torsdag 18 augusti 2011

Vad ska vi ha till middag?


Jag vet inte hur många tusen gånger jag har ställt den frågan, och svaret brukar bli detsamma varje gång: "Jag vet inte". Varför är det egentligen så svårt att komma på en maträtt som man ska laga? Det finns ju ett enormt stort utbud av kokböcker och massor av recept på nätet och i alla tidningar snart. Ibland har jag varit så energisk att jag gjort en veckomatsedel och då blir det genast lättare. Då kan man sitta i lugn och ro och titta i sina kokböcker. Tyvärr så brukar den där energin inte vara så många veckor, utan snart är man tillbaks i samma gamla vana igen. Men idag är det inga problem. Idag vet jag precis vad vi ska ha till middag.

 Det är ju Surströmmingspremiär idag!

De sa på TV att det såldes Surströmming till i stort sett hela landet. Det var bara Skåningar och Gotlänningar som inte var lika förtjusta i den här delikatessen. Jag vet inte om det stämmer, för jag har faktiskt hört många i min omgivning som gillar det. Hur det är på Gotland vet jag inte. Får ta och fråga min bloggvän hur det står till med Surströmmingsätandet hos henne.

10 kommentarer:

 1. Oj, vad jag längtar efter surströmming nu...
  det var länge sedan jag åt
  Kommer ihåg somrarna i Norrland, Nora / Nordingrå, när jag växte upp
  och vi hade surströmmingskalas.
  och har ätit den några gånger sedan dess också..
  det är ju så gott
  kram

  SvaraRadera
 2. Jodå, den här gotlänningen äter minsann surströmming!

  Med släktingar från Jämtland har vi minsann fått lära oss att äta det den här ädla fisken också.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 3. Man ska inte lita på vad de säger på TV tydligen. Det är inga svårigheter att hitta surströmmingsburkar i affärerna här runtikring.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunnel !

  Jag tycker dessvärre inte om det.Har smakat som barn en gång och som vuxen en gång. Det räcker.Finns så mycket annat som är godare.Bara lukten får mig att kasta upp.
  Jag är inte så mycket för rutten mat.

  kram Mi

  SvaraRadera
 5. Smaken är "forskellig" som dansken säger.

  SvaraRadera
 6. Vi tycker också att det är svårt att hitta på nya maträtter. Byter afföär ibland för att få nya intryck. Surströmming har jag ätit under åren i Norrland men tror inte att hustrun är intresserad.

  Såg i kommentar hos Ingrid att Du bor på Söderåsen. Är det Söderåsen Skåne? Skäralid m fl ställen? Vi vandrade där i sommar igen och tycker det är fantastiskt fint.

  SvaraRadera
 7. Ja, det stämmer. Jag bor på Söderåsen i Skåne och håller med dig om att här är otroligt vackert.

  SvaraRadera
 8. Börjar med att tacka för de fina orden i min blogg och kul att du hittade dit. Du har också en trevlig blogg och jag kommer titta in fler gånger här...:-)

  Jag gillar surströmming och ska äta det på fredag, fast jag är från Södermanland. Men min man är från Sundsvall och där verkar alla gilla det.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker det är kul att ätandet spridit sig över hela landet. En sån delikatess måste alla få prova på.

  SvaraRadera