måndag 23 november 2015

Nej, se det snöar


När jag tittade ut genom fönstret i går morse såg det ut som på bilden ovan. Det är rena sagolandskapet eller mardrömslandskapet vilket man nu väljer att kalla det för. Skönhetsmässigt tycker jag det är ett sagolandskap. Precis så ska en "riktig" vinter se ut. Det är nästan som på ett julkort. Nu går det inte bara att stå och beundra det hela, utan man måste ta sig hemifrån också någon gång. Det är då jag tycker att det är ett mardrömslandskap. Jag avskyr att köra bil när det är snö och halt, och det är det säkert många med mig som gör. I morse var det knähögt med snö ända ut till postlådan, men jag pulsade ändå modigt fram.....till en tom låda. Tidningsbudet hade inte kunnat köra hit, för gatorna uppe på vårt bostadsområde var inte skrapade, och det var knähögt med snö ute på gatan med. Dessutom bor jag som jag tidigare sagt högst uppe på Söderåsen, så det är rejäl lutning upp. Verkligen inte det lättaste att ta sig uppför den backen när det är högt med snö eller halka. Ner är inga problem. Vi skulle kanske haft nån slags linbana upp för att underlätta.

Anledningen till att jag avskyr vintern är inte direkt snön och kylan utan regnandet. Här i Skåne är det mest regn...snön är bara på kortvarigt besök. Kallt kan det däremot bli och när det då ligger lite snö kvar som det sen regnar och fryser på, så blir hela Skåne som en stor hockeyarena. En del bilister tror faktiskt att det är så också. De far fram i hundranittio och tacklas som galningar. Det syns sällan till någon domare (trafikpolis) som kan visa ut de ojusta förarna.

Det blir till att bita i det sura äpplet och acceptera väderläget. Björnarna är smarta som går i ide över vintern, och det är nästan så jag känner för att göra dem sällskap.

37 kommentarer:

 1. Vackert, ja! Hemskt, JA!
  Vilka massor av snö ni har fått, ojojoj. Ser inte fram emot detta vita elände här alls men jag vet inte vart jag ska vända mig för att få gehör. Jag efterlyser ett snöministerium med uppgift att se till att snö bara faller på dem som vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den bästa idé jag nånsin hört! Jag röstar på dig.

   Radera
 2. Oj - så mycket snö ni fått! Hörde att en plats i Skåne fått så mycket som 32 cm och låg på fjärde plats i snödjupsligan :) På julkort är det fint med snö... eller jodå, visst kan det vara vackert, men jag föredrar nog en grön vinter i alla fall.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också gärna slippa snön i verkligheten. Den gör sig bäst vykort.

   Radera
 3. Godmorgon! Jag tycker inte det är kul med så mycket snö på en gång.. Du och jag kan göra björnarna sällskap :-) ha en bra dag kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sovperiod vintertid låter lockande.

   Radera
 4. Det var värst! Jag såg på nyheterna vilket snökaos i trafiken det var. Här har vi ingen snö alls. Omvänt som det brukar vara. Men imorse hade vi - 9 grader. Det är inte skönt. Till och med mössen söker sig inomhus. Men vackert med snö är det. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan hålla med dig om att det är vackert att titta på. Vi har -8 nu och alldeles lugnt, så det känns inte speciellt kallt. Usch, då! Några mössinneboende vill vi inte ha.

   Radera
 5. Du har redogjort för snön och dess olika sidor i siina egenskaper. Själv är jag ju snö-vit i en slags föräldat ny utgåva ... särskillt gillar jag din sista mening om regnet ..
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är otroligt glad att jag inte måste ge mig iväg till jobb tidigt på morgnarna när det är sånt här väder.

   Radera
 6. Visst fick vi massor av det där vita i vårt Skåneland i helgen. Nu är dock det mesta borta, i alla fall inne i Malmö. Just nu lyser solen och 2 kanske 3 minus ➖ är nog inte feltolkat. Ha en fin måndag!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är ligger snön fortfarande kvar och det är -8.

   Radera
 7. Jag är inte heller förtjust i vintern. Och absolut inte i vår skånska med regn och slask....
  Så jag går i ide ett tag till :)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Kallt här med ingen snö... vädret kan man inte göra så mycket åt, vinterdäck har jag fixat till bilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S.
   vi får betala en rejäl slant för att få det skottat, utanför egen brevlåda håller jag alltid snyggt för brevbäraren :)

   Radera
 9. P.P.S.
  och när "snögubben" väl kommer, lägger han all snö utanför porten...
  Men snöskottning är bra gratis motion!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en bit att skotta fram till brevlådan och precis som hos dig, så ligger det en stor hög mitt i ingången när gatan utanför huset blivit skrapad......det är bara att på det igen. Det är rena styrkepasset.

