tisdag 1 mars 2016

EffektivitetsteorinJag läste om ett för mig helt nytt och okänt yrke häromdagen, nämligen effektivitetskonsulentens. En sådan person hjälper företag och enskilda personer att styra upp sin dag så tiden utnyttjas bättre. Det låter inte så dumt. Det stod uppräknat en del tips man kunde tänka på för att få ut mer av sin tid.

Man skulle bl.a. inte titta på sin mobil stup i kvarten. Det låter väl ganska självklart, men det behöver säkert påpekas för en del.

Det är inte bra att göra flera saker samtidigt. I så fall gör de flesta kvinnor helt fel.

Bäst är att göra tråkiga saker först, och det försöker jag alltid göra. Då finns det roliga kvar som en belöning.

Det är bra att anteckna det man ska göra eller komma ihåg, men då ska man också se till att anteckningarna är samlade på samma plats. Där vet jag att jag missar. Jag skriver upp så fort jag kommer på nånting, men sen vet jag inte var jag gör av lappen. Mitt databord är fyllt med små anteckningslappar...väldigt kortfattade.....och helt obegripliga. Men jag har i varje fall antecknat det jag tänkte göra.

Om man har en att-göra-lista så ska den innehålla som mest 6 saker. Ojojoj! En effektivitetskonsult hade fått nervsammanbrott om hon sett min lista.

Man skulle tänka på att säga nej lite oftare, och det gäller nog över lag. De flesta av oss vill så gärna hjälpa till och tror att vi hinner och orkar hur mycket som helst. Det är säkert det svåraste av alla tipsen att följa.

Det stod även berättat om "den galna tiden". Jag visste inte ens att det fanns någon sådan. Tydligen infaller den alltid klockan 9 på kvällen. Det ska enligt experterna vara bästa tiden på dygnet att kläcka idéer för hjärnan är så trött att den är mottaglig för allt. Klockan 9 i kväll ska jag alltså sitta redo i soffan och vänta på alla superbra idéer som kommer farande.


Är det tro till nån hjälp om jag tar på mig en tänkarluva?

30 kommentarer:

 1. Haha, jag börjar alltid jobba klockan nio, "den galna tiden". Inte undra på att rapporterna för det mesta är ett skrattande kaos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kanske därför det kallas den galna tiden.

   Radera
 2. Effektivitetskonsult - hm....också ett jobb. Får en inre syn på en person med en stämpelklocka i handen som klockar av arbetsmoment.
  Tror inte jag ska anlita någon sådan. Det jag ska göra får ta den tid det tar. Fast det är klart - hade jag mer tid för det jag verkligen vill göra så skulle jag inte tacka nej. Min tid kommer väl också....
  Om det är efter den galna tiden alla ideer kommer så förstår jag hur det hänger ihop att jag blir så kreativ på kvällen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sätter med titeln ihop med en klickstirrande person som jagar personalen. Det verkar som den galna tiden är ett verkligt begrepp, för jag har samma känsla när det gäller mina idéer.

   Radera
 3. Jag hänger på kl 21.00 ikväll om det funkar. Tror dock att mina ögon kommer att vara stängda och minneskortet urladdat... Begriper inte riktigt hur det ska gå till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det blir en utmaning.

   Radera
 4. Där kom du med något tänkvärt, eller. Att göra lista, och handlar listan sitter alltid på kylskåpet här hos mig. Är det däremot något viktigt så sätter jag lappen på köksluckan, eller på ytterdörren.
  Ha en bra dag, utan Effektivitetskonsulen!Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer mig också titt som tätt att jag åker ifrån min minneslista.

   Radera
 5. Haha... jag gör som du - skriver en hel massa "att göra"-lappar, men glömmer var jag gjort av dem :) Hm ... den där "galna tiden" - funkar nog bara med tänkarmössan på!
  Tror jag klarar mig utan en sådan konsult, men allvarligt talat så är de inte något nytt påfund, bara ny yrkesbenämning. Förr hette de tidskontrollanter och stod vid löpande bandet och kollade med tidur hur snabbt arbetarna klarade sina arbetsuppgifter.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt måste ändras och nu måste det till en ny krånglig titel på ett gammalt jobb. Här hemma effektiviserar jag på mitt eget sätt.

   Radera
 6. Jag klarar mej utan en sån effektivitetskonsulenten ..............................SVAR:Nix!!! Jag badar om måndagarna! . Har lite ont i kroppen bara ,... Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nog inte heller ha hjälp av en sådan person. Tror jag klarar att vara effektiv utan hjälp.

