torsdag 1 oktober 2015

Humlestör


Tack för alla peppande kommentarer! Nackspärren är nästan helt borta nu, och jag börjar så smått känna mig som en Pantertant igen. Varför inbillar man sig alltid att det ska gå att göra nästan samma saker även om man inte är helt ok? Optimism eller dumhet? Det har inte blivit något trädgårdsarbete för min del på sista tiden, men eftersom det är så soligt och fint, så är det en aning svårt att hålla sig inomhus. Igår beslöt jag mig för att skörda min humleplanta. Jag läste nånstans att den kan bli upp emot nio meter och växer ca 30 cm per dygn. Hur hög min planta är vet jag inte för jag har varje dag snurrat rankorna runt bambustörarna som stöttar den. Ibland fick jag fläta två gånger om dagen, så det stämmer nog med de där 30 centimetrarna.

Humlen lär ursprungligen ha kommit från Kina, men den finns nu i många länder. Den första dokumenterade berättelsen om humleodling är från Tyskland år 736, och då användes den till öltillverkning. Här i Sverige har det odlats sen 1200-talet. Man har hittat humle i utgrävningar vid Birka, men då tror man att det har handlat om importerat humle.

Humlen tillskrivs många medicinska egenskaper som att den t.ex är lugnande, antiseptisk, kramplösande och bra för matsmältningen. Enligt Linné var den även bra mot tandvärk. Han hade förslag på fler användningsområden: "För svullnad och värk såväl för folk som andra kreatur, eller om någon utvärtes lem varder bruten, vriden eller ur led kommen, då må man koka humlen i härsket smör och binda det däröver som plåster." För mig verkar det mer lockande att ringa läkarstationen och sitta i telefonkö.


Det blev en hel del rankor med humlekottar på, som nu ligger på tork. Jag ska använda dem till att dekorera kransar med eller när jag gör andra bordsdekorationer. Någon öltillverkning blir det inte här. Jag gillar inte öl.

16 kommentarer:

 1. Det verkar ju som du kan linda en ranka av humlen runt halsen och på så vis hålla nackspärren borta! ;)
  Vilken bra idé att spara lite humle, synd att jag läste ditt inlägg idag när hela humlen vid mamma och pappas stuga redan gått igenom tuggen.
  Ha en fin helg och fortsätt att krya på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Den lär ju vara kramplösande så den kanske kan lösa upp spärrar med.

   Radera
 2. Det är ju klart att man undrar hur du har det, är ju van vid ett nytt inlägg om dan.
  Skönt att det har lättat för dig.
  Humm.... vilken hjälper bäst? vetekudden eller humlen, det är frågan.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat humlen, men den tycks ju hjälpa mot mycket.

   Radera
 3. Någon humlestör har jag inte och har aldrig haft, men visst är det en fin växt. Vi bryggde öl förr i tiden - Gotlandsdricke - och då skulle det ju tillsättas humle, men den fick vi köpa i affären och det gick bra det med.
  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas mycket om Gotlandsdricka, men vet inte hur det smakar.

   Radera
 4. Ta det nu lugnt i trädgården Du vill väl inte ha nackspärr igen!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, jag är försiktig den här gången.

   Radera
 5. Humle verkar vara rena rama mirakelmedicinen. Och vacker är den dessutom. Men koka den i härsket smör ... njae, det låter inte lockande. Jag föredrar nog också vårdcentralen.
  Så härligt att dina spärrar börjar släppa. ;-) Fortsätt så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Tack och lov har jag inte många andra spärrar än de i nacken.

   Radera
 6. Så skönt att du känner dig bättre i nacken! Och jag tror också att jag hellre sitter i telefonkö :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det luktar i varje fall inte härsket smör i telefonen.

   Radera
 7. Härlig rubrik - du har en underliggande skön ton - eller är det en överliggare? Hur som så så ser jag för mig humlen alla varv. Glad att din nackspärr inte längre spärrar dig! ja är vi optimister eller dumma då vi tror vi kan göra som förr även om det är uppenbart att vi inte kan? Både ock tänker jag - mänskligt!
  kramen i humlens störar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog som du skriver mänskligt att vara lite för optimistisk ibland. Men det gör oftast tillvaron trevligare.

   Radera
 8. Så skönt att du äntligen är bättre i nacken! Det var en långdragen histora, det där.
  Humlen ser fin ut och kottarna är jättesöta!
  Jag tycker nog också att du skulle ha virat en humleboa runt halsen - på försök! Koka i härsket smör verkar vara besvärligare - var får man tag på sånt nuförtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog vara besvärligt och hitta en butik som har härsket smör i sitt utbud.

   Radera