fredag 18 mars 2016

Allt för forskningen



Nästan dagligen går det och läsa om någon ny forskning på vad som är nyttigt eller inte. Det är så mycket jämt och ständigt så man blir lite blasée. Ena dagen är det ett livsmedel som är absolut livsnödvändigt att få i sig och några veckor senare har samma livsmedel helt plötsligt blivit nästan livsfarligt. Det är inte lätt att hänga med i svängarna.

Ofta annonseras det efter frivilliga till läkemedelstester. Det har varit många tester igång om blodtrycksmedicin och medicin mot höga blodfetter. Sånt tycker jag är väldigt viktigt, men kraven har aldrig stämt in helt på mig, så jag har inte kunnat anmäla mig. En undersökning som jag helt missat, men som jag mer än gärna anmält mig frivilligt till var undersökningen ifall choklad var hostdämpande. Det var det! Då ska jag skaffa mig ett litet lager för jag tycker jag är lite småhostig.

Det är även bevisat att choklad sänker stressnivån, men man skulle äta den på ett speciellt sätt.

1. Först ska man tänka på att välja en choklad som man inte ätit på länge. Det får bli Toblerone då.

2. Öppna paketet nära ansiktet och andas in doften. Mmmmm! Ljuvligt!!!

3. Bryt av en bit och titta på den en stund.....högst 10 sekunder (det var vad jag klarade).

4. Lägg biten på tungan och låt den smälta. Det är väl ingen munsönderfallande värktablett? Klart den ska tuggas. Man skulle envist tänka på chokladen hela tiden och om tankarna for iväg så var det viktigt att man åter fokuserade på chokladbiten. Är man inte stressad innan så blir man det då.

5. Till sist upprepar man samma övning med ännu en bit....och ännu en bit....och ännu en bit.......

44 kommentarer:

  1. Det är märkligt hur snabbt man ändrar sig beträffande mat och hur farligt eller bra det är med olika matvaror.
    Choklad är något jag tycker mycket om. Köper numera egentligen bara mörk, ekologisk choklad. Jag klarar faktiskt av att äta bara en bit per gång vilket brukar bli nästan varje dag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till slut blir det så att man inte litar på forskarna, när de motsäger sig själv. Jag önskar att jag haft din karaktär.

      Radera
  2. kaffemärke och parfym ska man byta då och då, man blir avtrubbad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Parfym håller jag med om, men när det gäller kaffe finns det väl egentligen bara Zoégas?

      Radera
    2. ta en kopp Löfbergs som omväxling!

      Radera
    3. Har testat, men det var inget för mig.

      Radera
  3. Visst är det konstigt hur de vetenskapliga rekommendationerna ändras - svårt att veta vad man ska tro. Det där att choklad är hostdämpande, det verkar i alla fall intressant :) Att den även sänker stressnivån verkar konstigt - i alla fall om man ska följa HUR den ska intas...
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är mindre stressande att äta choklad på det gamla vanliga viset.

      Radera
  4. Svar
    1. Det får vara en rejält stor bit då.

      Radera
  5. Jag får ju inte äta choklad, men ibland så måste jag bara.
    Det är ju så gott att ta en bit och låta chokladen smälta i munnen utav lite kaffe.
    Förstår om du har lite hosta, kanske rent av lite varje dag! hihi
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan känna sig lite krasslig då och då, så det är nog inte fel och ha rätt medicin hemma.

      Radera
  6. Det är minsann inte lätt att veta, jag har så gott som slutat att följa forskningen för och emot. Jag lyssnar gärna till den, hummar och vissa dagar blir det klart för mig att allt är relativt och den som lever får se.
    Gillar skarpt din beskrivning av tillvägagångssättet om chokladen mot hosta, och med min astmahosta så :-)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får köpa hem en storförpackning.