   Radera
 7. Effektivitetsteorin överlämnar jag gärna till andra. Jag njuter fortfarande av att inte behöva vara effektiv ;.-) Å andra sidan liiitet mer effektiv borde jag vara... finns mycket i hemmet som skulle må bra av att bli utförda! ;-)

  Snart är det dags att på allvar njuta av vårens framfart i naturen. Där tänker jag vara effektiv med att se och uppleva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara effektiv kan betyda många olika saker. Upplevelseeffektivitet är nr.1.

   Radera
 8. Haha! Jag gör samma sak! Skriver upp allt på lappar och sen glömmer jag att ta med dem :)
  Men lilla kissen i tänkarluva är ju för söt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte komma ihåg allt.

   Radera
 9. Då måste jag verkligen känna efter i kväll om det händer något i hjärnan vid nio-tiden, men jag misstänker att det är ganska stendött där då.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du kanske blir överraskad.

   Radera
 10. Hmm... Klockan 9 på kvällen. Alla är nog inte effektivast i tanken då. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är kanske därför det blir en del galna idéer.

   Radera
 11. Numera skulle varje effektivitetskonsulent storgråta om hon/han fick ögonen på mig. Tack och lov var det lite mer fart och fläkt i yngre dagar.
  Jag skriver också lappar som jag sätter upp på köksfläkten eller badrumsskåpet - då ser man dem alltid.
  Tänkte på det där om att kunna säga `nej´. Man kanske borde tänka som så, att om man säger nej till något så säger man ju faktiskt samtidigt ja till något annat. Och tvärtom.
  I kväll klockan 21 ska jag kolla idé-anstormningen. ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har faktiskt rätt i att det inte alltid bara är negativt att säga nej. Ska bli kul att höra vilka idéer som kommer till dig ikväll. Vi får jämföra våra resultat.

   Radera
 12. Gunnel; du har en härlig humor - den är sannerligen effektiv!
  Kläcka goda ideér gjorde jag som yrkesaktiv mellom 2 0ch 4 på natten, så gick det ju som det gick. Blir det månne ett inlägg imorgon om vilka ideér du kläcker i kväll :-) Nej, är bra, väldigt bra om de behövs och det gör de ju för oss som är födda till ja!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid tyckt om att vara uppe på nätterna, för jag tycker faktiskt man tänker bra då. Det är tyst och ingen som stör. Några år jobbade jag på natten och det passade mig utmärkt. Vi får väl se om det dyker upp några idéer.

   Radera
 13. Jag tittar mig omkring på mitt skrivbord. Det händer någon enstaka gång att det är s.k. städat. Men för det mesta finns det många listor på små lappar både här och där och konstigt nog så är det det som fungerar allra bäst för min del. Troligen ser min hjärna också ut som mitt skrivbord ser ut.
  Du är för härlig Gunnel! Vilka idéer du kläcker och bloggar om!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är ganska bra om det är lite ostädat i hjärnan ibland. Då blir man tvungen att tänka till lite för att få rätsida på röran.

   Radera
 14. Där har vi det ! Jag behöver anställa en effektivitetskonsulent för jag vill få ut mer av min dyrbara tid till att göra inget viktigt, äsch jag struntar i den 'mallgrodan'.
  Kanske den konsulenten hittar på en massa onödigt att göra som inte behövs.
  Jag planerar aldrig själv något jag måste göra nu för tiden, när jag jobbade var man ju tvungen att passa tider och allt annat som tillhörde jobbet. Det räcker att jag måste planera och inte glömma alla födelsedagar m.m. som hör till vardagens måsten.
  Men annars gör jag precis som jag vill eller inte, dagen går ändå utan tvång och jag njuter av pensionärslivet.
  Men Gunnel annars gör jag precis som du skriver en massa lappar, viktiga eller oviktiga som det står en massa rappakalja på.
  En orange 'tänkarmössa' har jag redan, hi hi . . . . men inte blir det bättre . . .
  Håller med 'Pettas' du är för härlig att kläcka idéer Gunnel, blir det så när din tänkarmössan är på, 'fniss'
  Ha det så bra/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är som du väldigt flitig med att skriva lappar, men sen tar jag det inte så högtidligt ifall inte allt blir gjort. Jag skulle klart ha haft min orange tänkarmössa på ikväll.....vilken miss. Säkert därför det inte dök upp några idéer.

   Radera
 15. Effektivitetskonsulent ... bara att säga ordet! Kan onekligen kännas lite överambitiöst som yrkesgren, men ändå ... det är inte fel att bli påmind om kloka saker som är lätt att tappa bort i vardagen. Fast den här stunden klockan nio - det var något nytt och helt klart värt att vänta in. Hoppas på det bästa :)
  Verkligen supersöt liten kisse på fotot.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ingen tur igår kväll. Gäller kanske inte onsdagar.

   Radera