tisdag 17 november 2015

En av mina passioner


När jag möblerar eller pyntar här hemma så vill jag ha det på ett visst sätt...på mitt sätt. Så långt tillbaka jag kan minnas så har jag älskat att möblera om. Jag vet inte riktigt var jag fått de generna från, för min mor var inte alls intresserad av det och definitivt inte min far. Det kanske ligger längre tillbaka i släkten. Jag vet att min farmor i varje fall älskade att tapetsera om. Flera jular vi kom hem till henne så var det rummet vi sov över i omtapetserat. Det roliga var att rummet blev mindre och mindre för varje gång. Jag ser nu när Göran tapetserar här att han tar bort gamla tapeter och slipar väggarna först så det ska vara så slätt som möjligt. Sånt trams sysslade inte farmor med. Nej, på med tapetlim och upp med våderna på väggen. Här hemma är Göran så noga och mäta så det blir rakt och i hörnen blir det knivskarpa vinklar. Hos farmor blev hörnen rundare och rundare. Hon skulle ha kunnat tapetsera Ovala rummet i Vita huset.  Både farmor och vi tyckte det var så fint med nya tapeter, och det skulle ha varit kul att riva ner dem en gång före en omtapetsering och se hur många olika mönster det fanns där.

Jag såg ett program på TV igår om en yngre tjej som bodde i ett gammalt torp från 1600-talet. Hon fick hjälp och tips med renovering och även veta lite om torpets historia. Sånt är intressant. Huset jag bor i nu vet jag hela historien om. Göran har byggt det och vi flyttade in i februari 1973. Vad som skulle vara kul och veta mer är hur det såg ut på den här platsen tidigare. Jag vet att det var en stor björkdunge här, för en del av träden står kvar i några av grannarnas trädgårdar. Jag bor högst uppe på Söderåsen, så när det var dags att gräva för att bygga här visste vi inte om vi skulle behöva spränga först. En del grannar fick göra det eftersom berget går så högt upp. Vi klarade oss från det och hade sån tur att vi kunde ändå bygga källare under hela huset.

Häromdagen satt jag och tittade genom gamla foton som jag sparat. Jag hade fotograferat när jag möblerat om och hängt upp nya gardiner. Ett tag tänkte jag att det är inget att spara, men som tur var så slängde jag dem inte.  De som kommer att bo i vårt hus längre fram i tiden kanske kan tycka det är intressant att veta hur det såg ut här förr. Jag tror jag sparar dem i en egen låda. Vem vet? En gång i framtiden görs kanske ett TV-program om någon som bor i detta huset och som blir överlycklig att få se vilka gardiner jag hade och hur jag hade möblerat.


Som ni naturligtvis redan räknat ut är inte bilderna från mitt hus. Jag var på studiebesök på Southfork för ett antal år sedan och studerade inredningen där. Den var lite väl mycket för min smak.

26 kommentarer:

 1. Förr i mitt tidigare liv så älskade jag att möblera om. Nu i detta livet funkar det inte för då skulle maken bara gå vilse... 😆 Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter farligt. Jag kan inte påstå att Göran är så intresserad av min ommöblering, men man kan inte göra alla nöjda.

   Radera
 2. Jag trodde hela tiden när jag läste att matrummet var ditt!!.......... Jag hade också förr pippi på att möblera om,det var då det! Nu orkar jag inte mer................................. Jag fick rådet av en som hade katter i sin rabatt.. Testa du .Meddela om det fungerar! Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att mitt hus inte är så stort som Southfork.

   Radera
 3. möblera om är inte kul, bokhyllorna står där de står :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina bokhyllor har också stått på samma ställe några år nu, så det är kanske dags för en flytt? Ut med böckerna och filtar under bokhyllorna så är det bara att skjuta dem över golvet. Lätt som en plätt.

   Radera
 4. Jag såg också programmet om tjejen i 1600-talstorpet. Jätteintressant och inte minst för henne.
  Den matsalen är inte lätt att möblera om väl - även om den är stor!! Jag skojar bara. Det förstår jag väl att inte du kan möblera om där.
  För tillfället klär vi om stolar. Det är en typ av förändring iallafall. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte påstå att jag blev avundsjuk på Southfork. Det var så pråligt. Att klä om möbler är kul.

