fredag 25 oktober 2019

Misslyckat pepparkaksbak


Jag har inte bakat pepparkakor de senaste åren. Rasmus har tagit över det, och sköter det med den äran. Men jag tänkte att jag kunde kanske göra en insats för fåglarna. Jag hittade ett recept på frökakor med kokosfett. Man skulle helt enkelt bara smälta kokosfett och röra ner en fröblandning. Sen skulle man lägga ut pepparkaksformar på ett bakplåtsformar och hälla smeten i dem. Efter en stund i frysen var kakorna stela. En del var ganska lätta att ta ur formarna, men en del blev bara smulor. Jag trädde ett band genom dem med hjälp av en stoppnål, och hängde upp dem vid fågelbordet. Fåglarna visade inget som helst intresse för de här godsakerna. Jag tänkte att då gör jag väl som jag gjorde förr när det blev ett misslyckat sockerkaksbak. Jag smulade kakan och satte till lite extra ingredienser och hällde arraksessens i så blev det med ens arraksbollar. Det är väl tveksamt om fåglarna gillar arrak, men jag smulade de här "pepparkakorna", smälte om dem på nytt och hällde dem i ett skal från en halv kokosnöt i stället. Då blev det en kokoskaka. 


Jag hängde den på fågelbordet och väntade,


och efter ett tag kom en liten talgoxe och började smaska. 


Detta "pepparkaksbaket" gjorde jag för 42 år sen och det håller fortfarande stilen. Den tavlan har blivit en tradition hos oss. Det blir ingen jul om inte den här plåten med pepparkakor hänger i hallen.

20 kommentarer:

  1. Vilken tur att du lyckades "baka" om fågelmaten. Mysigt att se fåglarna äta.
    Häftig pepparkaksplåt, har du målat pepparkakorna?
    Kram

    SvaraRadera
  2. Nej, de är utklippta i filt och limmade på fröskalsbomull.

    SvaraRadera
  3. Nu blir det en hel del "pepparkaksbakning" med tanke på fåglarna. Också här samlar jag ihop frön och liknande för att fixa till godsaker åt dem. Fick tre paket margarin av en vän som flyttade och eftersom jag inte själv använder margarin alls så funderar jag nu på om fåglarna vill äta upp det? Har du något bra tips?
    Kokosskålen blev ju fin, dessutom bra att sitta på kanten för de små fjäderlätta.
    Ha en fin fredag Gunnel, här är det vått och grått idag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar göra "jordnötskottar" till dem. Ibland finns inte jordnötssmör till extrapris och då blandar jag ut det med margarin. Sen bres det på grankottar som rullas i fröblandning. Det hänger en spe kotte på bilden med kokoskakan.

      Radera
  4. Jag slutade mata fåglar för några år sedan efter att ha sett inte bara möss, utan också en råtta smaska i sig godsakerna som fallit ner på marken. Man kan undra vad alla Odvaldskatter håller på med.
    Också här finns en del gamla julsaker som hör traditionen till minsann, utan dem blir det ingen jul.
    Ha en skön helg!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och lov har jag inte sett tal varken möss eller råttor nu, men det springer en tjock fet katt här, så det kanske är förklaringen.

      Radera
  5. Dina fåglar har det bra!
    Ja det är tur att inte internet fanns på vår tid!
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Vilka godsaker du gjorde till fåglarna. Jag förstår absolut att de trivs i er trädgård :)
    Och vilken fin pepparkaksbonad du har gjort!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Härlig pepparkaksbonad!
    Det var åratal sedan som jag bakade pepparkakor. Det var när barnen var små och äldste pojken har fyllt 50, så då förstår ni ;)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det är bekvämt att någon annan tagit över pepparkaksbaket.

      Radera
  8. Det blev i alla fall bra till slut! Vilken fin pepparkaksbonad. Klart att den hör julen till.

    Kram

    SvaraRadera
  9. Gjorde sådan där kokosfettgegga förra året. Trodde inte fåglarna skulle gilla, för de ratade den i början. Men rätt som det var så smakade någon och kvittrade till de andra
    ( nä, fåglar kvittrar inte på vintertiden- hur sjutton gör man sig då förstådd) att det fanns godis att hämta. Och vips så var det slut.
    Snygg pepparkaksbonad!

    SvaraRadera
  10. Tack! På nåt sätt verkar det som om de kallar på övriga gänget.

    SvaraRadera
  11. Men, så idog du är, du ger inte upp i första taget och slutresultatet blev ju hur bra som helst. Eftersom du fick fint fågelbesök som fick njuta av godsakerna.
    Häftig pepparkaksbak. Tänk att det har hållit i så många år. Det är roligt med saker som bara "måste" plockas fram till jul.
    Trevlig helg.
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trägen vinner, heter det ju. Mina barn tycker att pepparkakstavlan hör till julen. De var ganska små när jag gjorde den, så de är nästan uppväxta med den.

      Radera
  12. Dags att börja baka även här ... ja, åt småfåglarna alltså :)
    Så fin din pepparkaksbonad är - förstår att den måste vara på plats till varje jul.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här sortens bak gör jag varje år, annars är jag ingen flitig bagerska.

      Radera