måndag 2 juli 2018

Dunderhonung


Surrande saker som bin, getingar, flugor och humlor hör sommaren till. Flugor och humlor är mest irriterande men de två andra vill jag inte gärna ha i närheten. För många år sen var det en bisvärm som hängde i en av våra buskar. En bit från vårt hus bodde en man som hade bikupor och han kom genast och plockade bort dem. Det är inte så värst länge sen som några getingar byggde bo i våra rhododendron. Det upptäckte jag när jag höll på att klippa dem. Antagligen hade jag råkat röra vid deras bo, för de blev riktigt ilskna på mig. Anticimex skickade hit en man som sprutade nåt gift så de försvann och sen har det varit lugnt.


Jag har läst att biodling är ganska populärt. Det är tur att någon vill syssla med det, för honung är jättegott. Jag minns när jag var barn att då kokte mor vatten och la en sked honung i för att bota halsont. Det kändes betydligt bättre efter att jag druckit det varma honungsvattnet, och jag använder fortfarande den här gamla huskuren när jag känner att jag är lite sträv i halsen.


Biodlare har tydligen problem för det finns inte den sortens blommor kvar längre som bina behöver för sin honungstillverkning. Idag är det knappast vanligt med en massa ängar som det var förr. Nu är det byggt nästan överallt. På ett av hotellen i Luxemburg har man installerat bisamhällen för att blommor och träd ska pollineras. Det är ett sätt att värna om miljön i staden. På Lux Airs kontor sattes också bikupor upp på taket. Det var kanske inte helt genomtänkt eftersom det även fanns en rökruta där för den personal som ville ta en rökpaus. En av Katarinas kolleger blev stucken vid ögat och ansiktet svullnade upp. Varningstexten på cigarettaskarna stämmer bra in....rökning är farligt.

20 kommentarer:

 1. Ha ha där fick du till det bra med rökningen!
  Svar.Helgen bara försvann!
  Ha en bra måndag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rökning är farlig på många sätt.

   Radera
 2. Kusin Görans pappa hade biodling och det var väldigt spännande att få se honom i full utrustning när han gick i närkamp med sina husdjur.
  Här finns de en biodlare bara några hundra meter bort och på våren får vi många bin i rabatterna. Fast han har inte så många kupor hemma, de flesta ställer han ut på lämpliga platser långt härifrån.
  Ha en fin måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara en hel vetenskap att ha bin.

   Radera
 3. Men det var ju galet att sätta upp bikupor bland så mycket människor....hoppas det gick bra för kollegan!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte bästa platsen att placera bikupor på. Tror att de är borttagna nu.

   Radera
 4. Pappa hade bin då vi var små. Vad gott det var att tugga på bivaxet. Honungsvatten drack vi också, fast nu tar jag hellre en macka med honung på och varm O`boj .
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honung är gott till pannkakor med.

   Radera
 5. Honung är både nyttigt och gott :) Vi har några biodlare här och jag köper honung som kommer från blommor här i trakten. Det känns bra :)
  Lite tokigt med biodling och rökruta på samma ställe - som sagt då är det extra farligt med rökning!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt när man kan köpa honung direkt från odlaren.

   Radera
 6. Jag har varit biodlare för rätt många år sedan. Kan tänka mig att börja på nytt, vår sluttning här skulle vara perfekt för bin. Sju kupor hade jag på den tiden det begav sig.
  Jag har läst att det är rätt vanligt att lägga bikupor uppe på höga hustak i städer. Kanske obetänkt att ha rökruta i närheten dock. Rök brukar annars göra bin lugna. Vi ska vara rädda om bina och humlorna för utan dem står sig världen slätt. Allt måste pollineras. Dessvärre lever alla bin farligt på många sätt och i all synnerhet där det sprutas och genmodifieras hejvilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att rök gjorde bin lugna. Då var det kanske inte så konstigt med bikupor på taket ändå. Kul och läsa att du med haft bin.

   Radera
 7. Det finns bin här koloniområdet. Hon som sköter om dem är klädd som på bilden du har. Jag kan för lite och har heller inte tid att ägna mig åt biskötsel, men det skulle behövas fler som håller sig med bin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd om vi måste förlita oss på honungsimport.

   Radera
 8. Dom små birackarna är inte så värst trevliga på nära håll, men ack så viktiga! Nära där vi bor kan man få lov att sätta upp bikupor på någon sorts licens....
  Det kan inte vara någon höjdare att bli stungen vid ögat. Som sagt rökning är farligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bin är viktiga, det tycker jag också, men jag gillar inte när de surrar runt öronen på mig.

   Radera
 9. Jag har gjort ett bibad på gräsmattan. En skål med marmorkulor i vatten så att de har någonstans att parkera o inte drunknar vilket de tydligen annars kan göra. Grannen hade getingbo men hyresvärden kom direkt och sprutade något. Jag är ganska fascinerad av bin, har läst en hel del om hur förfärligt det vore om bina försvann. Vem skulle då pollinera alla växter? I en bok jag läste fick människor ta över den sysslan. Med små penslar klättrade de upp i fruktträd och pollinerade blommorna för hand. Jojo, det låter inte bra i mna öron-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bin behövs verkligen för att allt ska fungera i naturen. Jag skulle däremot inte själv kunna tänka mig att ha bikupor i min trädgård.

   Radera
 10. Bin i all ära men de behövs, vare sig vi vill inte, så vi får dela luften med dem!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De måste klart finnas nånstans och jag vill inte avvara honungen.

   Radera