fredag 13 februari 2015

För länge sedan

För så där en 40 år sedan när vi planerade vår trädgård så hade jag en jättestor köksträdgård. Då var barnen små och jag kokte sylt och saft och frös in grönsaker och bär i massor. Min köksträdgård nu består av två pallkragar och en extra kryddträdgård. Det räcker mer än väl till oss.


Jag tänker på så mycket röda saker jag tog hand om förr. Vi hade både svarta och röda vinbärsbuskar. Det blev mycket saft av dem.


Vi hade också ett antal hallonbuskar och det var gott att gå och plocka direkt från busken när man blev sugen. Sylten, som jag kokte, använde jag när jag bakade syltkakor. De senaste åren har jag plockat slogshallon, men i fjor planterade jag två hallonbuskar, för jag saknade att ha lite bär att kunna gå och plocka hemmavid.


Vi hade ett stort jordgubbsland som alltid gav stor skörd. Ett år plockade vi 80 liter. Jag har nu bara några enstaka plantor i en gammal tvättgryta, men jag vill i stället ha en massa jordgubbsamplar.


Smultron planterade jag som kantväxt längs en rabatt. När rabatten försvann så följde smultronen med. Precis i början av skogen fins det ganska gott om smultron, så jag nöjer mig med att plocka där numera.


Det fanns också ett körsbärsträd på tomten, och speciellt Peter tyckte det var kul att klättra upp i det. Det var väldigt tjusigt när det blommade och det blev ganska många mycket goda bär på det. När Göran skulle bygga duvslaget på vår tomt så var han tvungen att ta bort det. Det var inte speciellt populärt. Nu försvann klätterträdet, men körsbär kunde vi plocka från ett träd i utkanten av skogen, där det för länge sedan legat ett hus.


Jag har planterat något som säkert aldrig kommer att ge någon skörd, nämligen en lingonplanta. Det blev lite bär på den i somras, men de mognade aldrig utan ramlade av efter ett tag. Den får stå kvar så länge det blir gröna blad på den, för den pryder sin plats. Jag gillar inte lingonsylt, så det är ingen större katastrof ifall det inte blir några lingon på plantan. Det går så bra att köpa en burk i affären då och då om det behövs.


Något som jag är väldigt glad över att ha i min trädgård är den röda kornellbusken. På sommaren har den gröna blad med vita kanter och den får senare lite ljust blå porslinsliknande bär, som fåglarna gillar. Jag gillar allra mest när den har tappat alla sina blad och de röda grenarna syns. De är perfekta till all slags hobbyarbeten.

28 kommentarer:

 1. Jag känner igen mej. Förr hade jag också massor av odlingar .Nu har jag en gryta med kryddor! ........................Jag jobbar hårt för att sköta om mej! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stor skillnad på vad man behöver ha nu när familjen är mindre.

   Radera
 2. Åh, vad mycket fina bilder på rött. Vi har också sådana lingonplantor och det blir som sagt inte så mycket bär heller, men en pytteliten burk kan det bli. De sprider sig snällt och det tycker jag är fint det./ Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på att min planta ska överleva och skulle det mot förmodan bli lingon på den som jag kan plocka och koka så ska den sylten hällas i en extra tjusig burk.

   Radera
 3. Så vacker kornellbusken är! Ser ibland denna buske när jag promenerar bland villorna i Oxie.
  Kram och en fin helg!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också om den här busken, speciellt utan blad. Jag har en Gullkornell också med gulgröna grenar, fast den röda lyser mer.

   Radera
 4. Visst är det härligt att ha egna bärbuskar precis utanför huset. Vi hade hus i kropp när Max växte upp och där satt vi just hallonbuskar som varade ända tills frosten kom.
  Men lingon har jag aldrig provat på. Hoppas det blir några bär på plantan i alla fall :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske blir en burk lyxlingonsylt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Frukt och bär har vi olika sorter och barnbarnen uppskattar det ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mor gav mej lingonplanta och den har spritt sej fint i torven :)

   Radera
  2. Det låter lovande. Hoppas min lingonplanta gör samma.

   Radera
 6. Känner igen mig... precis som här. Förr hade vi stora grönsaksland... massor med potatis, morötter och lök... och oj vad man saftade och syltade!
  Nu har jag lite kryddor... och växthuset förstås, men där blir det inte mycket odlat numer när vi är ute så mycket med husbilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste hinna använda upp allt man odlar också.

   Radera
 7. Jag hade också ett jättestort trädgårdsland med massor av grönsaker och bär. Men det var då det.......
  Här på Odvalds finns det buskar med den vackra röda kornellen och den lyser så fint hela vintern när det mesta annars är grått, vitt (och i år grönt).
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är praktiskt med en stor köksträdgård när man har barn, men det fodrar en hel del arbete också.

   Radera
 8. Vinbär, jordgubbar och körsbär har jag i min egen trädgård, däremot plockar jag hallon, smultron och lingon ute i skog och mark. Jag älskar bär och de är ju så himla goda!
  Ha en finfin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättegott att kunna plocka bär direkt från buskarna.

   Radera
 9. Roligt med bärbuskar och grönsaker. Vi satte två krusbärsbuskar förra året, få se om det blir bär i sommar. Chutney på krusbär är gott.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan göra mycket gott av krusbär.

   Radera
 10. Oj vad det finns mycket rött att skriva om och fota på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja rött är en färg som finns överallt.

   Radera
 11. När jag växte upp i Enebyberg hade vi flera fruktträd och bärbuskar av olika slag.
  Röda vinbär brukade vi plocka och äta som de var. De var goda till glass.
  Hallon hade vi också och de var väldigt goda.
  Jordgubbar fick vi en stor skörd av eftersom vi hade rätt många plantor. De åts varje kväll och var fantastiskt smakrika.
  Lingonsylt tycker jag mycket om men det är svårt att hitta i mina trakter. Man får köpa via nätet eller hos IKEA. Den IKEA som ligger närmast mig ligger dock 40 svenska mil söderut så det är litet väl långt.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordgubbar är nog det jag gillar mest.

   Radera
 12. LIngonsylt är det enda som jag kokar eftersom jag inte gillar köpt lingonsylt. Mina föräldrar var smålänningar i tredje eller fjärde generationen så jag är uppvuxen med lingonsylt. Ofta hade vi det till efterrätt med hårt bröd och mjölk när jag var barn. Jag köper all annan sylt och saft - mina intressen ligger inte åt trädgårdshållet ;-).
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte förtjust i sylt över huvud taget, så det blir inget syltkok här.....däremot en del marmelad.

   Radera
 13. Vilken härlig buske som visar upp olika "ansikten" under säsongen. Ditt inlägg ger mig en nostalgisk upplevelse. Minns alla röda bär vi hade i trädgården. Jag gillar också att gå och plocka ett hallon då och då. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns lyxigt att bara gå ut i trädgården och stoppa ett bär i munnen.

   Radera