tisdag 24 februari 2015

Fräsch doft


Dofter är ett kapitel för sig. Tänk så olika man kan tycka om en doft. En doft som för en person nästan är himmelsk kan för en annan vara helt outhärdlig. Det är verkligt synd om de som är doftallergiker. Det måste vara ett elände, med tanke på alla slags dofter man träffar på. En del dränker in sig i deodorant eller parfym så man nästan storknar när de går förbi. Det är lika illa som de som går omkring med svettiga kläder.

Flytande tvål kan man köpa med all världens konstiga dofter. Citron tycker jag är en väldigt fräsch doft, annars är jag mer förtjust i olika sorters blomdofter. Jag tycker att det är något man sätter i samband med att lukta gott. Till och med tjuren Ferdinand gillade att lukta på blommor. Något som jag definitivt inte gillar är tvål med olika sorters matdofter eller oser snarare. Vem vill gå runt och dofta matos? I veckan säljer en affär i närheten tvål som doftar citron-marängpaj. Det ska man inte dofta, det ska man äta! I julas annonserades om en tvål med juldoft. Det stod att det skulle lukta kanel. Nästa steg blir väl att man inför julen kan köpa en tvål med brunkålsdoft. Då behöver man inte själv laga brunkål, så hela huset osar av det. Man kan bara stå en längre stund och tvåla in händerna. När man sen går ut tror alla att man varit så huslig och gjort brunkål inför julfirandet.


36 kommentarer:

 1. Hej, Gunnel, nu har jag besökt dig ett par gånger och jag gillar ditt humoristiska sätt att se på livet! Jag har läst lite bakåt och försökte kommentera på min bloggplattform(WordPress) - men blev utkastad. Jag äger inte mitt konto påstod datorn...
  Får skriva som anonym så länge...
  Flytande tvål med pepparkaksdoft hade de på ett café jag besökte i jultid. Nä, ingen god doft på en tvål!
  En skön dag utan brunkålsdoft önskar jag dig!
  Agneta (Pensionär, nyss pensionär)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tittade in. Kan undras om det är blogger som strular med kommentarerna. Ibland kan man bli så irriterad. Det ska vara enkelt att kommentera, men många gånger konstrar Blogger till det med en massa siffror och annat som ska fyllas i, trots att jag valt att inte ha det.

   Radera
 2. Haha! Vad smart idé med en brunkålsdoftande tvål. Då tror ju alla att man är duktig och huslig som gjort egen brunkål :)
  Supersmart! Ta patent på det ;)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får kanske göra så, men det blir nog "riktig" brunkål också.

   Radera
 3. Singel kan ju locka med olika dofter så att dom kan tro att personen är huslig ! Sån besvikelse det blir!!!!!..................Lovar att höra av mej om det fungerar.Just nu ser det inte så bra ut Ingen sol så långt ögat kan se. Krya på dej! kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många goda matdofter...men de passar bara i köket.

   Radera
 4. Att lukta kål, behöver man nog inte ta på sig extradoft för. Det har jag aldrig sett, tvål med matos. Knepigt.
  Citron är min favorit bland dofter, följd av lakrits och mynta. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citron doftar sommar, tycker jag.

   Radera
 5. Håller med. Jag har tvättat händerna i pepparkaksdoftande tvål. En märklig upplevelse, som om man har bakat hela tiden.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns inte som en särskilt fräsch doft.

   Radera
 6. Jag log liten när jag läste första meningen i ditt inlägg. För jag håller med om att dofter är ett kapitel för sig. Om det här ämnet kan sägas mycket. Min mamma brukade säga "För mycket och för lite skämmer allt", det stämmer också in på dofter.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Håller med om att allt ska dofta nuförtiden, och i det mest konstiga dofter. Citron, tallbarr, blomdoft som är NATURLIGA dofter är helt OK. SÅPA likaså. Men annat..... Köpte en ny och blllig lotion som jag har med mig i min vattengympa-necessär, och den doftar choklad!! Inget vidare, om jag får säga det själv, men är för snål för att kasta den. Så en gång i veckan inbillar jag mig att jag dofter som en chokladpralin. Mannen märker dock inget....
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har också gjort sådana misslyckade köp ibland.

   Radera
 8. Det finns många konstiga tvåldofter. Jag såg en som luktade pepparkaka. Vem sjutton vill gå omkring och dofta pepparkaka. Nej, jag håller med dig - citron eller en god blomdoft - det är trevligast.
  En del dofter kan vara helt underbara.
  Jag minns en het sommardag då jag åkte för att handla i Fröjelboden. Det var på den tiden det fanns såna där småaffäret. Det var varmt och det var mycket folk i boden och de flesta luktade svett, snus, gris, häst och en obestämd lukt av gödsel. Då kom jag i närheten av en herre jag inte kände till och han doftade väldigt gott av någon herrparfym, så jag skuggade honom så länge han var kvar i butiken.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Märkte han inget? Det finns så många fina blomdofter, så jag förstår inte varför man satsar på matos.

