måndag 16 november 2015

Hur ska vi fira dagen?


En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.

Idag är det Internationella dagen för tolerans. Den instiftades den 16 november 1995 på Unescos 5o-årsdag. Det var också 125 år sedan Mahatma Gandhi föddes. Den är en av FN:s Internationella firardagar och ska främja tolerans och icke-våld. Tolerans är inte det samma som likgiltighet utan det är att respektera och uppskatta mångfald både när det gäller individuella och kulturella skillnader. Idag när vi läser nästan dagligen om attentat, krig och terror är något sådant som hänsyn och omtanke verkligen mycket viktigt. Tyvärr är det ofta en bristvara. Empatin står inte högt i kurs precis.

Det hjälper tydligen inte bara med lagar mot hatbrott och diskriminering utan det fodras utbildning. Okunskap och rädsla måste motas bort av kunskap. I den värld vi lever i är det så enkelt att få veta i stort sett allt genom att leta runt på nätet. Det borde skapa nyfikenhet efter att få veta mer och inte vara så inskränkt och tro att det är bara jag och mina åsikter som är gällande. Hur har det kunnat bli så att världen tycks bestå av så många fanatiker och egoister? 

Det är alltid oskyldiga människor som drabbas värst. Det borde var de som ställer till allt elände som råkade illa ut i stället. Hjärnan bakom det hela sitter säkert efter att ha hjärntvättat en stor massa. Om det fanns någon rättvisa i världen borde den eller de personerna få det hemskaste straff som kunde tänkas. Vad det är vet jag inte, men det är kanske bara att titta i de suspekta varelsernas planeringslista. Där är säkert mycket att välja mellan. De har naturligtvis aldrig räknat med att själv bli utsatt för något sådant. Det tycker jag hade varit ett perfekt straff och den största rättvisan.

26 kommentarer:

 1. Det är fruktansvärt med allt krig och elände. Var ska detta sluta. Det borde vara hårdare straff på brottsligheterna, men det hjälper nog inte det heller.
  Jag tycker att det var bra att några av terroristerna också fick sätta livet till.
  Hoppas att det blir mindre tråkigheter.
  Hoppas att du är piggare nu. Jag känner mig bättre nu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är obegripligt med alla dessa självmordbombare som sen hyllas som hjältar.

   Radera
 2. Ja, det är så fruktansvärt med alla dessa oskyldiga människor som drabbas! Och man undrar verkligen hur detta ska sluta....
  Kram

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dej! Man kan undra hur man kan hjärntvätta någon så att den dödar oskyldiga??För länge sen var det en film om en skolklass om hur man kan hjärntvätta barn. Tex att de barn som hade röda tröjor var dumma o.s.v .. det slutade i en katastrof. Så vi är påverkbara .Tänk på Hitler!! Googla på hjärntvätt.. Intressant är vad Mona Sahlin sa Att lyssna på mammorna de märker först när ens ungdomar börjar bete sig annorlunda..Ha en bra dag Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett filmen. Den var kuslig. Tror nästan den hade verklighetsbakgrund.

   Radera
 4. en del grupper visar inte tolerans för andras levende :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har vi sett bevis på många gånger.

   Radera
 5. Håller med dig Gunnel... kunskap är källan till att bota rädsla och okunskap. Just nu är verkligheten så skrämmande med det händer runt om.i världen...
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som det trappas upp mer och mer.

   Radera
 6. Visst är det hemskt det som sker i världen just nu. Man är inte skyddad någonstans, möjligen här ute på vischan, men alla storstäder riskerar att utsättas för de här hjärntvättade jihadisterna. De hämnas sina syriska bröder påstår de och hämndbegäret styr deras handlingar. Måtte vi inte hemfalla åt detsamma!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite tryggare att bo lite avsides, men det hade ju varit kul att kunna åka till en storstad utan att behöva var rädd.

   Radera
 7. Det är svårt att få grepp om det som händer både här hemma och långt borta! Det är otroligt vilka hemska saker den mänskliga hjärnan är kapabel till.
  Rädsla är alltid (nästan) tecken på stor okunskap!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Och det där att slänga ur sig: "Jag tror att det är så," blir till slut en sanning om ingen opponerar sig.

   Radera
 8. Internationella dagen för tolerans - ja du. I dessa dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite malplacerat, men väldigt viktigt. Fast de som hade behövt sig en tankeställare har säkert inte förmågan att förstå.

   Radera
 9. Vi borde nog fira Internationella dagar för tolerans alla dagar året runt.
  Kunskap är makt var ett ordstäv jag hade på väggen i mitt tidigare bageri. Så sant så sant men ack så svårt att få in det i hjärntvättade hjärnor. Men vi får aldrig tappa tron på det goda, rättvisa och på kärlek.
  Nu just är allt kaos i världen men jag vill tro att ur kaos kommer det någonting fint...och förhoppningsvis utan blodbad och terror. En naiv önskan förstås.

  Ha en god fortsättning på toleransens egen dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé att fira Toleransdagen alla dagar. Jag hoppas liksom du att världen ska bli bättre.

   Radera
 10. Mer tolerans skulle inte skada. Ett hemskt straff - oftast räknar de med att själva inte överleva. Så jag vet inte vad det värsta skulle vara.
  Att toleransdagen funnits så länge...! Man blir förvånad. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir väldigt hård och önskar inte sådana typer något gott.

   Radera
 11. Instämmer med pettas här. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes idéer och funderingar är mycket bra.

   Radera
 12. De största bovarna går ofta fria och det gäller allt från äkta ondska och makthunger ner till att smita från skatten! Det gör i varje fall mej väldigt uppgiven ibland.

  SvaraRadera
 13. Det låter bra med toleransdagen. Som andra sagt, inför den varje dag och låt den gälla allt som människor är intoleranta kring.
  Skönt att du mår bättre.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara en självklarhet varje dag.

   Radera