tisdag 27 oktober 2015

Do you speak Swenglish?


Kanske dröjer det inte länge förrän svenska språket räknas som ett minoritetsspråk.....i Sverige. Det verkar som om det bara är engelska som är gångbart numera. Jag strosade runt lite på Väla köpcenter häromdagen och jag är oerhört tacksam att jag kan engelska annars hade jag gått miste om mycket viktig information där. Så gott som alla skyltar är på engelska. Det spelar ingen roll vad det gäller. Lite konstigt tycker jag ändå att det är. Jag åker till Väla lite då och då men jag har faktiskt inte stött på så många engelsktalande besökare där. Kanske är det så att butikerna har tillgång till hemlig information och väntar en invasion endera dagen. Men jag måste säga att de har väntat tålmodigt och varit väl förberedda....i flera år.

Jag reagerar inte längre om det står SALE eller REA. Det enda jag ser är en orange skylt, och då är jag nöjd. Idag gick jag in på KappAhl för det stod att läsa i deras skyltfönster att deras SALE "was a wonderful thing". Sånt går ju inte att missa. Jag såg inget som var så wonderful men jag hittade en underbar tröja som passade perfekt.

När jag skulle gå ut ur affären kände jag mig en aning styvmoderligt behandlad. På en stor skylt kunde jag läsa: "Good Bye. Hope to see you soon". Det var snudd på att jag hade vänt och gått tillbaka till kassan och undrat ifall de inte var glada över att jag varit där och att de såg fram emot att snart få se mig i butiken igen.........fastän jag pratar svenska.

22 kommentarer:

 1. Lustigt att det inte kan stå på svenska, då vi är i sverige. Det är ju faktiskt ganska många som inte kan engelska, både unga och gamla.
  Synd att du inte gick in igen. hihi
  Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skulle jag kanske gjort, men expediterna kan ju inte rå för vad ledningen bestämmer.

   Radera
 2. Bra rutet!! Du skulle gått in medan det var aktuellt. Hoppas tröjan kändes skön och inte rälig. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte varför det inte blir någon ändring. Vi är många som reagerar på fjantandet med engelska överallt.

   Radera
 3. Godmorgon, samma reaktion har jag fått många ggr. Undrar också vart vårt språk är på väg. Säljer de bättre om de skyltar på engelska tro? Tycker att det hela är lite märkligt... Kanske vi ska prova att hitta en som kan förklara... Men, ska vi då prata med en svensk eller en engelskman, eller en hen kanske???? Ha en fin dag!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den stora frågan vem man ska vända sig till.

   Radera
 4. Godmorgon! Tänk!!! Jag har också reagerat på att det skyltas på engelska ....Snart har vår Svenska försvunnit!!......................................Jag gillar liksom inte att springa i affärer Så därför sparar jag allt till en gång! Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är redan ett utarmat språk.

   Radera
 5. Jag tycker också det är märkligt att det inte kan stå på svenska när vi befinner oss i Sverige :(
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det var nån rättvisa så skulle alla skyltar stå på svenska både i USA och Storbritannien. Då fick vi åka utomlands för att gå på REA.

   Radera
 6. Hear, hear! ropar jag på "nysvenska". ;-) Massor av människor reagerar på denna svengelska trend i butiker och annorstädes. Och vi borde ryta till oftare och påtala för de ansvariga hur tramsigt det är.
  Vårt lokala bussbolag, LLT, hade under lång tid de mest larviga annonser man sett och det retade väldigt många. Jag bloggade om det och i kommentarerna fick jag medhåll. Jag sände ett mejl till LLT med kritik och länkade även till min blogg. Numera är faktiskt svengelskan borta i annonserna, men den fortsatte en alldeles för lång tid. Kanske blev kritiken så massiv att deras egna sunda förnuft till slut tog över.

  http://antasnaque.blogspot.se/2013/10/sprak-trak.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min son vill gärna att Daniel ska ha kläder med svensk text på, men jag hittar i stort sett aldrig något. Det är bara engelsk text och det kan de själv köpa hemmavid.

   Radera
 7. jag skulle köpa vanligt födelsedagskort, hittade inget med Grattis på svenska... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt! Vi borde starta en kampanj för svenska språket.

   Radera
 8. Man kan ju undra vem skyltarna vänder sig till i första hand.
  Hos oss skyltas det fortfarande på Svenska.
  Utom sommartid då när vi har Norsk invasion -
  då är många skyltar på Norska också. Välkomnande och bra tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då finns det en anledning att ha skyltar på ett annat språk om man vet att det kommer turister. Men hos mig är skyltarna alltid på engelska. Mycket av TV reklamen är också på engelska. Korkat, tycker jag.

   Radera
 9. Vilket trams! Säljer man mer om det står på engelska?. Det ska väl vara coolt kantänka!
  Have a nice evening! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är konstaterat att försäljningen blir större om annonserna är på engelska. Jag har svårt för att tänka mig det. I så fall är det något som är rejält fel i vårt land.

   Radera
  2. Det är samma sak med TV-reklamen. Väldigt irriterande, tycker jag. Förstår inte varför.

   Radera
  3. Jag tror det är helt obegripligt för många, men det bara fortsätter ändå och tycks bli mer och mer vanligt.

   Radera
 10. Otroligt korkat med engelskspråkig reklam både i tv och i butiker... vi bör nog värna vårt modersmål bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag med vi ska göra innan det är för sent och vårt språk är så uppblandat med engelska ord att vi bara behöver engelska ordlistor.

   Radera