tisdag 2 november 2021

Jag kan aldrig bli lastbilschaufför



Ibland har jag tittat på ett TV-program där unga tjejer kör tunga lastbilar med släp. Även om de kör med tung last så har de givetvis olika lyftanordningar så det är ingen råstyrka som behövs. Trots det tycker jag det är imponerande. De svänger och vänder med de här mastodontfordonen som om det var leksaksbilar. Själv kan jag inte ens fickparkera med min lille bil. Jag fick aldrig lära mig det på körskolan och sen har det inte blivit av att jag försökt.

Största problemet med de här stora bilarna tycker jag är hur man tar sig in i förarhytten. Jag försökte mig på något liknande igår när jag skulle hoppa in i den 9-sitsiga hyrbilen som Katarina med familj körde upp hit med i söndags. (De har en del grejer som ska forslas ner till Luxemburg och då var detta ett bra alternativ). Den var megahög....inte lika hög som en lastbil, men alldeles för hög för mig. Jag hade behövt en stege och ev. lina och fästkrok som man har vid bergsbestigning. De unga tjejerna som medverkar i TV-programmet hoppar så elegant in i sina bilar. Mitt sätt att ta mig in i bilen var långt ifrån elegant....men in kom jag. 

Anledningen till min provtur i den här bilen var att min egen bil skulle in på service och då körde Katarina också med så jag kunde få åka med henne hem igen. Idag ska den bli klar och jag sitter och väntar på ett telefonsamtal när jag kan hämta den. Tacka vet jag min lille Renault. Den är lätt att köra, har lagon höjd att gå in i och är mycket bensinsnål. Jag hade sån tur att Ulrika och Bo vann två bilar på Bingolotto bara några månader efter att de köpt ny bil. Då fick jag frågan om jag ville överta deras "gamla" bil. Det hade jag naturligtvis inget emot.

24 kommentarer:

  1. Jag har också sett detta program och har tänkt som du. Hur kan dom? Men, dom är unga, vi kanske också i deras ålder kunde hoppa upp i förarhytten. Det är vad jag kommer ihåg i alla fall. Men köra, nej där går gränsen.
    Nu tycker jag att en vanlig personbil är jobbig att komma i, eller ur, men så är livet.
    Tänk att vinna två bilar, låter som en saga.
    Trevlig tisdag.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. När jag var i de unga tjejernas ålder hade jag inte några problem att ta mig in eller ur en sån där stor lastbil - var med Lasse många gånger ... men när jag var med Calle i hans lastbil för något år sedan, då var det bergsbestigning ... och säkert ingen vacker syn :)
    Min nya bil är högre än en vanlig personbil och alldeles perfekt för mig :)
    WOW ... tänk att vinna två bilar! :) Häftigt!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt aldrig åkt så mycket lastbil i mitt liv.

      Radera
  3. När vi hade hästar så var dt jag som körde hästarna.Idag tänker jag hur kunde jag?
    Så bra att du fick ta över deras bil.
    Ha en bra kväll!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man förvånar sig över vad man klarade av förr.

      Radera
  4. Var sak har sin tid men jag föredrar lite mer lätthanterliga bilar faktiskt. Det var verkligen inte illa att vinna så!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Men du måste ju lära dig att fickparkera.. det går ju inte att klara sig utan att kunna det. Ååå det är ju inte svårt heller. Då är det ju knepigare att backa med släpkärra.....men det sitter ju någonstans i ryggmärgen, det går ju inte alltid på första försöket när man ska göra det. Det beror ju på att jag drar för lite släp. Själv gillar jag höga bilar, bra överblick av trafiken. Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jovisst klarar man sig utan att fickparkera. Backar du med släp? Jag är djupt imponerad.

      Radera
  6. Håller helt med dig! Det spelar ingen roll om det är en tjej eller en kille som kör dessa bautastora lastbilar, det är en konst att navigera dom. Bara att backa med dom utan backspegel och med släp, för då måste man ju vrida om ratten alltid åt "fel" håll. Minns när vi hade båt som vi hängde på en trailer bakom bilen. Att köra rakt fram var aldrig några problem med att parkera överlät jag till min man. Ja, ja, fördom bekräftad;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag överlåter också sånt jag är osäker på till Göran. Jag är glad att jag kan köra rakt fram och svänga när det behövs.

      Radera
  7. Den enda lite större bil jag har kört var en Wolksvagenbuss som vi hade när familjen var stor. Att åka vanlig personbil när man är 7 stycker det går ju inte. Bussen var bra. Inga problem med av-och påstigning då. Nu vet jag inte hur det skulle gå... Men att jämföra den med en stor lastbil, det går ju inte.
    Vinna 2 bilar - vilken önskedröm. Att få överta en ny "gammal" bil är också en önskedröm. Förresten har jag också en Renault!

    SvaraRadera
  8. Vilken tur ! Vinst på bingolotto. Trodde jag var omöjligt.
    Har en SUV. Högt insteg, men sbsolut bekvämt
    Backa med en lastbil? Hur kan man? Träning förstås, men klart imponerande! Imponerad även av dottern vår, som hanterar att köra med hästsläp. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv brukar jag aldrig vinna något.

      Radera
  9. Har aldrig sett programmet men sett i verklighet när de tar sig i och ur. Jag hade nog kommit i, för de är höga. Och av samma anledning kommit ur. En bil som är för låg kommer jag nu knappast i eller ur när både rygg, höfter och ben krånglar och inte bär mig.
    Härligt med din bil som fungerar fint att ta sig i och ur och jätteroligt att Bo och Ulrika vann bilar så du kunde ta över denna Renault. Ibland ska man ha tur.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilen får inte var fr låg, men inte heller för hög. Vilka krav man har egentligen.

      Radera
  10. Det är roligt att se att det numera är ganska vanligt med kvinnliga lastbils- och långtradarchaufförer. Annat var det 1971 när jag tog trafikkort och började flänga runt på Sveriges vägar. :) Den största tradare jag kört var runt 29 meter lång och gick på dispens. Dragbil, trailer och påhängsvagn i ett, och alltså ledad på två ställen. Lite extra trixig att backa med. ;) Rymde elva bilar i två "lager", (hämtade från Volvo i Göteborg).
    Att ta sig upp i en lastbil är inte så svårt, det finns ju flera trappsteg att klättra på. Nu när jag är gammal så kan jag faktiskt tänka ibland: Hur vågade jag? Men jag älskade att ratta lastbilar. Jag blir fortfarande alldeles lycklig när jag ser en snygg "truck".

    SvaraRadera
  11. Jag är också imponerad av de unga tjejerna då de är ute och kör. Jag kör ju knappt en vanlig personbil. Fast jag tycker att det är roligt med bilkörning, men med min sjukdomsproblematik och alla mediciner så är jag ingen lämplig bilförare.
    Hoppas fortfarande på ett under, att jag ska bli så pigg att jag ska kunna köra bil igen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilen är ett måste där jag bor, för vi har inga bussförbindelser ner i samhället och backen tar musten yrt en när man ska hem igen. Gick väl bra när man var yngre men nu är det omöjligt.

      Radera
  12. Oj, vilken tur de hade som vann två bilar.
    Förstår att det är härligt att ha Luxemburgfamiljen hemma ett tag.
    Kram

    SvaraRadera