söndag 18 december 2022

Lucka 18

Advent


Idag är det fjärde advent. Dagens adventfirande är något som växte fram under 1900-talet. Ordet advent är en förkortning av latinets adventus Domini - Herrens ankomst. Perioden omfattar tiden från fjärde söndagen före jul till och med julafton. Kyrkoåret börjar första söndagen i advent.


När kristendomen och det kristna julfirandet introducerades i Norden för ca 1000 år sedan infördes adventsfasta. Det innebar att man skulle vara återhållsam med mat och dryck och festligheter. Bröllop var förbjudna. Fastan var en förberedelse för den stora glädjehögtiden. Man skulle inte ta ut julen i förskott. 


Efter1500-talet när vi övergick från katolicism till protestantism försvann fastan, men det var fortfarande så att allt bullrande och stimmande arbete skulle undvikas. Det var inte heller någon lämplig tid att börja på viktiga saker. Det fanns en folklig föreställning om att advent hade ett samband med väntan, antagligen på grund av den språkliga likheten.
 

Om det förr var vanligt att man inte skulle ta ut julen i förskott så är det idag raka motsatsen. Affärerna ser sin chans till att tjäna pengar och julpyntet dyker upp tidigare för vart år som går. Nu ska julkort och önskelistor skrivas, julklappar inhandlas, det ska bakas och lagas mat i massor. För att inte tala om alla julbordsbesök och allt julpysslande och städande. Knappast någon lugn väntetid. 

Jag minns hur både min mor och min farmor höll på med alla julförberedelser i flera veckor. Det är två kvinnor som jag lärt mig mycket av och som alltid varit mina förebilder. Men när det kommer till arbetet de utförde före jul har det inte smittat av sig på mig. Jag vill inte vara helt slutkörd på julafton utan kunna njuta av högtiden precis som övriga familjen. Man måste inte ha 20 sorters inlagd sill, patéer, aladåber och en massa andra smårätter på julbordet. Det blir ändå en massa mat över. Vi hjälps åt med alla förberedelser och efteråt kan alla sitta ner och koppla av och ha det mysigt. Det är väl egentligen det som är meningen med julafton? 

30 kommentarer:

  1. Du har så rätt Gunnel; man måste inte ha allt det som en gång var i fråga om maträtter samt även sådant som har tillkommit under modernare tider. Visst var julstöket trevligt att vara med om när man var barn, men som vuxen tog det knäcken av en om man skulle både jobba, sköta familj och sedan ytterligare trappa upp med att även klara av alla märkliga måsten. Efter att jag ett par jular i rad nästan hade jobbat ihjäl mig, dels i företaget och sedan i hemmet, bara blev sittandes i soffhörnan på julafton, fick en brak-förkylning och blev sängliggandes insåg alla i min familj att nu ska vi ändra på det här. Efter det är det måttlighetens jul som gäller, lite nu och då, räcker gott och väl. Julen är mycket bättre efter det. Nu kopplar jag av och har det mysigt och det har jag haft i många år redan sedan dess.
    Trevlig fjärde advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt beslut! Julen ska vara en avkopplande och mysig högtid när man kan träffas och ha kul.

      Radera
  2. Visst ja, så var det.Fasta före jul. Helt bortglömt! Usch, för frosseri på alla dessa julbordssittningar
    Men restaurangbranschen ska leva förstås!
    Det som mest stör mej, det är min undran vad man gör med överbliven mat. Det blir ju mycket rester!

    Vet inte hur många gånger jag gråtit av trötthet...och besvikelse... på julafton kväll. Så blir det när man ska vara duktig flicka.
    Bättre nu. Sen barnbarnen kom åker vi till Värnamo. Tar med en del mat, men inte allt.
    Dessutom blir det oftast två "julaftnar". Malmöfamiljen kommer norrut efter juldagarna,. När vi har "julafton " med drm, så är det enkel mat dom bjuds. Oftast lutfisk.

    Tack för denna lucka. Kram. Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi firar sen många år till baka julen hos oss, men det är tyvärr inte alla år vi träffar alla barn och barnbarn. men desto roligare när det går att ordna. Min äldsta dotter och hennes familj bor nära så de är alltid här. Var och en har sitt ansvarsområde inom matlagningen. Skönt!

      Radera
  3. Det du skriver om advent med fasta då först var nytt för mig.
    Dina sista rader om bad vi lärt oss av våra förmödrar känner jag igen. Sedan många år är det strävande över, men mina första år som mor ägnade jag åt att ha hela familjen på båda sidor hos oss, då minsann var det "allt" i förberedelser och många kring bordet. Det blir det lilla lugna och så hjälper jag till när jag är med min sonfamilj. Då är det trevligt och mysigt :-)
    Fjärde adventskramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis kommer "julstressen" att avta med tiden. Alla jobbar och ingen har tid att "vända upp och ner på hela huset" som man gjorde förr. Städningen passar bättre att göra efter jul när granen slängs ut.

      Radera
  4. Väldigt kloka ord på slutet. Jag önskar att "alla kvinnor" tog efter dem.
    Jag är tacksam för att inte adventsfasta finns kvar på schemat. Då skulle jag inte vågat röra Lindt Lindor kulan i blått papper idag. Paketet bakom lucka 18. Tidigare än så här kan inte fjärde advent inträffa.
    Måste erkänna att jag är gammaldags, även om jag snart inte bryr mig länge. Mitt jobb är inte att hålla reda på andra. Men i smyg kan jag ha ett snett leende och fälla någon kommentar tyst. Allt fler kör med advent i början av november och julen tycks göra sällskap med vårtecken i naturen. Alla gör som de vill. Snart dags för mig att exempelvis hänga på och minnas tider från förr när det var lag på att cykla på
    vänster sida. Kram från B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julen startas tidigare för vart år som går, tack vare butikernas säljlust. Till sist blir det så urvattnat att när julafton äntligen dyker upp är man så less. Jag tycker julen ska var lite magisk och det blir den inte om man "jular" redan från Midsommar.