   Radera
 9. Tvål med doft av mat, fy så äckligt, visste inte att det fanns. Visst kan en del dofter vara underbara men jag kommer ändå mest ihåg de obehagliga, tex den lilla tanten i brun virkad mössa som kom in på mitt jobb varje onsdag och luktade stekt strömming, även om jag gillar stekt strömming så luktar det inte gott på en tant. Hon berättade att hon stekte strömming varje onsdag ..... de kände vi alla att hon gjorde ! Lilla tanten äter säkert stekt strömming i sin himmel numera. Hälsningar Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog många gånger bara personen som har den här doften som inte märker den.

   Radera
 10. Svettlukt är inget vidare alls. Tvål inhandlas alltid på resor i Frankrike. Savon de Marseilles och olivsmaken är favoriten. Smaken? Hmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag undrade just över smaken Det får du utveckla lite närmare.

   Radera
 11. Tvål med kakdoft kan jag inte tänka mig men ett litet pepparkaksljus i jultid skulle vara ok. Har en burk med kroppssmör med choklad som jag ännu inte börjat använda. Gillar och använder annars body shops produkter med dofter av frukt och bär men vet inte om jag vill gå omkring och dofta som om jag ständigt mumsar på choklad. För ofrivilliga singlar torde annars doft av kanelbulle vara bäst. En studie gjordes på manliga medicinstudenter och de rankade den doften som mest upphetsande(!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Helt otroligt! Vad jämförde de med för dofter då, ifall kanelbulledoften var mest upphetsande? Eterdoft kanske?

   Radera
 12. Det är inte lätt att vara doftallergiker vilket jag är. Näsan rinner så fort det är något som doftar.
  Till och med doft från blommor.
  Allt jag har hemma måste vara utan doft - tvålar, shampoo osv.
  Här i USA är "scented candles" otroligt stort. Det är knappt man kan hitta icke doftande stearinljus tyvärr.
  Och det finns alla möjliga dofter på dessa ljus - kakor, havet, träd, osv.
  Min tvål hemma är en olivoljetvål utan doft och utan några som helst konstiga tillsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara jobbigt med doftallergi.

   Radera
 13. Tvåldofter finns det i lika många varianter som det finns stjärnor på himmelen. Själv använder jag enbart en olivoljetvål som jag har i butiken, kamomilldoft är min favorit.

  ~ Maria ~

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kamomilldoften gillar jag med.

   Radera
 14. Du, var inte så säker på att brunkål inte redan finns! De naturliga dofterna är den nya innegrejen fick jag lära mig... Rabarber finns åtminstone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har kanske rätt. Nu ska jag ge mig ut och leta efter den doften....men jag kommer aldrig att använda tvålen. Den får ligga där som avskräckande exempel.

   Radera
 15. Här har du en som är doftöverkänslig Multipel Kemisk överkänslighet som tillståndet kallas på svenska. För mig är alla parfymerade produkter ett problem och när man tänker efter så är faktiskt det mesta lätt parfymerat som vi använder från tvättmedel, hudvårdsprodukter, smink, shampo, ja till och med servetter och nydoft i bilar. Så för mig går doftande tvålar, ljus och dyligt helt bort. Detta är ett handikapp som påverkar både socialt i dagliga livet och arbetet. Jag tycker faktiskt vår egen personliga doft är underskattad. Annat var det förr tex på 1700-talet när man hade problem med hygienen.
  Nagturligt är bäst!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rentvättad räcker länge...tänk bara så gott en nybadad bebis doftar. Det är en svår balansgång det här med dofter.

   Radera
 16. hehe skrattar gott. Jag brukar köpa produkter som är oparfymerade, men två har jag doft på, citron är gångbart hos mig också eller neutrala dofter. Eau de cologne brukar jag dock köpa och använda litet... inte så jag stinker. De stinkande som vandrar förbi mig eller möter mig ja dem gillar jag inte. I och för sig går det an, värre är det om man vistas i samma rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt när man möter personer som doftar så starkt att man nästan tappar andan.

   Radera
 17. Oh, vad bra skrivet !! Det här har jag tänkt många gånger !
  För det är inte alls fint att dofta för mycket, hahaha !!

  Och tänk på någon som har, hårspray, deodorant, parfym, kläderna, alla olika doft ! usch !!

  Jag hade en gång en ung arbetskompis som luktade så starkt Opium parfym, att jag var tvungen att säga ifrån till henne, men hon bara skrattade !? (tur att hon fick sluta senare)

  Jag tål inte ens att min man luktar för mycket rakvatten , och det vet han själv, och han liksom jag
  hatar röklukter, vi röker inte själva så kanske därför !

  Och alla dem här flytande tvål, som du nämnde, fy vad dom luktar konstigt, har slutat att köpa dem.

  Jag använder själv parfym, men bara på festliga tillfällen och ytterst, ytterst liten dropp !

  Det är mycket som man får tåla, hahaha !

  Kram och ha en luktfri dag !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre ingen doft alls än att stinka ...om det sen gäller svett eller parfym. Lika illa.

   Radera
 18. Jag har blivit känsligare för parfymdofter med åren, och jag uppskattar främst renhet före parfym. Gillar blomdoft ... på blommor men inte på människor. På människor vill jag ha mera friska och fräscha dofter. Blommiga dofter kan bli rätt så "tunga" ...
  Själv använder jag i princip aldrig parfym. Mina flaskor har säkert stått och härsknat nu.
  Tvål, vatten och en fräsch RollOn är min melodi ... ;)
  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en svår balansgång så det inte går till överdrift med att lukta gott.

   Radera