måndag 11 januari 2016

Tillbaka till verkligheten


Nu är det bara helt vanliga veckor ett bra tag framöver och det känns riktigt skönt. Även om jag gillar när det är helg och man kan festa till det lite, så kan det bli lite för mycket på en gång också. Jul, nyår och trettonhelg är så tätt så det går nästan samman. Jag brukar normalt ha koll på om det är vardag eller helg, men nu har allt varit en enda röra. Jag mår bättre om det är lite struktur på det hela.

Hur underligt det än låter så har jag fortfarande kvar "skoltänket" och delar in året i vårtermin och hösttermin med sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov och jullov. Däremellan kommer någon klämdag och ett antal studiedagar. Naturligtvis hjälper det till att Rasmus ofta är här under sina lov och att jag ibland hämtar honom efter skolan när han känner för att komma hit.

Det är faktiskt en fördel att göra den här uppdelningen. Det blir som inplanerade småsemestrar lite då och då. Visserligen skulle jag kunna ta semester varje dag om jag velat, men jag tror inte jag skulle trivts med det nån längre tid. De flesta människor mår säkert bra av att ha lite krav på sig, så inte allt bara blir ett grått töcken utan substans. Man vill känna att man gör någon nytta och inte bara är en onödig figur.

På alla de här "pensionärsloven" så planerar jag in lite saker som fodrar mer tid och kanske lite mer förberedeleser än vanligt, som resor och annat skoj. Studiedagarna, som är ganska många på mitt "jobb", sprider jag ut jämnt över året. Då passar det bra att gå på utställningar, mässor och annat som sätter fart på fantasin.

Det enda som inte påminner om när jag jobbade är lönesamtalen, för de är helt obefintliga.

30 kommentarer:

  1. I Sverige blir det rätt intensivt med alla helger kring jul och nyår. USA har ju inte alls samma mängd helgdagar.
    Dessutom har man lyckats förlägga i stort sett alla helger till våren i Sverige.
    Jag tror att de allra flesta mår bra av struktur i vardagen.
    Trevligt att du har "pensionärslov". :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våren är en fin årstid så den klarar man av utan helger, men hösten hade behövt vara lite mer "avhackad".

      Radera
  2. Det är ju lite orättvist att du inte få gå på lönesamtal.
    Det får inte jag heller. Och inte följer vi med i löneutvecklingen.
    Men visst är det härligt att själv få bestämma lite semester, bevilja kompledigt.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många fördelar med att vara sin egen chef.

      Radera
  3. Jag delar också in tiden så, för även jag har arbetat i skola många år. Även jobbet på djurgymnasiet var ju lovinriktad, även om vi instruktörer inte hade elevernas lov. Det var däremot helt annorlunda dessa veckor. Och du har ju, som du skriver även Rasmus, som kan fungera som din egen årskalender! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, han är en riktigt trevlig årskalender.

      Radera
  4. Tycker också det känns bra när alla helgdagar är över och allt blir som vanligt . Måste erkänna att jag inte alls är så strukturerad som du... men jag har ju aldrig varit lärare :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag är så strukturerad, men jag önskar att jag var det.

      Radera
  5. Ja, lönesamtal... nej dem slipper vi, både på gott och ont!

    Jag tycker också det är skönt att alla helgdagar är förpassade ett tag. Det är inget kul att vistas ute i affärer när det närmar sig helg. Å andra sidan har jag lärt mig att hantera även det, vara på plats strax efter öppningsdags. Då brukar det faktiskt inte vara mycket folk ens i de mest välbesökta sådana!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den metoden har jag med testat, men ibland är jag så morgontrött och då funkar det inte.

      Radera
  6. Hej svejs
    Jag har också jobbat i skolan och har kvar skoltänket. Barnbarnen kommer hit under skolloven precis som hos dig. Du är ju jättebra på att använda det tänket, det ska jag ha i åtanke. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite mer ordning på tillvaron då känns det som.

      Radera
  7. Lönesamtalen, ja de saknar jag. Det var så trevligt då chefen kallade in mig och talade om att jag gjorde ett bra jobb och de skulle inte klara sig utan mig. Tji fick jag, de klarar sig riktigt bra, vad jag kan förstå. Men som du skriver, vi behöver struktur, uppmuntran och att vi behövs.
    Nu har jag ju, tyvärr, kommit i en sits då jag har svårt för att planera mina dagar, jo, planera går bra, men det är inte alltid jag kan genomföra planerna. Det är tråkigt.
    Trevlig dag och varm kram till dig. Roligt att du finns här på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tyvärr mycket vi inte kan styra över själva. Nog blir man glad när man upptäcker att det man gör uppskattas. Kul att du gillar bloggen.

      Radera
  8. Ja, visst är det trevligt med helger, men samtidigt skönt när allt blir som vanligt igen :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan säkert bli trist med bara ledighet också. Vardagen är inte så dum den heller, och det går att sätta guldkant på den med.

      Radera
    2. Det är samma sak för mig. I hela livet har jag haft skoltänk och delat upp året så. Nu är det vanliga veckor/dagar fram till sportlovet som infaller lite olika i vårt land. Så där kan du inte ha det. Givetvis måste du ha ett lönesamtal snart. Kram Bosse

      Radera
    3. Tror du jag kan boka in en tid hos Magdalena Andersson?

      Radera
  9. Det är nog bra att strukturera upp dagarna litet. Även om pensionärslivet är sagolikt bra. Jag har inte heller fått någon kallelse till lönesamtal./ Britt

    SvaraRadera
  10. Bara skönt att alla helgerna är över ! Nu blir det mycket lugnare på något sätt ! Och tystare, hihi...!

    Jag har inte planerat något speciellt, ännu !

    Hoppas din måndag är en bra dag i dag, sänder en varm kram till dig !

    SvaraRadera
  11. Jag hade samma indelning på året som du förr. Och visst saknar man lönesamtalen ............Bra att ha vänner som kan hjälpa ! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt det enda med jobbet som jag saknar.

      Radera
  12. Jag förstår att du delar in året som du gör, lärare som du är grunden, fastän du nu är pensionär. Ränderna brukar inte gå ur
    Nu blir det oxveckor 11 veckor framför oss. Ända fram till långfredagen är det vardag som gäller igen. Men vi brukar ju fira till det med både sportlov, Valentin och liknande så vardagen får lite glans.
    Ha det gott! Här är vi mitt i snöyran!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en del jag vill hinna med innan sportlovet och då är det bra med helt "vanliga" veckor.

      Radera
  13. Jag hade ju nästan tappat det där skolterminstänket, men så kom barnbarnen hem från Sicilien och började på plugga här i Sverige, så nu är jag där igen.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte helt fel att ha de här rutinerna.

      Radera
  14. Extra helgdagar är sköna och trevliga men de vanliga veckorna är välkomna tillbaka. Det är faktiskt något visst med vardagslunk och rutiner. Det är nog som med mat, efter mycket festmat börjar man längta efter rejäl husmanskost. Att ständigt äta hummer, gåslever och rysk kaviar vore förfärligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i. Lagom är bäst.

      Radera