torsdag 13 februari 2014

Holkmäklare


Den där katalogen med fågelholkar och matstationer var rena nöjet att bläddra i. Jag har fått så otroligt många tips och ideér på hur jag vill ha det i trädgården i fortsättningen. Kanske det blir ett litet minizoo så småningom? Vi är ju på god väg...vi har ett duvslag fullt med brevduvor och koltrastarna brukar bygga bo lite här och var hos oss. De har en viss förkärlek för vår altan.


 Det visades väldigt många olika modeller på holkar. För mina ögon såg de ganska lika ut, men det var tydligen en avsevärd skillnad ändå. Det stod att en del passade för rödhakar, en del för gråsparvar, en del för svartvit flugsnappare osv. Jag tyckte det lät konstigt. Fåglarna kan väl inte läsa, så det kvittar väl om jag sätter en lapp där det står endast talgoxar eller nåt annat? En husmäklare skriver väl inte i sin annons att detta huset passar speciellt för de som heter Andersson eller Nilsson? Det luktar lite diskriminering.


Ett hus eller bo tror jag för min del blir svårt att bjuda ut på marknaden. Det var en hackspettsholk utan ingång. Tänk er att sälja ett hus utan ytterdörr! Då måste man verkligen vara sugen på att köpa huset ifall man själv ska slå sig in i det. Tydligen var det bra för hackspettarna att hacka sig in, för då fick de lagom stort ingångshål. De är kanske lite som vi människor? De flesta som köper ett begagnat hus river och ändrar så det ska bli som de vill ha det. Nu var inte detta huset begagnat, men idéen är nåt liknande.


Jag såg även bilder på ett igelkottsbo, som jag tyckte påminde om ett minikaninhus. Ekorrboet liknade en fågelholk med den skillnaden att det var liksom en avsats runt om och lite större ingång.  Jag kunde inte låta bli att kika med ett halvt öga på fladdermussidorna med. Alla bon hade olika namn och de fick mig osökt att tänka på Dracula. Han bodde ju i Transsylvanien som ligger i Rumänien. Ett bo hette alltså Rumänien, ett annat hette Ungern, sen följde Georgien, Armenien och Ukraina. Varför inte i stället döpa dem till nåt gulligt som Törnrosas slott eller Lekstugan eller nåt liknande? Då hade kanske den värsta olustkänslan lagt sig när man tittade på de förhoppningsvis tomma holkarna. Det var väldigt lyxigt, för det fanns både två och fyrarumsbon. Det blir ungefär som att bo i ett kollektiv.


Det blir nog inga holkar uppsatta i sommar, för efter samtal med byggherren förstod jag att det var lång leveranstid. Om två veckor börjar arbetet med brevduvorna och då stängs snickeriet tillfälligt. Duvorna ska sättas ihop i par och sen kommer det duvungar som ett brev på posten. I maj börjar tävlingssäsongen och håller på fram i augusti. Då ska jag ansöka om byggnadstillstånd och nästa år förutsätter jag att jag har en liten semesterby i trädgården.


26 kommentarer:

 1. Här kommer olika fåglar till samma fågelmatare! ingen diskriminering här!!! Kul att ni har duvor! Jag tar först dammsugaren sen tandborsten! Dom damerna kommer bara till dom som har skitigt.Så du får inget besök!!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också blandade besökare och det är kul. De där damerna är välkomna hit vilken dag som helst.

   Radera
 2. Tänk vad jobbigt det är med fastigheter, även för fåglarna. Du får väl sätta upp bilder av respektive fåglar vid holkarna så dom hittar rätt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du är smart! De kan inte läsa, men bör ju känna igen ett foto.

   Radera

 3. Här har vi fått lite spillvirke över, måste få till några fågelholkar i tid, vi har ju så många gamla träd ! Så spännande med duvor! Det där med fladdermöss, ett kapitel för sej, fick in en i vårt sovrum, jag dök under täcket!!! Snön har inte kommit hit än, bor på ostkusten så vi väntar oss den frampå dan!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hemskt! En fladdermus i sovrummet...kan inte tänka mig nåt värre.

   Radera
 4. Syssi gav ett bra förslag!:)
  Här borde vi bli aktiva vad gäller holkeriet också. Våra gamla holkar börjar se ut som, ja, jag vet inte vad...som någonting på fallrepet i alla fall.
  Duvungar som kommer per post. Intressant liv ni har...
  Jag har träffat mängder av duvor de senaste veckorna och tänkt på dig.
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju brevduvor, så de har kanske lite samarbete. Ungarna är så duniga och gulliga.

