onsdag 12 februari 2014

Vänliga veckan.


Det blir tydligen en come back för vänligheten efter ett uppehåll på 15 år. Det är då på tiden. Kanske en del ändå har tänkt till lite extra ibland, men nu ska det bli andra bullar av...nu förväntas alla vara extra vänliga i en hel vecka. Vilken utmaning!

Det hela började med en trafikräknare som under ett sex timmar långt arbetspass bara såg 12 personer le. Resten av de han räknade, nämligen 8557 st såg ut som om de sålt smöret och tappat pengarna. Tidningen Svenska Journalen började då skriva om detta och instiftade 1949 Vänliga veckan. Man skulle visa vänlighet i trafiken, på jobbet och hemma var det tänkt. Nu tror jag inte man menade att det  var fritt fram att vara precis så sur och otrevlig som man kände för på alla andra ställen. Den här veckan låg i anslutning till Alla Helgons Dag, men efter hand som Halloweenfirandet tog över mer och mer så bestämdes det att Vänliga veckan fick utgå....i varje fall så gjordes det ingen reklam för den. Vänligheten fick se sig besegrad av monster och andra läskiga figurer.

Nu försöker Läkarmissionen att lansera Vänliga veckan igen, men den här gången ska den firas den andra veckan i februari, vilket blir vecka 7. Vi är alltså mitt inne i vänligheten nu. Ett utmärkt val tycker jag. Den 14 februari är det alla Hjärtans Dag och det är en dag som verkligen passar in här. Man vill utöka området inom där man tycker folk ska visa vänlighet. Det är inte bara trafik, arbetsplatser och hem utan även på nätet som vänligheten ska flöda...och på många andra platser också, kan jag tycka.

20 kommentarer:

 1. Morn! Jag tycker att man kan ha vänliga veckan alltid!! Ja du.. vi har mycket att lära av naturen! Kram!

  SvaraRadera
 2. Då ska jag skriva något snällt. Dina inlägg är litet utöver de flesta. Alltid något underfundigt. Många kramar till dig.

  SvaraRadera
 3. Tycker nog också att vi ska vara vänliga mycket oftare än bara en enda vecka på året... typ varje vecka!
  I övrigt håller jag med Lavendia!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker också att det är lite snålt med snällhet bara en vecka om året. Ditt förslag är bättre.

   Radera
 4. Jag läste också om detta i morse. Å andra sidan är det väl sällan man skrattar och ler när man är ute och går i sin ensamhet! Hade den som stod och antecknade sagt Hej, hade hen nog fått många vänliga leenden. Jag brukar i alla fall säga hej när jag kommer till väntrummet hos doktorn eller tandläkaren och får alltid vänliga leenden till svar. Men visst är det bra att bli påmind om detta!
  Kramar från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen hade det inte varit konstigare om man gick och log för sig själv. Det är vanligt att gå och prata för sig själv. På avstånd märks det ju inte att vederbörande har en öronsnäcka och pratar i sin mobil.

   Radera
 5. Nalle Puh skulle en hel del människor behöva läsa lite mer av. Jag vikarierade som lärare för blivande undersköterskor för många år sedan. Det var deras första gymnasieår och en av lektionerna då vi pratade etik och moral sade jag att nu skall jag citera något som står i bibeln.. trodde att alla skulle börja fnysa åt mig. Det blev visserligen tyst och alla tittade ned i borden. Så sade jag: Tänk bara på att behandla andra människor som ni vill bli behandlade själva! Då tittade alla upp igen. Funderade och så började de nicka. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är egentligen ganska enkelt om man tänker efter. Nalle Puh har verkligen många kluriga funderingar som stämmer in exakt på hur det ska vara.

   Radera
 6. Vänlighet är underskattat! Jag bukar roa mig med att gå omkring och le, gärna titta mötande i ögonen och om andan faller på till och med nicka lite diskret. Man blir i vart fall väldigt glad av det själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så trevligt om fler gjorde så som du.

   Radera
 7. Jag minns det där med 'Vänliga veckan' och 'Vita veckan', (rea. på sängkläder) och inte minst
  den 'röda veckan', *fniss* Den som man äntligen blev av med, i en äldre ålder.
  Vänlig ska man väl alltid vara, jag tror jag är det, men ibland flyger 'hin håle' in i mig och då blir jag
  OVÄNLIG, fy så hemskt jag är då.

  Vänliga hälsningar/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de flesta människor är vänliga, men visst finns det undantag.

   Radera
 8. jag tycker att man alltid ska vara vänlig, åtminstone försöka att göra sitt bästa
  kramar

  SvaraRadera
 9. Hejsan Gunnel !

  Himmel så kul, hade jag ingen aning om, förra året öppnade jag en grupp på FB för de som ville vara med i den. Var förgrymmad på min dotter.
  Den heter Vänliga veckan alla dagar hela året. vi är väl cirka 19 medlemmar. Det gäller att publicera i den också.
  Har prövat det där med att le mot varje man möter, vissa ler tillbaka.andra ser snopna ut och vänder sig om för att se vem jag var.Fortfarande leende, många blir generade.är finns ju många halvidioter, så det kan vara farligt att le ibland.kan åka på en lavett eller få en fläskläpp.

  Hoppas Du mår bra efter omständigheterna.
  Har fullt upp med att skaffa hem varor till Dennis, Xet.Nu ska han ha vårblommor, nu räcker det inte med att se min vackra nuna.hihihi

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att handla vårblommor. Nu kan vädret bara bli bättre.

   Radera
 10. Det behövs absolut mera vänlighet i världen, helst varenda dag :)

  SvaraRadera