måndag 9 februari 2015

Färgtema: RÖTT


Rött symboliserar bl.a. eld, blod, energi, mod, raseri, ondska, lycka och fara. På varmvattenskranar finns ofta en röd prick för att visa på att man ska vara försiktig. Rött i trafiksignalerna betyder stopp, för att förhindra fara. Rött är också kärlekens färg och hjärtan målas oftast röda. Man hör ofta att någon är röd av ilska, och det stämmer till viss del, för blir man uppretad så blir ansiktsfärgen gärna lite rödaktig, precis som när man rodnar. Rött är en känslornas färg.


Rött är även en festfärg. Biograffåtöljer och ridåer på teatrar är oftast tillverkade i ett rött sammetsliknande tyg. Det invaggar publiken i förväntan på något som ska hända. Den röda mattan som rullas ut för kungligheter och kändisar har naturligtvis den här färgen för att det ska kännas lite festligare. Jag har testat att gå på röda mattan en gång. Jag hade varit med om ett kungligt  bröllop i Luxemburg och mattan låg kvar utanför kyrkan dagen efter. Naturligtvis var jag tvungen att provgå en bit på den. Den var otroligt tjock och mjuk att trampa på.


Vid tjurfäktningar så används ett rött skynke, men det är inte för att reta tjuren. Han är nämligen färgblind. Det är enbart till för att göra publiken exalterad. Det tjuren reagerar på är när skynket rör sig.


Rött är i allra högsta grad julens färg. I juli varje år samlas all världens tomtar på en konferens på Bakken i Danmark. De diskuterar huruvida julafton ska firas den 24 eller 25 december, men hittills har de amerikanska tomtarna alltid blivit nerröstade. En annan stor fråga som tas upp till diskussion är hur stor grötsleven ska vara. Det finns en del tomtar som är klädda i vitt, men de allra flesta har röda kläder, precis så som vi är vana att se tomten.

26 kommentarer:

 1. Godmorgon! När man är riktigt arg så ser man RÖTT!! ....................................Visst är det konstigt att när man inte behöver gå upp tidigt ,så är man klarvaken.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur man inte är arg så ofta.

   Radera
 2. Rött är verkligen en mångsidig färg....jag var nog väldigt röd i ansiktet när jag tagit mej igenom Boot Campen igår! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig, men du måste ha känt dig nöjd.

   Radera
 3. Hittade in till din blogg för en stund sedan och har inte kunnat slita mig härifrån än. Du skriver mycket underhållande om livet och de där sakerna som jag också klurar på ibland (formuleringarna i reklamen, hur ord används, varför bankerna inför sådana hutlösa restriktioner och annat nödvändigt, och Nalle Puh är toppen!) så hit kommer jag tillbaka.

  Mera rött åt folket! Det är en vacker färg som har mycket att säga. Den gifter sig också fint med andra färger. Men, förstås, kombinationen rött - grönt tål att grunnas vidare på...

  Ha en fin Vänlig Vecka!
  ~ Maria ~

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla vänliga ord och välkommen hit. Nu är jag lite nyfiken på din blogg.

   Radera
 4. rött är lite för starkt för mej...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rött är inte min älsklingsfärg heller, men något rött kan jag väl alltid klämma in någonstans, och det finns ju så många olika nyanser av rött.

   Radera
 5. Det stämmer ju när du säger det, men man tänker inte på hur mycket rött förknippas med :) Men tomten vill jag nog ha röd i fortsättningen också :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också tomten ska vara röd. Han behöver inte följa modet som julpyntet gör.

   Radera
 6. Hej du..Ja jag blir nog klar med bilden framåt kvällningen,lite pillande kvar än,sen ska den lackas,,bild kommer sedan..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att se resultatet.

   Radera
 7. Härligt inlägg! Jo rött är känslornas och glädjens färg, har jag nog tänkt. Men visst är det också varningens och ilskans färg. Konstigt samma färg illustrerar så olika ;-)

  Hörru, du, är du en tomte? Hur vet du annars vad som diskuteras på deras möten och deras klädsel? Jag trodde att sådana möten hade stor diskretion och sekretess. Inte får väl tomtarnas snack spridas ut så där mitt i sommaren? Jag som trodde att de sov då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på Bakken när de hade sitt möte, och det var ett öppet möte, så alla fick lyssna...ungefär som ett kommunalfullmäktigemöte.

   Radera
 8. Jag gillar rött. Lite överallt. Men när jag har min röda vinterjacka och gröna jeans känner jag mig som ett trafikljus. Jag har inte vågat prova om bilisterna skulle stanna eller köra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du gillar att leva farligt förstår jag.

   Radera
 9. Härligt med rött, varför är folk så rädda för färg? Det är nästan bara svart svart.... Även jag hör till dem!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar skarpa färger, men jag gillar egentligen alla slags färger. Det sätter lite sprätt på fantasin och vissa färger blir man extra glad av...som orange.

   Radera
 10. Någon röd matta har jag aldrig gått på ;-) .

  En gång såg jag rött. Jag blev så fruktansvärt arg för en närstående blev orättvist anklagad för något och jag försvarade den personen. Men det kändes som om jag pratade med en vägg och det var då jag såg rött och det är enda gången i mitt liv jag gjort det. Undrar om blodtrycket färgade mina ögon? Men jag fick personen att lyssna på mig efter utbrottet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orättvisor kan få vem som helst att se rött.

   Radera
 11. Jag hade min röda vinterjacka idag.
  Det känns som om man ofta har väldigt dämpade färger i Sverige numera. Litet trist.
  Någon röd matta har jag aldrig gått på.
  Och att det fanns en jultomtekonferens visste jag inte överhuvud taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer kanske att det är inte lika färgglatt här som på andra ställen i världen. Jag har hört en del modeskribenter säga att vi är så beige här. Men jag tror faktiskt inte det gäller lika mycket nu längre.

   Radera
 12. Rött är världens finaste färg. Det är därför rosor, rubiner och mina klänningar (oftast) är röda :D

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många vackra röda nyanser.

   Radera
 13. Intressant och trevligt inlägg. roligt att läsa!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera