torsdag 26 februari 2015

Helgfåglar

Jag räknar att vi har tre riktigt stora helger i Sverige, nämligen påsk, midsommar och jul. Jag tror att det är de helger som firas allra mest. Pingsten känns för mig inte som en riktig helg efter att annandagen togs bort. Nu blir det mer som ett vanligt veckoslut. Trettonhelgen firar vi lite extra eftersom min förstfödda fyller år på Trettonafton. Nyårsafton är givetvis också en stor helg, men den kommer lite i skymundan av julen. Den senaste tillkomna helgen, Halloween, är också väldigt kort och hade det inte varit för Rasmus skull så hade jag nog inte firat den. 


Man sätter ofta helgerna i samband med en eller två speciella färger. Påsken har för mig alltid varit gul, även om jag pyntar påskriset med fjädrar i andra färger också. Den fågel som passar perfekt in på påsken, förutom kycklingen, är gulsparven. Den lyser som en sol när den kommer till fågelbordet och det går inte att missa den.


Blåmesen ståtar med de svenska färgerna blått och gult och är en perfekt representant för både Midsommarafton och Nationaldagen.


Rödhaken med sitt orange bröst är min favoritfågel. Det är nästan lite synd att en sådan här söt fågel passar så bra in färgmässigt på årets läskigaste helg.


Det är mycket svart pynt också som hängs fram till Halloween så egentligen är koltrasthannen mer passande. Den är både svart och orange.


Domherren är julens speciella fågel. Den finns med på julkort, julvepor och juldukar. Det är en fågel som är ganska sällsynt vid mitt fågelbord, men går jag in i skogen är det inga svårigheter att få syn på den. 

22 kommentarer:

 1. Oj, så många gullefjun du har i din trädgård. I och för sig så har vi också många sådana här men rödhaken får vi nog vänta lite grann på ännu. Håll den gärna där så den inte blir förskräckt när det kommer ett kyligt bakslag här, vilket det med all säkerhet gör. Vi har ju fortfarande bara februari.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alltid en ensam rödhake som kommer hela vintern.

   Radera
 2. Ja, de tre helgerna är nog absolut de största i Sverige.
  Du tar alltid så fina djurbilder :)
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Du har fått ihop fåglarna bra med alla helger. Jag har en rödhakshona som ofta sitter och tittar på mej. jag inbillar mej att det var den honan som jag räddade när den flög in i uterummet! .....KOM!! Två hittar bättre än en! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig är det hannen som dyker upp.

   Radera
 4. Otroligt vad fint du har fått till det med dina fågelbilder. Riktigt proffsiga. Du måste ha dresserat dem först, eftersom de sitter så stilla. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag bara klickar i ett sträck, och du brukar det bli någon bild som blir bra.

   Radera
 5. Så fina bilder och så roligt att läsa dina betraktelser omkring dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Roligt att du gillade det.

   Radera
 6. Vilka fina bilder! Domherren är finast, men blåmesen blir ändå min favorit. De är så runda och söta och så blågula förstås, såhär i skid- wm:s tider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det passar ju extra bra nu.

   Radera
 7. Vilka underbara bilder du har!!! Man blir glad av dem!!!! Ja håller med dig om att det är de tre helgerna som jag också firar!!! Snart är det påsk igen!! kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går fort nu. Och jag längtar till påsk för då kommer Zoé och hälsar på.

   Radera
 8. Det är jättefina fåglar allihop, men bäst av alla är rödhaken. Det har inte varit så hemskt mycket fåglar här i vinter, för det har varit så milt och skogen ligger nära, men rödhaken har varit på besök några gånger i alla fall.
  Domherrar hade vi hela vintrarna på Stenstugu, men här på Odvalds har jag inte sett en enda. Det är faktiskt lite märkligt. Jag har ju bott här i tre vintrar nu.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte heller haft lika mycket fåglar denna veckan.

   Radera
 9. Vilka finfina bilder på fåglarna, och vilka färger dom har,
  vackra och så har du fått ihop det med helgerna och färgerna också.
  Ja domherren är då med säkerhet den man mest förknippar med julen.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul när det är lite färgglatt vid fågelbordet.

   Radera
 10. Åh, lyckost, du har haft besök av de fina vinterfåglarna,Även lilla rödhaken. Gulsoarv har jag inte sett sedan jag jobbade på Återvinningen som låg nära en skog.De är fina de små saffransbullarna.

  Koltrasten finns ju även hos mig.Och Nötväckan Entitan.,några Talgoxar.Tror de frysit ihjäl eller blivit förgiftade.

  Ändå har jag matat hela vintern på fönsterblecket,, gör än.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag matar också hela vintern, men tycker inte det varit lika fullt kring matbordet i år.

   Radera
 11. Så fina fåglar du har. Vi har inte heller så många fåglar i år runt fågelbordet. Men vi har 5 par domherrar, de är ju så fina. Nu börjar tyvärr skatorna och kajorna också komma.
  Må väl! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domherrar är så fina. Så lycklig du kan vara som har så många som kommer tull dig.

   Radera