen kommer nog bara att försvinna bort i fjärran utan att lämna några större avtryck.

Det finns en gröt som jag gillar, nämligen mannagrynsgröt. När man kokte den på det gamla sättet så tog det en evig tid och jag brände den alltid. Numera är det bara att hälla ingredienserna i en tallrik och in i micron. Jag tycker det blir precis lika gott....faktiskt godare för det blir inte vidbränt. Av någon underlig anledning så består min frukost nästan alltid av youghurt, banan och kanel och till det en kopp kaffe. Ingen lyxfrukost, men det får mig att vakna till och få lite energi inför dagens arbete. IKEA annonserar om frukost för 10 kr men jag tycker om att sitta och äta frukost i morgonrock och rufsigt hår, och det kan jag knappast göra där. Jag fortsätter nog med min gamla vanliga frukost i köket. Det har fungerat bra i många år, så varför ändra på ett vinnande koncept?
25 kommentarer:

 1. Grötens dag... ja, men den måste jag fira med en tallrik rågflingegröt... inte så klistrig som havregrynsgröten och i mitt tycke godare - till den rårörda lingon och mjölk... ja så får det bli :)
  IKEA eller Mc Donald erbjuder frukost till bra pris, men då måste jag ju både klä på mig och åka dit, så näe, det blir nog frukost här hemma i vanlig ordning och med den mysfaktor som järnspisen ger så är det helt oslagbart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter besvärligt att ge sig iväg hemifrån för att äta frukost. Möjligtvis lunch.....

   Radera
 2. Nog kan du äta frukost i morgonrocken på IKEA....Det stod ju i tidningen häromdagen att i Kina hoppar hela familjer ner i sängar och sover en stund. Andra har tydligen med sig picknick och halva släkten slår sig ner i de uppställda möblerna.....Kan kineserna så kan väl du:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vi kan kanske träffas på IKEA nån gång och äta frukost?

   Radera
  2. Ja det tycker jag....Med morgonrockar på ;)

   Radera
 3. Godmorgon! Jag äter också frukost(gröt) i nattlinnet och håret ruffsigt.Tror inte att det skulle bli uppskattat på IKEA . éller så hade det dragit dit folk och blivet succè Du och jag kunde ju träffas på samma IKEA!!!................. testa!!Pulled pork! Det är jättegott!! Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kunde ju haft bloggmöte där.

   Radera
 4. Jodå jag är nog uppvuxen med gröt OCH välling, vuxenvälling som mamma kokade och lade i russin. Oj det börjar vattna sig i munnen bara jag tänker på den vällingen. Som vuxen har jag nästan aldrig ätit en grötfrukost. Gör istället ett försvenskat smörrebröd med vad som står till buds i skafferi och kyl... å så kaffe förståss :-) så jag vaknar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste på morgonen är helt klart kaffet.

   Radera
 5. Jag har tänkt på hur Solveig har det idag. Tänker hon tillbaka på de åren? Hon måste väl ha gett sitt godkännande att de gjort teater på hennes mytomani.
  Vara kompis med henne var nog inte tråkigt, men hon var kanske inte att lita på.

  IKEA serverar frukost halva fm, så är man hugad o är där, kan det passa som fm-kaffe. Även jag äter yoghurt på morgonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog inga trista stunder tillsammans med den där damen. Hon verkade var nåt i stil med de som skickar alla knäppa mail på datorn.

   Radera
 6. Jag har tills nu minnen av barndomens grötfrukostar som något "väldigt hemskt"....pappa kokade alltid havregrynsgröt och hur han lyckades få alla dessa klumpar mm förstår inte jag men det kanske var andra gryn på den tiden. Nu har jag sedan bara någon månad tillbaka provat på havregrynsgröt med massor av lingonsylt. Slät och fin, mättande och god så nu blir det en tallrik varje dag. Men var hittar man alla dessa kanelbullens dag, grötens dag mm . Finns det en särskild almanacka för sånt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du går in på Google och letar efter Temadagar så kommer du till en kalender med hela årets firardagar.

   Radera
 7. Här hemma är det lite grötkrig. Jag älskar tomtegröt som jag kallar risgrynsgröten sambon fixar havregrynsgröt till sig själv. Jag är lite lat så jag köper färdig och äter med socker o kanel. Tänk vad många saker det finns att fira.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi firar egentligen bara våra födelsedagar, för resten har jag ingen koll på utom när jag läser om dem i tidningen. Men kanelbullens dag uppmärksammar jag lite då och då, förståss.

   Radera
 8. jag fortsätter också med min frukost i köket med två vovvslar jämte mig i kökssoffan :) hur mysigt och skönt som helst och så kan jag sitta och läsa i en bok samtidigt
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är härligt att ta det lugnt på morgonen och sitta och äta och läsa utan att bli störd.

   Radera
 9. Fortsätt du som vanligt. Jag åt heller aldrig gröt när jag var liten. Inte speciellt ofta nu heller. Fast mannagrynsgröt är rätt gott med lite sylt, russin, kanel och lite annat sminkat på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag fortsätter som tidigare. Det funkar bra.

   Radera
 10. Själv är jag tämligen förtjust i diverse sorters gröt. Havregrynsgröt går att göra fruktansvärt äcklig men den går även att göra barndomshimmelskt god, och då är den god.
  I morgon är det äggets dag, det har vi koll på i detta hus kan jag lova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, det visste jag inte. Jag kan tänka mig att ni firar äggets dag. Det har ni verkligen anledning att göra.

   Radera
 11. Jag minns att jag fick gröt som barn men åt det bara en gång. Gröt är det värsta som finns. Det är inte smaken utan den där äckliga konsistensen ( kanske felstavat). Svar på din fråga är att det var en jobbresa men jag kom inte ihåg hur när jag satte in bilden. Har fått svar av en annan som också var med. hon sa att det var ett julbord år 1999. Vi blev bjudna på allt och nu kommer jag ihåg att när vi kom upp på rummen så låg det vars en armbandsklocka där. Det tråkiga med resan var att det blev sådan sjögång att hälften av personerna låg på sina rum och kasta upp. Men inte jag. Jag klarade mig ganska bra men det var svårt att hålla tallriken på plats. Ha dte bra. kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inget dåligt julbord som företaget bjöd på.

   Radera
 12. Grötens dag?! Men vad ända in i? Vilken sort? Tänk om man firar fel sort - får man grötrådet på sig då? Fnys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte vilken gröt det gäller, men för säkerhets skull bör man nog ta reda på det innan man sätter kastrullen på spisen.

   Radera