onsdag 22 november 2017

Läslust


När jag gick i skolan var det väldigt viktigt att vi kände till klassikerna och vem som skrivit dem. En hel del av böckerna fick vi i läxa att läsa hemma...inte hela men några avsnitt. Jag har alltid varit intresserad av att läsa, så för mig kändes det inte så tungt. Alla böcker var givetvis inte lika intressanta, och texten var gammaldags och ibland svår att förstå. Vi hade emellertid en mycket duktig lärare som förklarade för oss, och jag tror att det hjälpte till mycket för att hålla läsintresset vid liv.

Jag tycker jag har märkt, på de skolor jag har jobbat, att läsningen ges stort utrymme. Det kan säkert skilja från skola till skola. Nu går Rasmus på högstadiet och han har tack och lov en lärare som påminner mycket om min gamla svensklärare. Ungdomarna älskar henne för hon kan konsten att göra lektionerna intressanta. De har haft ett tema om de gamla klassikerna, och då fick jag läsa de förkortade versioner som presenterades i klassen. Så smart! Det måste fånga upp många fler som vill läsa, när det inte är så högtravande. Efter temats slut fick de välja en författare och en bok att skriva om. Rasmus valde Frankenstein av Shelley. Spänning kan man aldrig få för mycket av.

KD:s ledare anser att det måste införas mer tid för läsning i skolan, och det har jag ingenting emot. Frågan är bara om hon inte själv också borde var med på de lektionerna. När hon fick frågan om vem som skrivit Gösta Berlings saga och Giftas kunde hon inte svara på det. Alla är inte intresserade av att läsa och då är det inte så konstigt ifall man inte vet författarens namn, men jobbar man med skolfrågor och anser att det ska läggas extra krut på läsundervisningen, borde det vara självklart att känna till både Selma Lagerlöf och August Strindberg.

22 kommentarer:

  1. Att läsa är jätteviktigt tycker jag.
    Jag lånade många böcker på skolbiblioteket och slukade dem.
    Läste massor med böcker när jag växte upp.
    Tyvärr tror jag många barn och ungdomar växer upp med mobiler och ett fattigt språk numera.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behövs mycket hjälp hemifrån för att läsintresset ska öka. Skolan kan inte göra allt.

      Radera
  2. Tyvärr ser jag en tydlig tendens till att elevers läsning minskar på fritiden. I skolan arbetar vi mycket med litteraturen som utgångspunkt men på fritiden är det teknikens under eller träning som gäller. Antalet elever som läser är sorgligt få och jag känner att jag arbetar i motvind. Det känns beklämmande för läsningen och språket är nyckeln till så mycket.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det behövs mycket hjälp från föräldrar för att läsintresset ska öka igen. Det är kanske där man borde lägga krutet?

      Radera
  3. Känner igen mig i din beskrivning om hur vi "på vår tid" fick läsa om de stora författarna och även ta del av deras verk - och jag hade också turen att genom hela skoltiden haft fantastiska lärare i svenska :)
    Jag har alltid läst mycket för mina barn, men tyvärr blev ingen av dem någon riktig "bokslukare" ... barnbarnen älskar när man läser för dem och har massor med böcker - och jag är glad att Calle håller den traditionen levande även om han inte läser så mycket själv.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket som tävlar om ungdomars intresse nu, men jag hoppas och tror ändå att det går att öka läsintresset.

      Radera
  4. På ett sätt håller jag med dig, å andra sidan, varför så viktigt att komma ihåg vem som har skrivit vilken bok? Det går så lätt att få fram svaret när man vill. Viktigare är att känna till de mest kända svenska författarna, tycker jag. Och än viktigare att alla elever lär sig läsa ordentligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var just de här två svenska författarna jag skrev om som jag tyckte det var så bedrövligt att inte KD:s ledare kände till. Jag menade inte att man ska veta alla författares namn. Visst är det enkelt att få fram information idag, men i ett samtal kan det vara ganska skönt att hämta informationen direkt från hjärnan och inte via mobilen.

      Radera
  5. Jag har alltid läst och tycker synd om de som missar det nöjet, men jag förstår mer än väl att dagens barn och ungdomar har andra intressen. Jag har hört kommentarer tidigare om KD:s ledare och den där intervjun. Alla har varit väldigt förvånade över okunskapen. Visst kan man googla, men i det läge hon befann sig var det ju ogörligt.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska bekvämt i vissa situationer att "googla" inne i hjärnan.

      Radera
  6. Det där med bokläsning skiljer sig mycket från barn-barn. Min syster läste jätte mycket, vilket inte jag gjorde, Therese har också läst mycket, men inte Sofie. Jag försökte få Sofie att börja läsa, men lyckades inte alls. Jag började läsa som vuxen, men klarar inte av att läsa idag, så nu lyssnar jag mycket på ljudböcker.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Oj,tänk så mycket jag läste förr,nu blir det mindre,sista boken jag läste var om en familjs umbäranden i norrlands inland,författarinnan har anknytning till människorna i boken..Vad som gör mig glad är att barnbarnet Moa,är en bokslukare.Jag köpte för ett tag sedan en bok av Carole Wikinson..Drakväktaren,köpte även bok nr 2 Purpurdraken..Såg att det fanns en tredje bok i serien Drakmåne,har köpt den nu.Så Moa får den nästa gång jag åker till Uppsala..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ge böcker i present är ett bra sätt att få barnen nyfikna på att läsa. Och att läsa för dem även lite längre upp i åldrarna är inte heller fel.

      Radera
  8. Nej melodin blev aldrig riktigt stor här hemma,lite countrynörd ska man nog vara,som jag..Jag blev överraskad att den var så gammal,från -40 talet..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den låter faktiskt ganska modern, det håller jag med om.

      Radera
  9. Jag läste mycket mer förr.
    S.. jag får ta dubbelt pass på gymmet nu!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Visst är det nyttigt att läsa. Jag hade turen att vara intresserad båda av att läsa och skriva i skolan, plus att jag hade en väldigt bra svensklärare i högstadiet!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Haha, jag blev också helt paff när EBT inte kunde vem som skrivit dessa klassiker. HUR har det kunnat gå henne förbi? Jag har inte läst Giftas, men den står ju alltid uppräknad tillsammans med andra Strindbergsromaner så man kan ju inte undgå att komma ihåg titeln. Bra i alla fall att man vill införa en kanon som alla elever - åtminstone på gymnasiet borde läsa. Hur den ska se ut är dock en svår fråga.
    Jag läser åtminstone en bok i veckan numera. Blev ju mindre läst när jag arbetade. Det är helt underbart att man har tid att läsa hur mycket som helst nu som pensionär och inte behöver ha dåligt samvete för att man borde gjort något annat.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att läsa är avkoppling, och det är skönt nu när man kan sätta sig ner när som helst med en bok.

      Radera