   Radera
 5. Får inte duvorna välja partner själva?
  Kan du inte visa bild på fladdermusholken. Min byggnadsfirma har inte brevduvor som hobby. I sommarstugan skulle de kanske vilja bo om de fick den fina holken Transylvanien eller Rumänia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är match.com (dvs. Göran) som bestämmer vilka duvor som passar ihop. Jag har svarat i din blogg.

   Radera
 6. Hoppas du får igenom alla tankar på ditt minizoo. Djur av alla de slag är underhållande varelser. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med lite liv och rörelse i trädgården. Djur är gör sig inte till utan är helt naturliga.

   Radera
 7. Vilket spännande inlägg. Tänk så mycket man inte vet och så mycket som man behöver som man inte heller vet. undrar om uttrycket att boa in sig kommer härifrån? Jag och min granne pratade i går om duvor. Vi har inga brevduvor men om 2 månader har vi balkonger och tak fulla av dem. De är vackra men tyvärr så blir det väldigt smutsigt på balkongen. Förra sommaren hade han en mekanisk uggla på balkongen. Den rörde sig och lät så fort något kom i närheten. Tyvärr så lät den så mycket så att det var omöjligt att sova med dörren på glänt. Han lovade att ha den avstängd i år.
  Ha en fin helg
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har tack och lov inte det besväret med brevduvorna, för de sätter sig på sitt hus och låter vårt vara ifred. Ringduvor och skogsduvor har vi som kommer hit ibland och de är inte så noga på var de sätter sig.

   Radera
 8. finns det alltså bon att köpa till fladdermöss? hur vet fladdermössen att det är till dem tro? jag skulle vilja ha sådana bon här eftersom jag sett fladdermöss här, har stått på sommarkvällarna och sett dem flyga i halvskymningen
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur i all världen vågar du vara ute när du ser att det flyger fladdermöss?!?!? Har läst att det är fler som kan tänka sig fladdermusholkar. Jag måste vara en stor fegis.

   Radera
 9. Nu vet jag hur en fladdermusholk ser ut. Någon tyckte att man skulle ha bild på vilken sort som skulle bo i vilken holk. Det fanns där.
  Har Göran en dejtingsida för duvor - ja, tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje duva har en släkttavla så han lusläser den för att se vilka anlag som är bra att föra vidare. Rena släktforskningen med andra ord. Det är som med all sorts avel vilket djur det än gäller.

   Radera
 10. Hej, fåglar är ett släkte för sig, ett stort släkte som man mera anar än ser. Men man reagerar direkt när fåglarna tystnar, då är någonting fel, fruktansvärt fel! Vintertid låter de förstås inte lika intensivt, men man ser ju ändå dem flyga omkring bland buskarna. Jag är rädd för fåglar, ja inte sparvar då, men lite större fåglar vill jag inte ha i min omedelbara närhet. Jag kan inte bli klok på vart de tittar, ögonen plirar liksom åt alla håll och man kan inte få ögonkontakt. Och klorna är ettkapitel för sig, fy så fula o farliga de ser ut även på de minsta fåglar. Fick en gång en papegoja sittandes på axeln och jag höll på att bryta ihop. Hysterisk var det minsta man kan säga och jag skrek som en stucken gris tills någon förbarmade sig över mig och tog bort den...
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner samma inför fåglar som du. Tycker det är lite skrämmande att inte veta var man har dem. Småfåglar är helt ok, men större som råkor och kajor tycker jag ser så lömska ut.

   Radera
 11. En fladdermusholk vore någonting för barnbarnet Casimir som älskar fladdermöss. På sommarstället på Öland kan han vara ute långa stunder på kvällen och titta när de är ute och flyger.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte ens titta på foton av dem utan att få obehagskänslor.

   Radera
 12. Så trevligt det låter!
  Mina byggherrar har i stort sett bara en modell på de holkar som byggts. Däremot har de en stor variation på färg, alltifrån turkos till faluröd. Våra djur verkar dock inte begripa sig på skillnader. De flyttar gärna in blåmesar som titor och hackspetten hackar hålen större och ekorren gnager större hål i fågelbordet så han kan krypa in och lägga sig i härligheten. Jag får kanske skicka efter en bok åt dem så de lär sig hur det ska gå till.
  Så mysigt det låter med duvungar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag tror inte du behöver skicka efter nån bok. Jag tror ni har de perfekta holkarna. Tänk att ha hackspett och ekorre som hyresgäster!

   Radera
 13. (¯`v´¯)¤
  .`•.¸.•´
  ¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨)
  (`'·.Happy¸.·'´)
  (`'·.Valentine!¸.·'´)
  ¸.·*)*¸.·´¨)*´¨)¸.·*¨)
  (¸.·(¸.·´ .·´¸¸.·´*´¨)Love Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig med en trevlig Alla hjärtans dag.

   Radera