måndag 11 december 2017

Lucka 11

Mårten Gås


Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan som inföll den 11 november. Martinsdagen var starten på den 40 dagar långa fastetiden som sträckte sig fram till jul. Av tradition var det då man betalade in tiondet, en skatt som betalades in natura, och då bland annat i form av gäss, eftersom det var dyrt att hålla djur över vintern. Sista chansen att smörja kråset var alltså på fastenatten den 10 november. Att man åt gås då kan också bero på att gässen hade götts och nu var tjocka och feta.

Mårtensfirandet hänger samman med helgonet Martinius. Han var en romersk soldat och enligt sägnen ville invånarna i Tours göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa ansvaret gömde han sig bland gässen, men de kacklade och avslöjade honom så han blev trots allt biskop (Martin av Tours). Gässen äts därför som straff för att de avslöjade Martinius. Detta tror man hände 11 november 371.

Gåsätandet sätts ofta i samband med Skåne, men högtiden är känd i stora delar av Europa sen medeltiden. Uppgifter finns från 1500-talet att det serverades denna rätt på en herrgård i Södermanland. På 1800-talet kom gåssteken på bordet hos Skånebönderna. Gåsuppfödningen hade minskat längre upp i landet, men var fortfarande vanlig i den södra delen.

Den typiska gåsamenyn med svartsoppa som förrätt, därefter gås, och till sist skånsk äppelkaka skapades av en krögare på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Det blev väldigt populärt och många tog efter. Innan den klassiska menyn kom ner till Skåne, åt man här lutfisk till förrätt, följt av själva gåsen och som efterrätt risgrynsgröt. Det är då för väl att lutfisken fick stryka på foten och bara gåsen blev kvar. Risgrynsgröten tycker jag kan få vänta till jul. Det passar bättre med äppelkaka och vaniljsås som efterrätt.

Den 10 november har Martin namnsdag. Det är reformatorn Martin Luthers födelsedag, och har inget med vårt gåsfirande att göra. Den 11 november har Mårten namnsdag och det är den helige Martin av Tours dödsdag. I äldre almanackor kallades han för Mårten biskop.

24 kommentarer:

  1. Gås är väldigt gott men det är sällan vi äter det. Oftast väljer jag att tillaga kalkon i stället. Lite magrare och ett alternativ som passar mig bättre.

    Kram och god måndagsmorgon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många år sedan jag med åt gås, just p,g,a, att det är så fett. Det blir alltid kalkon här. Köpte en nu i helgen som ska tillagas i mellandagarna.

      Radera
  2. Skånsk äppelkaka är väl då man varvar äppelskivor, socker och ströbröd?
    Mormor gjorde alltid äppelkaka på de viset. Min mormors far kom ifrån skåne
    Kram

    SvaraRadera
  3. Minns inte när jag åt gås men har ätit vid något tillfälle i alla fall.
    Det är intressant med dessa traditioner som har anor långt tillbaka i tiden.
    Håller med dig om att risgrynsgröten passar till jul.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker bättre om kalkon, men vi äter det alltid till Mårtensfirandet.

      Radera
  4. Senast jag åt svartsoppa och gås var, tror det var 2011, i Skåne. Gott men mastigt. Inget jag klarar av att äta varje dag precis.
    Tack för intressant berättelse om biskopen och gässen som skvallrade. Det är inte lätt hålla näbben i styr om någon gömmer sig i flocken.
    Här har vi vitt överallt...vackert förstås men tror inte det ligger kvar särskilt länge idag. Plusgraderna stiger.
    God måndag Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svartsoppa är inget för mig, och gås är ganska fett, men jag tycker ändå det är gott. En stor kalkon är ett bra alternativ. Vi hade ett tunt snötäcke i morse. Såg ut som om nån spillt ut lite mjöl bara.

      Radera
  5. Svartsoppa skulle jag inte ens våga smaka. Däremot kan jag äta efterrätten - året om.
    Jag förknippar seden också mest med Skåne. Helst när vi bodde på Bjärehalvön.
    Tack för all fakta du "grävt fram".
    Önskar dig en fin vecka.
    Kram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara smakat svartsoppa en gång. Det räckte med ett par skedar. Efterrättten är min favorit också. Idag är det kanske mest populärt med Mårtensfirande i Skåne, men jag trodde faktiskt tidigare att det startade i Skåne också.

      Radera
  6. Vi har haft gäss uppfödning!
    Svartsoppa är inget för mig! Efterrätten ja tack!
    Vinet ska jag bjuda mina vänner på .
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Smaklig spis eller inte - men jag tar gärna del av historien. Inte ätit gås eller svartsoppa - tänk vad en kan ha tillgoda :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svartsoppan räcker det att man tittar på. Gåsen däremot är helt ok.

      Radera
  8. Gås har jag bara ätit någon enda gång och jag minns att det var gott :) Svartsoppa ser läskigt ut, men äppelkaka är gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äppelkakan är definitivt det bästa på gåsmenyn.

      Radera
  9. Svartsoppa har jag aldrig ätit, däremot gås, fast jag tycker bättre om kalkon. Tack för intressant läsning och alla data. Så gåsamiddag är straff, för gåsen, så det kunde bli.
    Äppelkaka är gott, men skånsk äppelkaka har jag inte smakat.
    Lutfisk och risgrynsgröt tycker jag hör julen till.
    Tack för informativ läsning.
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Svartsoppan skulle jag absolut inte äta. Men gås och äppelkaka går bra :)
    Kram

    SvaraRadera
  11. Vilken intressant läsning du bjuder på. Tack för den! Jag har varken ätit gås eller kalkon, där kanske jag gått miste om något. Och nog för att jag älskar svart men svartsoppa — nej usch! Blotta tanken på ingredienserna ... hugaligen!
    Jag håller med det som står på en av mina kylskåpsmagneter: "Livet är kort, ät desserten först." Äppelkaka är mums!
    Må gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sån kylskåpsmagnet säger ju allt. Varför börjar man inte med det godaste?

      Radera
  12. Va spännande med lite historia!!!!! Det hade jag ingen aning om!!! Ha de gott kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att gässen äts som straff för att de inte var tysta var nytt för mig med, men man ska nog ta det med en nypa salt.

      Radera