tisdag 23 maj 2017

Slott eller koja?


Bostadsministern sa i en intervju att i städerna sa man villa och på landsbygden hus även om man menade samma sak. Jag tror inte att det stämmer alltid. Mina farföräldrar bodde i Kabusa och det var inte många invånare där. Mestadels var det bönder som hade sina gårdar, men det fanns en del som bodde i eget hus med en liten trädgård till. Där kallades det för hus, så det stämmer med hans uttalande.

Vi flyttade till Eslöv när jag var 2 år och då bodde vi i lägenhet i ett hyreshus. De familjer som hade väldigt många barn fick hjälp till att bygga sina egna hus och de kallades allmänt för "barnrikehus". Familjer med färre barn som också skaffade eget hus med en liten trädgård till kallade sitt boende för villa. Någon skillnad utseendemässigt fanns inte, så jag förstår inte varför det inte hette samma.

Det finns både parhus, kedjehus och radhus. Varför heter det då inte parvilla, kedjevilla och radvilla i städerna? Åstorp är en storkommun, men definitivt ingen stad. Ändå bor jag i ett villaområde. På Björnås, som området heter, finns väldigt många villor.

I djurvärlden finns en del beteckningar på boenden som vi anammat som t.ex. lya. Med det menas nog för det mesta en lägenhet medan däremot koja kanske mer lutar åt något där barn leker. Bur är väl närmast för otäckingar, som bör buras in. Stia är inget trevligt namn på ett boende för en människa. Då är det verkligen smutsigt där. Stall, stack, bo och gryt tror jag aldrig jag hört i samband med att en människa bor där.

Egentligen spelar det väl inte så stor roll vad man kallar sitt boende för. Det viktigaste måste vara att man trivs. Det är inte bara boendet som är viktigt. Minst lika viktigt är grannarna. Vi har haft tur och har väldigt trevliga grannar. En del av dem har vi bott granne med i 44 år; alltså ända sedan vi flyttade in i vår nybyggda villa.

20 kommentarer:

  1. Kul att läsa här som alltid. Du är en mästare på att få igång mina egna tankar. Fast nu är det lite snurrigt däruppe. Var bor jag? Kan komma på TV på måndagarna till höst. Jag tänkte på "Vem bor här?" som tog semester igår.
    Nu trillade polletten ner.
    Kram från Bosse som bor i en Bostadsfel. Eller var det lya?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Du verkar ha en räv bakom örat så lya är nog inte helt fel för dig.

      Radera
  2. Själv säger jag att vi bor i hus för det låter naturligast så. Villa tycker jag låter lite gammalmodigt på något vis... Hur som helst så är det trivseln som är det viktiga och goda grannar är inte fel. Vi har bott i vårt hus sedan 1984 och stortrivs :D

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det viktigaste är inte vad man kallar sitt boende. Man säger ju villaområde även om det är en massa småhus där. Jag har aldrig hört uttrycket husområde.

      Radera
  3. Intressant! Vi bor i ett hus på landet, för inte är det en villa. Lite lustigt vad man kallar det.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har sin egen benämning på var man bor.

      Radera
  4. Jag har också bra grannar !
    S......Numera är det slit och släng som gäller.
    Kul att ha saker som generationer bakåt har använt!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Hmm... det där tål att fundera på. Villaområde heter det ju, ingen säger väl husområde och i ett villaområde måste det ju ligga villor, eller?? Själv har jag ju en lägenhet i ett tvåvåningshus med fyra lägenheter, så där är allt stenklart. Jag bor i ett hus!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Två själar samma tanke. När jag skrev svar på Znogges kommentar hade jag inte hunnit läsa vad du skrivit. Men jag tänker precis som du.

      Radera
  6. Jag drar på munnen när jag läser om stia, stack och stall! Du skriver ofta väldigt roligt :)
    Jag vet inte heller varför man har olika benämningar på bostäderna! Jag säger nog oftast hus!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ibland säger jag villa och ibland hus. Det fungerar lika bra vilket som.

      Radera
  7. benämningar har jag inte koll på - vi bor i slott (helt egen benämning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska kalla sitt boende för det man tycker att det är. Sen får väl andra ha vilken åsikt de vill.

      Radera
  8. Har du hört ordet 'hie' då ? Det är ett negativt boende typ en massa bråte och skräp en soptipp kanske när de kallar sitt hem eller gård för ett hie.
    Det kanske är ett gammalt ord som de äldre använder då och då, de yngre vet inget.
    Jag bor varken i slott eller koja, det är en 'bonnagård', utan djur, fast nu har vi en valp oxå och givetvis våra hönor med tupp.
    Vi bodde i radhus i samhället när barnen var små, sen flyttade vi till gården när de var ca 12 - 13 års ålder i samband när svärfar dog och svärmor flyttade till samhället i stället.
    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hie hörde jag ofta min farmor säga.

      Radera
  9. Trivs man i sitt hem så är det ju ens egna lilla slott. Vare sig det är stort eller litet, i ett eget hus eller en hyrd lägenhet. Jag minns känslan när jag lämnade föräldrahemmet för att flytta in i min första egna lägenhet, en tvåa med WC, men med badrum i källaren. Den var mitt slott i tre år. :)
    Jag tror att med `villa´ menar man en bostad för EN familj, likadant med rad-, par- och kedjehus. Men i ett `hus´ kan det bo många familjer. `Hus´ för mig är mer själva byggnaden. I ett villaområde finns som regel inga flerfamiljshus.
    Var det villor/enfamiljshus som storfamiljerna fick hjälp att bygga och som kallades "barnrikehus"? Här uppe var det hus med vanliga hyreslägenheter, alltså flerfamiljshus, som gick under den benämningen.
    Ha en skön onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var villor för en familj som kallades för barnrikehus. Det är lite missvisande ibland.

      Radera
  10. Kul och tankeväckande som alltid!
    Vårt lilla hus är nog bara en stuga i kanten av skogen :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stuga glömde jag bort. Det har en lite mysig klang, tycker jag. Det låter så trivsamt.

      Radera