      Radera
  5. Ja tänk så man fick lära sig, främst från mamma där julstöket innebar att hela huset vändes upp och ner på, för att inte tala om slakt, bakning och matlagning. Sen kom jag till Stenstugu och där var det inte bättre. Jag minns ett år när svärmor dagen före julafon kom på att någon skrubb inte blivit rengjord och jag kommenderades dit med skurhinken. Då grät jag! Nu är julstöket bra mycket trevligare och fullt av njutningar.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns hur mor tömde alla köksskåp och skurade dem både in och utvändigt. Hur resonerade man egentligen förr eller det var bara gamla traditioner som hölls vid liv?

      Radera
  6. Som vanligt intressant läsning.
    Man behöver inte ha en massa måsten och krav. Det blir jul ändå. Vi har inget jätte stort julbord, utan det är bara våra enkla favoriter. Vi har inget knytkalas, jag fixar själv all mat, för då har jag koll på läget.
    Ha en fin fjärde advent! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det godaste på julbordet tycker jag sillinläggningarna är och givetvis skinka och brunkål.

      Radera
  7. Intressant detta, fint att få läsa om det här hos dig.
    Visst var det mer förberedelser förr, idag kan man ju köpa färdiga produkter så man sparar lite tid på det.
    Man ska ju inte vara helt slut på julafton.

    Ha en fin advent nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda jag inte köper färdigt är brunkål, för jag tycker inte den smakar som jag vill ha den....och där är jag ense med övriga julfirare.

      Radera
  8. Ja, många tror felaktigt att advent betyder väntan men icke.
    Min mamma var absolut ingen husmoster så någon julstress var det aldrig hos oss. På för julafton bidrar alla med något vilket är jättebra och underlättar för den som har det hemma hos sig. Julen ska vara mysig och avkopplande tycker jag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag med. Visst gillar jag julmat, men det bästa är att kunna samla barn och barnbarn.

      Radera
  9. Bra beslut. Det blir jul ändå utan att man vänt ut och in på sig själv, städat varenda liten låda/vrå och lagat hur mycket mat som helst. Läste för ett tag sedan hos Åsa http://naltax2.blogspot.com/ ett mycket klokt citat: Jul firar man med hjärtat inte med plånboken. Ha en bra 4e advent =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra citat. Vi slutade med att ge varandra julklappar för en delår sedan och det fungerar jättebra.

      Radera
  10. Jaså, skulle man fasta i Advent? Trodde bara att det hörde till påsktiden. Ytterligare en påminnelse om hur traditioner förändras. Tur är väl det.
    Tror också att julsädning och antalet maträtter är mindre nu än tidigare. I alla fall hoppas jag det.
    I alla fall har jag minskat ned. Men vissa rätter och bak vill jag ha kvar, för traditioner är också en trygghet och ett igenkännande som är fint att ha. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa saker måste var samma år efter år det tycker jag med, men det ska vara saker som man verkligen gillar och inte behöver jobba ihjäl sig för att de ska genomföras.

      Radera
  11. Ta det så lugnt och njut !
    Ha en bra fortsättning på dagen.
    Kram!

    SvaraRadera
  12. Sån tur att tiderna förändras. Nu blir det jul utan sju sorters julkakor, patéer och otäcka korvar som aldrig åts upp hos oss. Min fd svärmor kunde t o m komma på att måla om köksluckorna strax innan jul (när köksskåpen ändå städades...). Nu finns inte några måsten kvar möjligtvis att jag inte tycker det blir någon jul utan ett vitt tunnbröd att lägga en skiva ljummen skinka på....och det håller även barn och barnbarn med om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din svärmor var verkligen energisk. Sill, skinka och brunkål vill jag inte vara utan.

      Radera
  13. Njut av julen! Det finns inga måsten med mat och städning. Vii firar en stillsam jul i lugn och ro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt när man bara kan göra det man känner för just för stunden och inte var så uppbokad.

      Radera
  14. Dina sista meningar är så viktiga. Varför stressar männisikor och för vem? Vad är det en måste? Och sedan handlar många så dyra julklappar att de måste ta lån för att ha råd och blir stressade över det.
    Tack för att jag fick vara med om att öppna lucka 18 idag, den fjärde advent. Lite visste jag men en hel del var nytt för mig . Du är verkligen fantastisk som lagt ner sp mycket tid på julkalendern för att berika oss läsare. Tacksam-
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Ditte! Det är bara barnbarnen som får julklappar och vi har i många år spelat julklappsspelet. Då är det bara ett paket per person som gäller och det tycker jag räcker.

      Radera
  15. Som vanligt en riktigt intressant lucka idag med:-)
    Minns inte att min mamma jobbade "hårt" i veckor för att få till en fin jul. Men Julafton var en sådan dag, då det inte var så roligt att komma i hennes väg om man säger så. Då kläddes julgranen bakom låsta dörrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min syster och jag fick hjälpa till att klä granen, men annars var det mor som stod för allting. Minns inte att min far var involverad i något.

      Radera