   Radera
 5. Åh! Jag älskar också inredning, det är ju så roligt :)
  Tyvärr har vi inte så stor plats här i Spanien, men jag flyttar runt på sakerna ändå :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken att det blir en ny plats för grejerna så blir det nåt helt annat. Förändring måste till ibland.

   Radera
 6. Här har passionisten talat och varje detalj du beskriver ger mig ett handtag att hålla i ... husens historia ...Tack pantertanten för dina passioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du med är intresserad av gamla berättelser. Det är spännande att få veta vad som hänt tidigare på den plats man befinner sig just nu.

   Radera
 7. Spara absolut husets historia! Mitt "gamla" hus var inte så gammalt egentligen men hade en fantastiskt intressant historia som flerfamiljshus och arbetarbostad åt anställda på en närliggande fabrik. Mitt hus och tre andra var också det första som byggdes i området och jag hade bilder från den tiden. Det är kul och allt blir "historia" fortare än man tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit ett kul projekt att leta lite uppgifter om tomten innan den blev bebyggd...ägare längre bakåt i tiden osv.

   Radera
 8. Jag har nog aldrig varit så intresserad av att möblera om... funkar det bra så varför ändra, ja så tänker jag...
  Jag såg också programmet om tjejen i torpet... och programmet om det gamla huset på Gotland i första avsnittet. Såna här program är såå intressanta... spännande att se hur det var och vilka människor som bott i de gamla husen.
  Kan tänka mig att det var överdådigt på Sothfork... desto roligare att läsa om din farmors ohejdade tapetseringsglädje :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju därför jag möblerar om...för att det inte funkar bra...och det märker man ju inte förrän efter ett tag. Jag lyckas alltid irritera mig på nån småsak som gör att hela rummet måste ändras. Göran har däremot inte de problemen.

   Radera
 9. Charmig farmor! Fast lite väl oval. Förarbetet är tråkigt men nödvändigt. Vi hade några rund hörn här i huset också när vi flyttade in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Farmor tyckte nog att det fanns viktigare saker än skarpa hörn när man tapetserade. Hon är min förebild i mycket.

   Radera
 10. Eller så har du heminredningsgenen alldels själv. ;)
  Mina föräldrar brydde sig heller inte om heminredning medan jag gjorde det.
  Roligt när man har husets hela historia. Ja, vem vet. Kanske nästa ägare vill se hur du och Göran hade det.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina föräldrar har dokumenterat en hel del, och det har jag verkligen både nytta och glädje av nu. Jag ska försöka var lika flitig.

   Radera
 11. Tänk att ert hus är ert - ända från grunden. Jo, dokumentera noga alla förändringar, de är guld värda i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bott här så många år, så det är svårt och föreställa sig hur det skulle vara att bo någon annanstans.

   Radera
 12. Jag har alltid tyckt om att möblera om. I mitt tidigare hus så hände saker nästan jämnt...men här i det stora stenhuset med de tjocka väggarna har jag fått lov att begränsa mig. Det går bara inte lika lätt, jag får ge mig.
  Så festligt med din farmor! På med nya tapeter så där bara...Härligt!
  Här har vi ett gäng tapetrullar som har väntat på att få hängas upp men..
  Nå, kommer dag så kommer den

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag möblerar inte om lika ofta nu som tidigare. Beror kanske på att orken inte är lika stor. Det blir mest mindre förändringar som inte är så jobbiga.

   Radera
 13. Jag kör nog samma stil som din farmor när jag tapetserar. Tjoff tjoff tjoff så är det klart. Sen om det inte är rakt eller lite buckligt i hörnet det får man försöka trolla bort sedan.
  Hmmm......förmodligen är det inte det rätta sättet att tapetsera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag tyckte att farmors och ditt tapetseringssätt är mysigt. Allt behöver inte vara perfekt.

   Radera