tisdag 9 juni 2020

Saker som inte fungerar


När jag tryckte på startknappen till diskmaskinen häromdagen hände ingenting. Den var helt död! Vad hade hänt under natten? Dagen före fungerade den alldeles utmärkt. Sådana incidenter kan få mitt humör att rasa katastrofalt. Jag såg framför mig högar av odiskade tallrikar på diskbänken. Jag hade nämligen inga planer på att agera "diskmaskin". En icke fungerande diskmaskin i huset betyder alltså papptallrikar och engångsbestick. Det är möjligt att det gick lika bra att diska för hand förr i tiden. Men det var då det! 



Ännu längre tillbaka så lagade man mat över öppen eld. Ingen har väl nånsin kommit på tanken att slänga ut spisen bara för det? Visst har vi gått delvis tillbaka till att laga mat över öppen eld...nämligen grillningen. Men det gör vi inte varje dag. 



Samma sak gäller för dammsugaren. Jag tror faktiskt att det finns en dammsugare i de flesta hushåll fastän det fortfarande går att köpa sopkvastar. Vi måste följa med i utvecklingen. 



Mycket är annorlunda mot förr...på gott och ont. Det går inte att jämföra då och nu rakt av. Det var ett helt annat levnadssätt förr. Jag tycker inte man tvunget måste skaffa sig alla nymodigheter som kommer ut på marknaden men det finns vissa saker som inte fanns förr och som idag är helt livsnödvändiga. Förutom det ovanstående räknar jag även in kylskåp, frys, tvättmaskin, TV, mobil och dator. 



Och vi får inte glömma bilen! Alla är kanske inte överens med mig om att det är livsviktiga grejer, men för mig är det så och vi har så olika behov så det går inte att säga vilket som är rätt eller fel.

På tal om min diskmaskin. Det var tydligen ett kontaktfel, för när Ulrika tryckte länge och väl på startknappen började den ta in vatten. Nu var det inte första gången som den strulade och maskinen har några år på nacken, så vi beslöt att införskaffa en ny. Den står nu mitt på köksgolvet, som en liten extra köksö, och väntar på att bli inkopplad i morgon.

27 kommentarer:

  1. Är man van att ha diskmaskin så blir det närmast en katastrof när den gamla inte fungerar längre. Jag diskar många gånger för hand när det bara är vi två ,men av den anledningen att vår diskmaskin är en som är anpassad till caférörelsen. Det känns lite onödigt i bland att bara påta in ett par tallrikar, glas och muggar men för det mesta samlar jag diskmaskinen full, vilket jag förmodar att alla gör, innan jag kör den. Det måste bli kristider för att vi ska gå tillbaka i tiden, antar jag. Jag förstår dig fullt ut Gunnel. Jag har en ugn i köket som också börjar få lite glapp kontakt, men som fungerar så bra annars bara jag får igång den. Vi är på väg att byta.
    Det ska fungerar när man en gång har det, så är det ju bara!
    Ha en fin tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tänker jag med. Har jag en apparat som ska underlätta för mig, så ska den fungera fullt ut.

      Radera
  2. Den absolut enda hushållsmaskin jag inte vill avvara är tvättmaskinen. Diska kan jag göra, sopa och damma också och en vedspis kan jag också hantera, men stå och skrubba kläder på tvättbräda och ha en gryta med vittvätt på spisen vill jag inte vara med om igen.
    Ha en fin tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte någon längtan efter att gå tillbaka till hur det var förr.

      Radera
    2. Håller fullständigt med dig om tvättmaskinen med tillägg till min kaffebryggare😁
      Sen jag flyttade från ett stort hus till ett litet avstod jag diskmaskinen eftersom jag då bestämde mig att bara behålla det ärvda gamla porslinet, spetsglasen och silverbesticken. Till vardags är vi bara två och när vi är flera brukar det oftast sluta med att alla hjälps åt att både diska och torka.
      Det bästa är när man själv har möjligheten att välja hur man vill ha det👌

      Radera
    3. Ja, kaffebryggaren glömde jag. Gammalt porslin diskar jag för hand och då känner jag hur tråkigt det är att diska. Det får räcka med de gångerna.

      Radera
  3. Vilka vanemänniskor vi är. Ibland kan jag känna att det är lyx med diskmaskin till två personer, men vad skönt det är att slippa diska, fast det är en del som inte åker in i maskinen. Sen får Stefan tömma den.
    Jobbiga är då diskmaskinen går sönder, för man upptäcker detta då den är full med smutsig disk.
    Då diskmaskinen är trasig diskar jag för hand. Jag är en stor motståndare till engångsartiklar.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är så tråkigt att diska, såhär hade faktiskt engångsbestick kommit fram. Nu slipper vi det.

      Radera
  4. Lycka till men den nya diskmaskinen :) Oh ja! Jag håller med dig, jag tror min värld skulle rasa samman totalt om jag inte hade de där grejerna plus assistenten och bilen ska vi inte tala om! Har man tre mil närmaste centralort så går det inte att vara utan bil :)
    Kram Gunnel och ha en bra dag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bilen är ovärderlig. Den behövs varje dag.