   Radera
  2. Samma här, helt värdelös gubbe som skottar vägen :(
   Man får göra om....

   Radera
 10. Visst är det konstiga vintrar numera. Just i dag har vi vinter här hos mig också, men när jag kollade in tiodygnsprognosen ser jag att det utlovas plus 7 grader fram emot helgen.... Egentligen tycker jag om vintern, riktig vinter alltså. För vintern skall inte vara plusgrader och hala vägar. Nej det skall vara vit snö och lite kallt så att det knäpper i husknutarna (med sprakande brasa i kakelugnen).
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö är vackert överallt utom på vägarna. Det blir betydligt ljusare och det behövs denna årstiden.

   Radera
 11. Oj, så där brukar det se ut här upp i norr. Här är det bara 2-3 cm snö, men 13 minusgrader. Tyvärr ska det visst bli plusgrader i morgon, det innebär svinhalka. Jag bara undrar, vad är det för fel med -5, ett tunt lager snö, sol och vindstilla? Det borde finnas en VO (väderombudsman) att klaga hos.
  Ta det lugnt i/med vit-fluffet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar +20 grader, vindstilla och inga snöflingor så långt ögat når.

   Radera
 12. Oj vilka snömängder! Jag tycker också att det vackert med snö... på bild. Ogillar vintern mer ju äldre jag blir och känner starkt för att gå i ide.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att jag gullade snöiga vintrar när jag var barn, men då var det också snö och inte en massa slask som vi har för det mesta. Dessutom behövde jag aldrig ge mig ut på vägarna och köra. Det kanske är där skillnaden ligger.

   Radera
 13. När det var så där enormt vintervackert brukad Åke säga att det var Jenny Nyström och visst är det såna vyer hon ritade på sina julkort.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nysnö ser väldigt sagolikt ut....men det passar inte riktigt in i min verklighet.

   Radera
 14. Jag tycker om vi term, men jag vill att snön ska komma och sen ligga kvar.
  Ha't så bra i snön, Ramus gillar väl snö??
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, Rasmus och hans kompisar åker pulka för fullt nu. Det gäller att ta tillvara den tid som snön ligger kvar.

   Radera
 15. Jag är tacksam för varje dag som det inte snöar. Just nu är här kallt men någon snö har vi som väl är inte fått. Bor man på landet som vi och har en mil för att köpa en liter mjölk så är man glad när vägbanorna är rena. Dubbar hjälper inte alltid.
  Hoppas att det smälter undan för er så fort som möjligt. Talade med min svägerska i morse som bor i Lund, men de hade inte mycket snö där.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att snön kommit väldigt mycket lokalt. Jag hade "turen" att bo där det snöade rejält.

   Radera
 16. Hade det varit så fint även hos mig, hade jag nog varit på lite bättre humör. Men här i södern bara slaskar det och så fryser det på slasket. Gångbanorna är HALA, och jag vill inte gå ut!
  Men bortsett från det, är det bra! Vi är ännu lite närmre VÅREN!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt optimistisk du är. Visst är det så att vi kommer närmare våren för varje dag som går.

   Radera
 17. Tänk att Skåne fick så mycket snö. Det är väl ändå rätt ovanligt att det kommer så mycket.
  Här har det varit kylslaget de senaste 2-3 dagarna men ännu inget vitt på marken.
  Hoppas att du klarade av att ta dig dit du skulle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer då och då att vi får en massa snö, men det brukar smälta bort efter kort tid.

   Radera
 18. Omvända världen är det! Ni som bor söderut har fått vinter och vi här ovanför har det annorlunda. Pudervitt litet här och litet där men vårt största hinder just nu är halkan. Tur att vi hade lagt på vinterdäcken redan i början av november då vi for till Helsingfors. Många kör fortfarande med sommardäck, för det har varit så varmt och lättframkomligt.
  Så vackert ditt vinterlandskap ser ut! Bäst att njuta fullt ut så länge det varar även om jag förstår att det
  uppstår problem vad gäller framkomligheten. Häst och kälke skulle vara melodin för postförarna när snön har vräkt ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt förslag på fordon var mycket bra. Idag är ordningen återställd, för nu töar det och snart är snön ett minne blott.

   Radera