tisdag 25 juni 2024

Ett brev betyder så mycket


När jag var tonåring var det handskrivna brev som gällde och inte som idag mail eller sms. Jag hade en hel del brevvänner både i Sverige och utomlands. Då fick jag chansen att träna både att skriva läsligt, stava rätt och lära mig en hel del nya ord på köpet. Med tiden tunnade brevskrivandet av och till sist upphörde det helt. Postutlämningen är inte mycket att hurra för......varannan dag....och ibland kommer det inte fram alls. I så fall får man skicka det med Royal Mail, men jag tror inte de har etablerat sig i Ängelholm, för jag har aldrig sett deras bilar här.


Idag skriver jag i stort sett aldrig brev, vilket är lite synd. Jag blir själv så glad varje gång jag får ett handskrivet brev, vilket så klart inte är så ofta. Men häromdagen hände det! Brevet kom från min syster. Hon är en av de få jag känner som fortfarande hellre skriver "riktiga" brev än skickar mail. Ett par dagar senare dök ännu ett brev upp eller ner på min dörrmatta. Någon avsändare hittade jag inte och det gjorde mig klart nyfiken. Jag sprätte upp kuvertet och började med att kolla vem som undertecknat det. Jag har redan hunnit glömma namnet, men det stod även adressen och den gick till Rikets sal. Förr brukade Jehovas vittnen alltid komma och ringa på dörren, men här är portkod till de flesta hyreshus, så de har fått fundera ut en ny metod. En eloge till att de bemödat sig om att skicka ett handskrivet brev, men det är bara till att konstatera att alla brev betyder inte lika mycket för mig. 

22 kommentarer:

  1. Sedan det blev porttelefoner och kodlås så har de en tuffare tillvaro ja. Här kom de dock och knackade på för några veckor sedan men blev inte insläppta hos någon vad jag kunde se. Alla brev känns inte lika angelägna...

    Kram

    SvaraRadera
  2. Handskrivna brev och vykort tillhör verkligen ovanligheterna i dagens läge. Jag hade också gott om brevvänner i början/mitten av 80- talet. Ha en solig och fin tisdag, kanske blir det bäst i skuggan? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag saknar den tiden när det kom post varje dag.

      Radera
  3. Visst var de handskrivna breven trevliga, både att skriva och att ta emot. Alla hade en brevvän och jag hade en i Älmhult, som jag inte ens minns namnet på. Många handskrivna brev fick jag både producera och ta emot när Eva 1979 bosatte sig delar av året på Sicilien. Det var ju före mejlens tid!
    Jehovas vittnen hade vi på besök här förra veckan. De ringde på och lämnade en inbjudan till Rikets sal.
    Ha en skön tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart betydligt säkrare att skicka mail för det kommer i varje fall fram inom överskådlig framtid.

      Radera
  4. Du får mej att tänka på alla brevvänner jag hade. Så kul! Och mycket minnen. Nyttigt för språket! Härlig tid! Blir aldrig av numera, att skriva brev.
    Fast det sistnämnda brevet kunde du varit utan...Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. I de handskrivna breven var det sällan några förkortningar...man skrev ut hela ordet.

      Radera
  5. Visst är det trevligt med handskrivna brev. Jag hade massor av brevvänner i tonåren men nu har jag bara en kvar. Hon bor i USA. Men ... vi har gått över till mail. Men jag har en brorsdotter som fortfarande skriver handskrivna brev och det är så trevligt när ett sådant dimper ner. Och naturligtvis skriver jag också handskrivet till henne.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något visst med ett handskrivet brev. Mail blir aldrig detsamma.

      Radera
  6. Det är trevligt med handskrivna brev. Men jag får inga för jag skriver heller inga. Jehovas vittnen betackar jag mig för!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis måste man själv vara lite aktiv om man ska hoppas på att få handskrivna brev. jag är nog lite för bekväm.

      Radera
  7. Det är mycket roligare att få ett handskrivet brev och nu för tiden är de så sällsynta så man borde rama in dem som konst på väggen. Jag skriver några få men snart slutar jag nog med det, tyvärr. De når ju aldrig fram i tid...posten har snigelfart.
    Jehovas vittnen, kommer hit och går förbi...de ser att vi är utlänningar...och det är jag faktiskt riktigt glad för.
    Ha det gott Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett bra tips...att rama in breven. De kan bli värdefulla i framtiden.

      Radera
  8. Vi är ju ungefär samma generation, som jag minns mycket väl min brevvän från Frankrike. Jo, på den tiden kunde man fortfarande skriva från hand. Om jag ska underteckna någonting idag, känner jag knappt igen min krumelur.
    Idag är det email som gäller. Dagligen. Inte upphetsande alls, men snabbt och smidigt, för breven brukar faktiskt komma fram efter bara några sekunder.
    Har en liknande erfarenhet som du av JV, men det var för cirka fem år sedan. Nuförtiden är portot så dyrt att de knappt har råd med sådana utskick längre - tror jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också det var lite konstigt att de skickade brev med det här höga portot. Tror annars att många har slutat skriva p.g.a.att det blir för dyrt.

      Radera
  9. Det är inte ofta som det kommer några brev, inte ens räkningar, för de kommer på Kivra, eller mail, och vissa är på auto-giro. Jag skickar både jul och påskkort, även Grattiskort.
    Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får aldrig räkningar hem i brevlådan.

      Radera
  10. Ordnade ju brevvänner genom kamratposten som liten, hade de breven kvar länge innan sista flytten för 20 år sedan då de försvann.
    Men visst var det speciellt på den tiden jämfört med nu.
    Tycker vi har tappat bort något, barn kan ofta inte ens skriva läsligt idag, jobbar ju på skola så jag vet.

    Men nu tillönskar jag dig en fin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste med Kamratposten och tror faktiskt jag hittade några brevvänner där.

      Radera
  11. Håller med dig helt och hållet det är inte alls samma sak med sms eller mms för den delen även om jag uppskattar att få färska foton förstås.. men en sak håller jag benhårt på det ska vara riktiga julkort som man får i brevlådan punkt slut även om jag dessutom kan önska god Jul även med ett mms..

    Ha ett fint slut på veckan nu och hoppas att du mår bra.. Kram Nicki ♥️👍🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget går upp emot ett handskrivet brev eller kort.

      Radera