torsdag 12 februari 2015

Trollkarlen från Oz.


Den här amerikanska filmen spelades in 1939 med Judy Garland i huvudrollen som flickan Dorothy. Musikalen Wicked är en ny helt fristående berättelse, men den handlar om det som hände innan Dorothy kom till Oz. Jag har sett den i Köpenhamn och den var mycket bra. Det har tryckts en ny bok efter originalmanuset och den håller jag på att läsa nu. Den är väldigt vackert illustrerad. Boken handlar om Dorothy som råkar ut för en tornado och sveps med tillsammans med sin hund Toto till landet Oz. Den enda som kan rädda henne är Trollkarlen och på väg till honom träffar hon på Plåtman, Fågelskrämman och Lejonet. Dorothy är klädd i en blå klänning och röda glittriga skor.


Exakt likadana glittriga skor har jag...fast det är en liten brosch. Jag har alltid köpt mycket skor och väskor som matchat varandra ända sen jag var ung, och jag tycker fortfarande att det är roligt att leta efter accesoarer som passar ihop. Jag har dragit ner en hel del på handlandet, men ibland måste man bara få frossa. En hel del går faktiskt att tillverka själv. Då menar jag väskor så klart. Skor har jag aldrig provat på. Det får proffsen ha för sig själv.

När jag var yngre handlade jag ibland lite huvudlöst kan jag tycka idag. Jag minns speciellt ett par röda lackskor med stort guldspänne fram. När jag provade dem, så kände jag med en gång att de var nog ett halvt nummer för små. Trots det så köpte jag dem, men naturligtvis kunde jag aldrig använda dem. Så tokigt handlar jag inte numera. Eftersom jag har problem med mina fötter, så är det väldigt viktigt att skorna känns bra redan när jag sticker foten i dem, annars får det vara. För ganska många år sedan köpte jag ett par röda mockaskor som var så otroligt sköna på foten. Man märkte nästan inte att man hade några skor på sig. De har åkt runt lite i världen och blivit lika omtyckta överallt.
Mormorskorna passade Zoé perfekt i Luxemburg och när jag kom till Dallas blev det helt plötsligt Farmorskor. Daniel gillade dem också. Det kommer att dröja länge innan jag kasserar de här skorna.


Loboutin är en skotillverkare som gör väldigt tjusiga skor. Det är många berömda personer som beställer skor från honom. Det måste kännas väldigt skönt att ha ett par specialsydda skor i mjukt skinn.  Hans varumärke är att sulan alltid är röd. Det syns i och för sig bara när man lyfter på foten eller har väldigt höga klackar. Jag kommer aldrig att kunna köpa ett par Loboutinskor, men jag kan i varje fall måla sulan på ett par skor med lite rött nagellack. Det är tillåtet att fuska ibland.

26 kommentarer:

 1. Jag är nog inte lika skofrälst som du, men visst har jag köpt skor som aldrig blivit använda. Ett par i Venedig, som jag såg att de hade för hög klack (dock inte smal) redan i affären, men det kan en skomakare fixa tänkte jag. De är fixade, men så mycket som jag trodde det skulle gå att ta av gick inte. De har alltså inte blivit använda.
  Jag hade ett parliknande, med bra klack, som jag slet på tills sulan slets upp. Hade ändå svårt att slänga dem.
  Hoppas du kan göra något åt sulan innan det blir så illa. Nagellack tål inte mycket slitage.
  Kul inlägg! / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag målar bara i mellanrummet mellan klack och de bit av sulan som är framme vid tårna, så jag hoppas det håller ett tag. annars får jag måla i det igen.

   Radera
 2. Visst gör Louboutin mest högklackat? Fina barnbarn du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror det är mest högklackat och då syns det ju att det är en röd sula...annars får man lyfta fötterna högt varje steg man tar.

   Radera
 3. Skor är ett svårt kapitel tycker jag. Alltid har jag svårt att bestämma mig och när jag väl handlar kommer jag nästan alltid hem med skor som jag sen inte tycker om. Suck! Med väskor är det annorlunda :). Har ett par stycken som jag växlar mellan och en som jag inte än sytt färdigt.

  Men nu väntar jag på en jäsande deg. Blir goda gröt-frallor!
  Ha en fin dag.

  ~ Maria ~

  SvaraRadera
 4. hihi...köpte du för små skor som du aldrig använde ? så har jag också gjort, hahaha ! vad dumt egentligen men jag ville inte visa min stora skonummer i kassan, så jag köpte dem små, och som jag lämnade senare till Kupan, röda korset !
  Numera handlar jag sällan skor, har tappat intresset för skor för länge sedan, för jag hittar inget
  som passar till mina stora fötter !

  Jag tror att alla barn gillar mormors skor, det har jag ju sett när mina flickor var små när vi besökte hos min mamma !

  Den där filmen har jag sett många gånger, för Judy Garland blir jag aldrig trött på, älskar henne !

  Ha en bra dag med passande skor, kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lever på stor fot, så det är inte så enkelt att hitta snygga skor i min storlek. Nu måste de inte bara vara snygga utan först och främst bekväma.

