onsdag 5 februari 2014

Hemlig skrift


När mina barn var små minns jag att vi gjorde osynligt bläck av bakpulver och vatten, som de använde när de skrev hemliga meddelanden. Det som nu är på tapeten är inte direkt osynligt bläck, utan snarare osynligt vatten. Alla tycker nog att det är alldeles för dyrt när man ska köpa nya färgpatroner till sin skrivare. Ett team bestående av kineser och amerikaner har kommit på en lösning. Man använder ett papper som är belagt med en slags molekyler som ändrar färg när det kommer i kontakt med vatten. Så smart! Jag vet nu inte om det duger med vanligt kranvatten eller man måste köpa ett specialvatten. Var man häller det här vattnet fanns det inte heller någon information om. Man måste kanske köpa en speciell sorts skrivare?

Nackdelen var att skriften bara höll knappt ett dygn, men i gengäld så gick det att skriva om och om igen på samma papper. Jag funderar så på vem som kan ha nytta av detta. Dokument som ska arkiveras och sparas är ju helt uteslutet med denna metoden. Jag har inte heller någon nytta av det. Jag skriver till största delen ut mönster och det får bli något väldigt litet då som jag kan göra klart illa kvickt om jag bara kan läsa mönstret i ett dygn.

De får nog fortsätta att forska lite mer på det här området om det ska bli någon större efterfrågan på produkten. Möjligtvis kan James Bond ha hjälp av sådana här utskrifter ibland. Då behöver han inte själv fundera på att förstöra dem. De är självförstörbara.


16 kommentarer:

 1. Du hittar mycket nyheter. Ser fram emot fortsättningen, även om jag inte heller tror att jag skulle ha så stor nytta av det.
  När jag växte upp använde vi citronsaft och skrev med. Men sedan var man tvungen att stryka pappret för att texten skulle synas.

  SvaraRadera
 2. Det finns visst många olika recept på osynligt bläck. Jag tycker med det ska bli spännande om de kan forska fram något användbart av det hela.

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte faktiskt på dig med tanke på eldbilderna. Men man kan inte vara med på alla teman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har visat så fina bilder på olika färgteman, tycker jag.

   Radera
 4. Bra att få ett nytt recept på osynlig skrift. Vi använde citron och värmde över en ljuslåga sedan. Lite brandfarligt kan man tycka.. Några meddelande gick faktiskt upp i rök precis som i Mission Impossible.. så bara det var ju spännande:-) Ja det låter som de får utveckla det där med vattnet lite innan det blir någon storsäljare. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé om man kan använda vatten till skrivaren, men det kommer nog att dröja ett tag.

   Radera
 5. Håller med om att ärgpatroner till sin skrivaren tar slut fort! Lovar att dessa ärtor är goda! Kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får testa någon gång.

   Radera
 6. Undrar om det blir succé, måste nog säkert utvecklas en hel del ännu ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också de har långt kvar.

   Radera
 7. Det låter spännande. Hade inte varit fel just i detta ögonblick eftersom jag kämpar med att få färgskrivaren att fungera. Trots nya patroner kommer det inte ut något annat än tomma papper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma elände här, men misstänker att det är skrivaren som behöver bytas ut.

   Radera
 8. Det är dyrt med färgpatroner. Fast det kan kosta att köpa "billiga" i svart också om man vill snåla och köper via nätet. Det gjorde vi några gånger. Slutade med att kopiatorn gick sönder. Någon mm fel storlek på kassetten "käkade" sönder maskinen. Piratkopior var orsaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inte piratkopior att köpa till den skrivarmodell jag har, så det kostar en slant.

   Radera
 9. Hmm ja bara inte just den sortens papper är giftigt, för när åren går hittar de alltid något 'hemskt'.
  Jag äger faktiskt ingen skrivare, har inte haft behovet, fast jag tänkt på att köpa.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid något som är hälsofarligt någon gång. Det är bara föremålen som skiftar. Inte lätt att hänga med i svängarna alla gånger.

   Radera