tisdag 11 juli 2023

Tjugo frågor

Mellan åren1948-1960 sändes ett radioprogram som hette Tjugo frågor. Astrid Lindgren, Stig Järrel och Kjell Stensson fick ställa sammanlagt högst 20 frågor för att komma fram till ett hemligt ord som bara studiopubliken och radiolyssnarna kände till. Programledare var Per-Martin Hamberg. Något liknande har det varit här senaste tiden. Jag insåg med en gång att jag skulle bli tvungen att avyttra en hel del möbler och ganska mycket av mitt hobbyförråd när jag flyttade till lägenhet. Några trädgårdsredskap behöver jag inte heller. 

Min svärson, Bo, erbjöd sig att ta hand om den saken, vilket jag var tacksam för. Han fotograferade det som skulle säljas och satte in annons på olika säljsidor på nätet. Eftersom det var saker som var i bra skick fanns ingen anledning att bara kassera dem. Jag var glad att jag slapp ha kontakten med köparna, för det var mycket frågor och mycket prutande. Bo är perfekt som försäljare så han klarade det galant. Något som jag tyckte var lite underligt var det, att det var ganska många som sa att de ville köpa och bestämde en tid de skulle komma och hämta det utannonserade, och sen dök de ändå inte upp. Varför gör man sig besväret att ringa om man inte tänkt köpa varan? Det hände faktiskt många gånger. Vi pratade med en del köpare, som själv varit med om samma sak när de försökt sälja. Verkligen en lite annorlunda hobby.

Det blev en del minder grejer som slängdes på tippen eller lämnades till loppisar. Större saker som vi trodde skulle vara svårsålda sattes in under Skänkes. Det var absolut inga problem att bli av med de sakerna. Bo skrev på skoj att de kunde ta med ett paket Zoégas kaffe när de hämtade varan. Det var ingen som prutade på priset och bara ville lämna ett halvt paket eller inget alls. Jag har nu en rejäl hög med Zoégas gröna, världens godaste kaffe. 

Jag kan nästan bygga "kaffehus" i stället för korthus. 


32 kommentarer:

  1. Det är ett nöje att läsa det du skriver - med Gunnelska humorstinget! Så skönt det rullar på - rullar bort på olika sätt - och kaffet som betalning - Kaffehus :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kan vi fika dagen lång när vi ses.

      Radera
  2. Bra idé med kaffet!
    Sålde några småbarnsgrejer på marketplace nyss. Två nyblivna mormor/farmor hörde av sig inom en kvart. Båda bor i vår by. Reflekterade över att båda hade tid att kolla FB på arbetstid...
    Ska testa gröna Zoega. Vet inte om jag gjort det någon gång. Det är maken som har hand om både kaffeinköp och "kaffekok". Men ett paket kan hag klara av att köpa, det tror jag. Kram//Anna-Lena Grimsås

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zoégas gröna är rena gudadrycken. Bra att det finns så många ställen att sälja och köpa begagnat på.

      Radera
  3. Så himla smart att ta betalt i kaffe ♡
    Jag älskar dina påhitt!
    Mycket märkligt att man inte hör av sig om man nu bestämt sig för att hämta något. Nu är det bastu i mitt kök, bakat bröd, tomatsoppa på g och sedan ska blåbärspaj in. Ha det gott! Här regnar det, så det blir bilen till kompisens katter idag

    SvaraRadera
  4. Så skönt att du fått så god hjälp att bli av med det du inte kan ta med dig till lägenheten och så klokt att inte bara kasta fullt fungerande saker. Återvinning är ju ordet för dagen.
    Ha en fin onsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  5. Så skönt att det gått så smidigt och att du fått så god hjälp. Bra där.
    Att bestämma att man vill köpa en sak eller att hämta något och sedan inte dyka är dålig stil minst sagt. Smidigt i alla fall när saker och ting kan vandra vidare och ge glädje hos andra. Ett paket kaffe var väl en bra betalning.

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det känns kul när vissa saker går vidare till yngre familjer som förhoppningsvis kan ha användning för prylarna i många år.

      Radera
  6. Jag tror aldrig man förstår hur mycket man samlat på sig saker (vi har bott 35 år på gården) och hur många minnen som dyker upp, svåra val det blir, skönt att du fått hjälp, kram https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fått lämna sentimentaliteten och sorterat rejält.

      Radera
  7. Så fiffigt att ta betalt i kaffe! Det har blivit en eftertraktad vara i dessa dyrtider. Kaffe måste man ha!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kaffe är inte billigt numera, men jag tycker som du att det kan man inte vara utan.

      Radera
  8. Bra sätt att bli av med grejer som ännu har ett värde, fast jag undrar också över beteendet att bestämma tid och sedan inte dyka upp. ???

    Zoegas fungerar ju...alltid. :)

    Ha det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar lite hur de tänker som gör så.

      Radera
  9. Härligt att se att det rullar på ... och vilken smart idé att ta betalt i kaffe!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Jättekul idé detta med kaffet! Kaffe är ju dessutom dyrt nu för tiden. Heja Gunnel, jag är så glad för din skull. Jag börjar låta som den där trasiga grammofonskivan men jag ÄR verkligen glad för din skull!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Jag vet att du verkligen menar det och jag blir så glad.

      Radera
  11. Hahaha! Din svärson verkar vara säljare irl också. Knepet med kaffet var ju genialt. En riktigt rolig idé.
    Kul att du blev av med allt du inte behöver framöver. Relativt smärtfritt dessutom. Gissar att din duktiga svärson får provision;-)

    SvaraRadera
  12. Så bra att du har Bo, och alla de andra. Då vi tömde huset efter Stefans mamma så la vi också ut mycket till försäljning. Så jag vet precis hur Bo har det med prutande och personer som inte kommer. Lion hämtade mycket, och så var det många lass till tippen.
    Vilken bra kaffesmak du har, jag köper också den gröna Zoegas. Det är gott.
    Kan tänka mig att det är lite stressande för dig med allt kring tömmande av hus, och sökande efter en fin passande lägenhet.
    Jag är så glad att du är tillbaka, har verkligen saknat dig! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lisa! Det är guld värt att få mycket hjälp.

      Radera
  13. Programmet 20 Frågor minns jag och var väldigt road av det.
    Ja, detta med att sälja saker kan vara knepigt. Undrar som du varför somliga bemödar sig med att ringa, bestämma tid och sedan inte komma. Visst är det en märklig form av hobby. Just "Bortskänkes" har vi väldigt goda erfarenheter av och de som kommit har gjort det på utsatt tid och varit både glada och tacksamma.
    Perfekt att Bo tagit hand om försäljningen och styrt upp det hela.
    Kaffetanken ska jag hel klart ta efter.
    Ha det gott!
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Der är roligt och se att många yngre familjer gärna övertar äldre saker.

      Radera
  14. Det där med kaffet var ju roligt..skönt att höra att allt går åt rätt håll hoppas att det fortsätter så.. kram Nicki..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge är dtetinga käppar i hjulet, så allt känns bra.

      Radera
  15. Det där med kaffet var en bra idé. Det ska jag ta efter.
    Att sälja på nätet är vanskligt. Alltför många fula fiskar som lurar där. Hittills har jag klarat mig, och hoppas att det fortsätter så. Känner jag mig osäker så gör jag som du. Tar hjälp av den yngre generationen. Tur att man har dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tacksam att jag får så mycket hjälp, för som du säger det är en annan tid nu och jag måste erkänna att jag är inte så kunnig i allt när det gäller försäljning på nätet.

      Radera