   Radera
 5. Vilken snygg brosch! Väskor och skor har jag också ett antal :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att variera accesoarer.

   Radera
 6. kanske ärftligt för sonen har beställt antal handsydda skor från England... Här en liten tös som just lärt sig gå, men rätta skor ska hon ha: http://hannelesparadis.blogspot.se/2011/04/naturbegavning.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! De ser lite stora ut, men det är bättre än att de klämmer över tårna.

   Radera
 7. Åh, skor är ju min passion :) Men jag har också problem med mina fötter. De är inte stora, men jag får alltid skoskav. Så det gäller för mig också att hitta ett par som direkt känns bekväma. Men jag är ju väldigt svag för höga klackar och de är oftast inte sköna. Men visst får man fuska och måla sulan röd :D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var yngre hade jag många högklackade skor i all världens färger. Tyvärr har jag väldigt svårt för att gå i sådana skor numera....men jag kan ju sitta med högklackat.

   Radera
 8. Jag hade högklackat förr. Ja ja det var då det när man inte tänkte på det bekväma.Nu har jag blivit lite klokare (tror jag)så nu blir det bekväma skor ...................................................Ska kanske göra ett försök i Lund vid gymnasiet. Det finns säkert elever som vill ligga hemma i sängen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag letar efter bekväma, högklackade skor. Det måste finnas.

   Radera
 9. Hej, varför ska du någonsin kassera något som du trivs och mår bra i, toppen att kunna hitta skor som man älskar.
  Vilken söt glittrig 'skobrosch', passar bra till en person som älskar skor . . . .
  Det där med skor har med åren blivit ett litet problem, måste oxå absolut ha bekväma skor.
  Jag kan knappast ens gå i 'finskor' en längre sträcka, men det är väl 'smällar' man får ta när jag torterat mina fötter på 60-talet med 'högklackade spetsiga modeskor, lilltårna är intryckta under 'ringfinger tån'.
  Men de har blivit mycket . . . bättre under åren med förståndiga Eva som köpt bekväma skor och numera är snäll mot sina fötter. Ja ja om jag inte varit snäll hade jag inte kunnat gå en meter, *fniss*
  Nu har jag ett barnbarn Ellen 14 år som har ärvt min 'skosjuka', men det har hon redan haft som liten.
  Men skomodet är ju inte bara trånga skor nu, som tur är, (ännu).

  Alla små barn älskar att gå i någon vuxens skor, det är väl lustigt, hi hi . . . .

  Vintern är därför inte så kul, för man måste ju ha sköna skor eller kängor och jag tycker det blir så klumpigt och jobbigt att ta på sig kängor m.m. De bästa när 'monboots', bara att dra på, men passar bäst till vardags.
  Men snart slipper vi stänga inne fötterna, våren är på väg.

  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit så fåfäng att jag trängde in fötterna i spetsiga skor. Har hittat en affär där jag köpte jättesköna vinterkängor och häromdagen ett par snygga och sköna moccaskor.

   Radera
 10. Väskor och jackor har varit min stora passion men har dragit ner på det.
  Så söta foton på barnbarnen.
  Svar: jag skippa mönstret vi fick förra veckan var bara på en raggsocka. Har hittat ett bra mönster på nätet kan lägga ut foton hur jag gör med raggsockorna men först ska jag lära mej att lägga upp vid tån.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är alltid roligt att förnya garderoben.

   Radera
 11. Kul, för jag såg Trollkarlen från Oz på Tv för inte så länge sen. Det var med Judy Garland.

  Jag är själv inte mycket för skor numera, sen jag bröt min ena fot. Då vågar jag inte gå med höga klackar. Det blir mest platta skor och där finns det inte så stor variation att välja bland. Jag hade butik på -70 - 90-talet och gick mest med högklackade skor då, men det har ju gjort att fötterna är för stora, så det är svårt att få tårna att komma i. Det gör helt enkelt ONT.

  När det gäller väskor är det "Gubben" som hittar och köper åt mig. Bortskämd var ordet.

  Så söta barnbarn du har. Jag får säga detsamma om mina barnbarns barn. 7 vuxna barnbarn och sex inte vuxna barnbarns barn.

  Sv: Pulsvärmarna är en present till en som gillar hjärtan. Jag är bjuden hem till henne inte på Alla Hjärtans Dag, men dagen efter. Hon brukar ha fest med många gäster och jag är en av dom. Bättre med nåt som pulsvärmare, som man har gjort själv, istället för blommor. Det lär hon få många av ändå tror jag.

  Ha en trevlig helg!

  Kram/Gilla

  SvaraRadera
 12. Det måste vara kul med barnbarnsbarn.

  SvaraRadera
 13. På tal om stora skostorlekar! När vi var i Kina så köpte jag ett par skor där, inga problem jag har 38. Men när mannen ville prova skor han har 47, så skakade de bara på huvudet. Kineserna lever verkligen inte på stor fot!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är problem att ha stora fötter. Konstigt egentligen, för det är inte helt ovanligt.

   Radera
 14. Nu gick mina tankar till några skotokiga före detta flickvänner. Vilken tur att jag var en sådan tålig pojkvän. (oftast). Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Skor är mycket viktiga saker.

   Radera