torsdag 10 mars 2016

Tager du....?När vi läser om barnäktenskap i andra länder tycker vi att det är mycket fel. Barn ska få vara barn så länge det går. Det är alltid föräldrarna som har sista ordet när det gäller äktenskap...även när det gäller unga vuxna. Så var det här i vårt land också förr, och kvinnan hade inte mycket att säga till om. Vilken tur man inte levde då. Idag väljer i stort sett alla vem de vill gifta sig med. Undantag finns klart överallt, men för oss känns det naturligt att varje människa ska få bestämma över sitt eget liv.

Jag halkade in på ett underligt amerikanskt program en kväll. Där var det föräldrarna som letade efter en make till sin dotter. Jag tror de annonserade först och sen intervjuade de alla killar som svarat och valde ut en. Det var inte föräldrarnas påhitt utan det var döttrarna som satt igång det hela. Helt obegripligt för mig. En av tjejerna sa att hennes högsta önskan var att möta sin blivande man för första gången framför prästen. Det kan bli väldigt chockartat om inte föräldrarna valt rätt. När det nu äntligen är så att alla väljer fritt tycker jag det verkar helt vrickat att återgå till det gamla.

Jag tänkte först att det är nog bara i USA sånt här kan hända....men jag börjar undra. Snart sänds säkert ett liknande program här. Det går ett svenskt program som heter Gift vid första ögonkastet men jag har inte följt det så jag vet inte riktigt vad det handlar om. Vad jag kan förstå så är det några relationsexperter som parit ihop två personer som de anser passar för varandra. De ska sen vara gifta en månad eller hur det nu var. Vad som händer sen vete fåglarna. Är det bara ett proväktenskap kan det väl knappast ha varit en giltig vigsel. Jag måste nog se fler program så jag blir klok på hur invecklat det är. Det är väl ändå en förutsättning att man känner varandra någorlunda innan man väljer att bo tillsammans? Visserligen är det väldigt enkelt att ta ut skilsmässa idag, men då tycker jag nog det hade varit bättre att tänka efter före. Deltagarna som gift sig så där hux flux kan troligtvis senare söka vidare till Skilsmässohotellet, som är det absolut sämsta program som visats i TV. Jag ser t.o.m. hellre ett sportprogram. Det är inte det lättaste att hitta en person som man tycker om och kan trivas att leva med resten av sitt liv, det är jag helt klar över, men jag tvivlar på att det blir lättare inför TV-kameror.

Annonsen där en tjej gör reklam för Elitsinglar är mycket underlig. Det pratas om singlar med en nivå. Finns det olika nivåer på människor? Det låter diskriminerande. Alla är givetvis inte lika, men alla är lika mycket värda. Hon menar på att hos Elitsinglar kan hon hitta en karl som har samma höga krav som hon har. Alla har väl krav och önskemål på sin tillkommande? Rasmus sa att när han blir vuxen och ska gifta sig så måste det bli med en som gillar ketchup.

26 kommentarer:

 1. Tänk, man trodde nog det tillhörde det förgångna detta att inte få välja själv. Har inte sett något av programmen - inget som lockar. Däremot har jag sett en väldigt bra serie på Kunskapskanalen, The Tribe. De får inte heller välja själva, men för dem är det naturligt sedan generationer och de vet inte annat, medan vi här i "den mer moderna" världen verkligen bör ta chansen att välja själva.
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste helt klart vara bättre om man själv får ha ett ord med i laget.

   Radera
 2. Det är ju tur att tiderna förändras till de bättre. Inte ska man gifta sig med någon man inte älskar. Fast däremot tycker jag att man skiljer sig alltför lätt.
  Må väl, vännen! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra att möjligheten att skiljas finns. Jag tor nog att det var vanligare förr att kämpa lite mer för att det skulle fungera. Är det helt omöjligt finns klart inget annat alternativ.

   Radera
 3. Det är inte klokt vilka program det sänds i TV. Jag såg ett på svtplay om hur tusentals asiatiska par gifte sig på en och samma gång. De var invigda i någon religion där översten och översterinnan välsignade in denna massa av människor i äktenskapet som var livslångt. Alltså ingen skilsmässa gällde här inte, och de hade bara känt varandra några veckor innan denna massvigsel ägde rum. Skrämmande! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte förstå hur de tänker när de så lättvindigt gifter sig. Det är knappast en lek, och när det är som du skriver omöjligt att skilja sig, så är det ännu värre.

   Radera
 4. Jag har inte sett några av de programmen. För jag tycker som du, att det verkar helt barockt. Nätdejting tror jag faktiskt kan vara något, även om jag inte själv skulle prova.
  Jag tror säkert att det ordnar sig för Rasmus, om det är bara ketchupen det hänger på. /Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att nätdejting är fel, men jag reagerar på Elitsinglars framtoning. Den är nedvärderande för många. Jag tor också att det fixar sig för Rasmus.

   Radera
 5. Jag mår illa av tanken på barnäktenskap. Och att det har tillåtits i Sverige nu på sistone flera gånger - det är helt förkastligt. Samtidigt som statsministern uttalar sig om Barnkonventionen ska göras till lag. Men hallå!