      Radera
  7. Läste just i att man funderade på att höja skatten på t.ex. läsk eftersom socker var skadligt. Och även på smågodis. Man hade gjort något försök i Danmark men då hade folk bara åkt till Tyskland och köpt godis där. Choklad stod det inte något om så det kunde man tydligen fortsätta att äta. I synnerhet som du nu skriver att det är så oerhört nyttigt vid psykiska besvär och stress...
    Kram

    SvaraRadera
  8. Hmmm... tror att jag ska ägna mej åt forskning idag .Känner jag efter noga så har jag nog lite hosta ..host!! host!!! ..............SVAR.Bengt Roslund hade träffat många intressanta människor Ha en bra dag Kram!

    SvaraRadera
  9. Det testet skulle passa mig också. Fast jag tycker det är gott att låta det smälta helt i munnen. Japp gillar jag. Det är säkert bra för allt, utom för tänderna. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också Japp och en hel del andra sorter.

      Radera
  10. Haha! Jag kom på att jag just nu också känner mig lite småhostig :)
    Och jag råkar faktiskt ha en chokladkaka liggandes här i skåpet...dock ingen Toblerone, men choklad i alla fall :)
    Kram och trevlig fredag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert bra med vilken sorts choklad som helst.

      Radera
  11. Det är motsägelsefullt det mesta i våra dagar vad gäller vad som är bra och inte är bra. Det växlar som aprilregnen. Det gäller att stå där som lugnet själv och låta allt gå över för sist och slutligen så fortsätter livet hur bra som helst fastän man inte följer trenderna.
    Men att hjälpa forskningen i chokladangelägenheter kan aldrig vara fel. Testade just några praliner från Fazers
    Ha en bra fredag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då behöver du inte oroa dig för hosta i helgen. Jag tror också att man får själv tänka efter lite vad som är bra eller dåligt att stoppa i sig.

      Radera
  12. Jag bryr mig inte så värst. Håller med dig att det svänger. Men eftersom jag är friskförklarad med bra värden, så tutar jag på som förut och hoppas det håller i sig.
    En bit mörk choklad hoppar in i munnen ibland och den njuter jag av.
    Kram

    SvaraRadera
  13. Forskning kan komma fram till vad som helst och beror ofta på vad som passar forskaren/forskarvärlden bäst, just där och då. Så resultaten bör nog alltid tas med en nypa salt. Men allra helst tar man dem med en stor och god bit ljus choklad!
    Nu måste jag bunkra choklad inför nästa hostattack. (Ja, ja, jag väljer ju att tro på VISS forskning!)
    Chokladfull helg! Men utan hosta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte heller man kan nonchalera all forskning.

      Radera
  14. Hahaha! Bra val av testmaterial. Jag kallades för Mlle Toblerone när jag bodde i Schwiz av någon konstig anledning! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det testet hade jag också gärna deltagit i :-D .

      Radera
    2. Förstår inte hur jag kunde missa när de annonserade om deltagare.

      Radera
  15. Aha är det så det ska gå till. Undrar om jag klarar det för jag brukar bara riva av papperet och glufsa i mig godsaken i ett enda huj. Utan att tänka liksom. Det är bara så gott med choklad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog man kan genomföra forskningen på lite olika vis.

      Radera
  16. Såg att det var riskabelt med frukt och grönt nu. Korv har varit farligt länge, liksom ägg. Men kaffe är visst nyttigt nuförtiden. Och vin... Om man visste vilket ben.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan lika gärna äta och dricka det man tycker är gott. Något av det är förhoppningsvis nyttigt.

      Radera
  17. Ser framför mig hur du kämpar för att inte tugga :) Jag är inte så där jätteförtjust i choklad men försöker ta en bit mörk emellanåt eftersom det ska vara nyttigt. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är onyttig mest hela tiden...äter bara ljus choklad.

      Radera
  18. Jag tar till mig ännu en forskning att choklad är bra :) och njuter av varenda bit när jag vet att choklad måste vara ett mirakelmedel :)
    Stor kram Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa forskningar är utomordentligt bra, och de råden ska man givetvis följa.

      Radera
  19. ja men så kul att du offrar dig för forskningen, hihihi… jag gillar ju inte choklad, så jag offrar mig inte. så jag hejar på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del forskning måste man bara ställa upp för.

      Radera
  20. Ditt inlägg andas mindfulness på hög nivå!

    SvaraRadera