onsdag 11 juli 2018

Tillökning i familjen


Vi har suttit i ormbunkshörnet och fikat om dagarna för att vi inte ville störa de nyinflyttade i plommonträdet. Det var riktigt roligt att följa byggandet. Vilket jobb att flyga och hämta material till ett bo. Duvan kunde ju bara ta en gren i taget i sin näbb, så det blev åtskilliga flygrundor.


När jag såg att båda duvorna flög iväg för att hämta mer material smög jag mig fram mot trädet och zoomade in bygget. De hade valt en stabil gren att lägga kvistarna på och de var hopflätade så det liknade en liten korg. Jag är full av beundran över vad de åstadkommit.

Vi märkte ganska snart att en av duvorna stannade kvar i boet, så vi förstod att det var honan och att hon nu skulle lägga ägg. Göran sa, att de lägger alltid två ägg, och han bör ju känna till det. Skatorna kom lite då och då och försökte irritera duvan, men vi var uppmärksamma och klappade i händer och väsnades så de flög snabbt iväg. Tydligen tröttande de på vårt oväsen, för det blev ganska lugnt.


Eftre ett tag vågade jag närma mig plommonträdet och zoomade in boet igen. Då kunde jag se att honan låg där och jag skymtade även en unge. Vi var lite osäkra på om det fanns en unge till, men vi hoppades på det.


Igår när jag jobbade i trädgården såg jag att duvan satt uppe på vårt tak. Jag blev lite orolig och tänkte att skatan kanske hade fått tag på ungen eller ungarna. Jag gick fram till trädet och då fick jag till min glädje se två duvungar. De är inte särskilt vackra, för de har knappt några fjädrar utan är bara glest täckta med lite gult dun. Förhoppningsvis ska de få växa i lugn och ro och flyga ut ur boet när de kan klara sig själv lite mer.


Det kommer nog ändå att dröja ett bra tag innan vi åter kan öppna upp Plommonkaféet.. 

18 kommentarer:

 1. Kul med fåglar som kommer och antingen hälsar på eller bosätter sig en liten tid.
  Vi hade väldigt många olika fåglar i trädgården i Enebyberg som vi följde. En del fick ungar och andra kom en kort tid och hälsade på.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är första gången ett duvpar byggt så vi kan följa ungarnas uppväxt. I regel bygger de i våra höga cypresser. Koltrastar har vi som hyresgäster varje år och det är så mysigt.

   Radera
 2. Jag har ett Duvbo i min gran!
  Svar...choklad är man alltid sugen på!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många av våra grannar som har duvbon i sina trädgårdar. Mer än nånsin i år.

   Radera
 3. Visst är det fantastiskt att fåglarna kan "klura ut" en sådan invecklad byggnadskonstruktion. Så kul det måste vara att kunna följa med parets tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt skickliga och har ingen manual.

   Radera
 4. Vilka fantastiska bilder och så roligt med tillökningen! Ert café är verkligen så mysigt :D Där sitter ni bra!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli roligt när vi får tillbaka vårt gamla csafè.

   Radera
 5. Så kul att få tillökning i familjen. Och att ha kunnat följa förloppet.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig sett en duvunge så det var väldigt roligt att få se dina fina bilder.
  Hoppas nu bara att skatorna håller sig borta!
  Och vilken fin caféhörna ni har där :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvföräldrarna och vi hjälps åt att hålla vakt så jag hoppas vi lyckas bra. Det är så skönt att få sitta undre plommonträdet....speciellt sen plommonen mognat. De är på lagom plockhöjd när vi fikar.

   Radera
 7. Så kloka duvorna var som byggde hos er. Ni som är vana att hantera just duvor. Hoppas nu att ungarna kommer att växa och frodas och att ni får se dem flyga ur boet så småningom.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran tycker klart att det är extra roligt med duvorna.

   Radera
 8. Vilken fin duva! Jag trodde fåglarna bara byggde bo på våren! Är det andra kullen för säsongen nu då? Duger inte förra boet? Som du hör så är jag inte bevandrad i ämnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är samma par som tidigare byggde opp i vår cypress, men där var skatorna och störde dem hela tiden, så jag tror de flyttade.

   Radera
 9. Vi har ett dumpar som återvänder till oss varje år. Så sågade vi ner Tujjan där de bodde!!! Men de hittade en ny plats på baksidan av huset. Glädjen är stor för det lilla.
  /P

  SvaraRadera