  Det där Gift vid första ögonkastet har inte jag heller sett. Men vad jag har hört och läst om det så är det en riktig vigsel. Hur realtionsexperterna tänkte när de parade ihop en tvättäkta köttätare och en vegan det vete gudarna.

  Svar: Hoppsan. Ursäkta. Det hade blivit fel på länken, nu ska jag inte vara bortcensurerad. Bra att du sa till, tack.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan en vuxen och inte särskilt purung person hoppa på nåt så idiotiskt som att gifta sig med en man kanske bara vet namnet på? Jag trodde faktiskt inte att det var en "riktig" vigsel. Tack! Nu hoppas jag få se en skymt av dig.

   Radera
 6. Inte klokt vad de hittar på! Har inte sett gift vid första ögonkastet.......Rasmus han är en klok kille!!!SVAR:Japp!! Det har räckt till att räfsa en gräsmatta! Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte missat nåt intressant.

   Radera
 7. Fruktansvärt att inte själv få välja den man ska leva ihop med :(
  Vi har aldrig sett "gift vid första ögonkastet" och tänker inte göra det heller!
  Ha en fin dag
  Kram

  SvaraRadera
 8. Vet inte om du läste mitt inlägg om just "Gift vid första ögonkastet"? Skrev det under senaste veckan tror jag. Jag kan inte heller förstå hur någon kan gå in i något sådant... jag förstår inte TV heller som gör ett sådant koncept. MEN... jag tittade på det innan jag skrev inlägget för jag tyckte inte jag kunde göra tummen ned utan att åtminstone sett några inlägg. Jag gillar programmets s.k experters tankar, råd o tips för att hålla relationen levande. Men visst skulle man kunna göra programmet utan att utsätta människor för så dumma experiment!

  Jag tror inte jag behöver tillägga att jag är emot tvångsäktenskap oavsett om det gäller vuxna eller, det senare fallet är dock än värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett småsnuttar lite här och där i programmet och det räckte för att jag skulle tycka det verkade helt snurrigt. Vem är det här programmet intressant för mer än de medverkande och deras anhöriga och vänner?

   Radera
 9. Jag tycker det är väldigt intressant med sociala experiment och har tittat på Gifta vid första ögonkastet. De är ju med högst frivilligt och vill väl testa detta med att träffa någon där så mycket söm möjligt ska stämma dem emellan. Däremot känns det galet med själva vigseln, bröllopet och att blanda in släktingarna i detta. Vår nuvarande romantiska syn på relationer är ett rätt nytt påfund och det verkar ju inte alls vara någon garanti för att få förhållanden att hålla. Jag tänker mig att ett bra förhållande handlar om ett ständigt arbete från båda och att det underlättar ju mer de har gemensamt. Tog själv ut skilsmässa när mina fyra barn var väldigt små och tar riktigt illa vid mig när människor uttalar sig om att "nuförtiden skiljer sig folk för lätt". Finns det verkligen någon enda människa som på fullt allvar tror att man skiljer sig för lätt? Att man inte hade önskat att förhållandet varit gott och att det hade fått vara en hel familj? Den som säger så har knappast skiljt sig själv. I vårt fall var både polis, socialen och tingsrätten inblandade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att möjligheten finna att det går och avsluta ett dåligt förhållande. Vad jag vänder mig emot är att de här programmen görs till jippon om allvarliga saker.

   Radera
 10. Jag tänkte också på det tv-programmet. Obegränsade valmöjligheter skrämmer dagens ungdomar och de vill nog ha en lite enklare tillvaro. De vill tillbaka till det gamla då fld bestämde, eller sannolikt har ungdomsupproret bara flyttat sig till högre åldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det helt obegripligt.

   Radera
 11. datorer kan nog välja lika bra... ♥ hälften skiljer sig ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om datorn väljer så behöver inte TV vara inblandad.

   Radera
 12. Att barnäktenskap fortfarande förekommer år 2016 är ytterligare ett bevis på att vi lever i en galen värld.
  När jag läser TV-tablåerna tycker jag att programidéerna verkar bli allt märkligare. Jag uppfattar det som tittarjakt, ju fler skandaler desto bättre. Mest tokerier är det på reklamkanalerna men även SVT gör bottennapp emellanåt. Jag ser inte något av de program du nämner, har absolut inget intresse av dem. Jag fattar bara inte hur man får folk att ställa upp på allt konstigt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det undrar jag också över varför man vill visa upp sitt liv för alla TV-tittare. Privatliv är kanske omodernt idag.

   Radera
 13. Jag såg första säsongen och även nu av detta Gifta vid första ögonkastet, först för att jag inte fattade helt, jag trodde det var en komedi - och det är det ju nästan - knäppt nog - tänkte skriva in och föreslå att de borde lägga det eventuella äktenskapsingående i slutet av programmet. Elitsinglar är ju förfärligt nog ... såg en sida för akademiska singlar poppa up också ... tur jag är trygg i min singelhet och vet var jag hör hemma utan kategori!
  Knäppt är alla dessa påhitt .... och det är egentligen ett lycksökeri som har små chanser att klara sig som jag tänker det.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan ett slags "bondfångeri" för jag tror många hoppas en hel del på detta men blir besvikna i slutändan.

   Radera