      Radera
  5. Vissa saker ska bara fungera i ett hushåll och dit hör definitivt en diskmaskin. Minst lika viktig är en tvättmaskin och självklart även en dammsugare. Ja, säg den hushållsmaskin som man vill vara utan. Vi har helt enkelt vant oss vid många bekvämligheter. Hoppas den nya diskmaskinen levererar!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill ha hushållsmaskiner som jag tycker underlättar för mig. Varför ödsla tid och slita ut sig om det inte behövs?

      Radera
  6. Jag hoppas att den nya diskmaskinen blir inkopplad imorgon!
    Jag har skickat till Hebbe att du inte kommer in på hans blogg.
    Många lär sig inte av misstagen Tyvärr!!!
    Jag hoppas att du har en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli skönt med en maskin som startar på första trycket.

      Radera
  7. De apparater och maskiner man har ska absolut fungera. Mycket irriterande när de trilskas.
    Jag har ingen diskmaskin, har aldrig haft — och faktiskt aldrig saknat en heller. När jag diskar passar jag på att låta tankarna vandra fritt eftersom själva diskandet inte kräver någon större koncentrerad tankemöda. I stora familjer förstår jag att man har mycket hjälp av diskmaskin. För egen del vill jag inte vara utan tvättmaskin, spis, kyl, frys och dammsugare.
    Men, viktigast av allt här i världen ... att kroppen fungerar!
    Må-gott-kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälsan är absolut det viktigaste, och då är det bra med lite maskiner som hjälper till så man inte sliter på kroppen(krystad ursäkt för att jag vill ha så mycket hjälpmedel som det bara går)

      Radera
  8. Känner absolut inte att diskmaskin hör till de nödvändiga apparaterna. Jag har inga problem med att diska för hand.Vi har diskmaskin, men den är den apparat jag skulle ta bort först om jag var tvungen att lämna ifrån mig en sådan.
    Tvättmaskin skulle vara svårt att klara sig utan. Dammsugare? Det går att sopa...även om det inte blir lika bra.
    Som lantis, skulle vi inte klara oss utan bil.. Intressant inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man så olika åsikter vi har om saker och ting.

      Radera
  9. Till vardags när det bara är Göran och jag skulle det kanske fungera med handdisk, men...... näääääää.....jag avskyr att diska.

    SvaraRadera
  10. Jag diskar för hand och har så gjort i - vad blir det nu? - i 21 år. Innan hade jag/vi diskmaskin i många år. Men det man har, det ska självklart fungera! Jag har ingen bil, men saknar den i detta läget som är nu.
    Men jag fungerar - än så länge ;)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man skulle nog kunna klara sig utan många nymodigheter, men det är ju ett val man gör vad man vill ha.

      Radera
  11. Vi hade diskmaskin när döttrarna var små och växte upp. Då var vi också många hemma med kamrater och många vänner även till oss. Men när jag flyttade till lägenhet och vi bara är två blev det ingen diskmaskin. Jag skulle då bli av med ett köksskåp- Men man kan ju säga att jag ändå har en diskmaskin. Maken diskar alltid. Men kanske blir det en efter hand.Bil har vi också alltid haft men sedan ett par år har vi det inte. Men förr när vi bodde norr om stan skulle vi inte velat vara utan. Vi bor mitt i stan och det senaste året vi hade den körde vi 400 mil. Nu har ena dottern bilen och vi kan låna den om och när vi vill- Men att köra i Stockholm undviker man. Mycket trafik, dyrt med p-platser och de är svåra att hitta och trängselavgifterna är höga.
    Men i övrigt vill jag ha det som är praktiskt och underlättar. Absolut!
    Grattis till den nya diskmaskinen och jag tror det blir jättebra med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bil skulle jag inte kunna undvara eftersom vi bor uppe på Söderåsen och det finns inga bussförbindelser härifrån. Vi får knalla 3 km ner till samhället och sen uppförsbacke när vi ska hem. Inget jag skulle vilja göra.

      Radera
  12. Nej, diskmaskin kallar jag inte för livsnödvändig. Då vi bara är två i hushållet har vi faktiskt aldrig haft en. Vi har fungerat alldeles utmärkt som levande diskmaskiner. Däremot håller jag med dig om bil, dator, mobil och kyl/frys. Tv behövs snart inte längre, då an kan se allting på datorn som är ansluten till en stor skärm. Å tvättmaskin har vi i tvättstugan såklart. Den är verkligen livsnödvändig.

    Grattis till den nya diskmaskinen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag ser fram emot att få den inkopplas.

      Radera
  13. Grattis till nya diskmaskinen!
    Vi har ingen diskmaskin ... totalt onödig pryl om man som vi bara är två i hushållet - undantagsvis bra om man har massor med gäster - men då vårt lilla hus inte rymmer så många samtidigt, så funkar det bra ändå. Tur att vi får göra som vi vill ...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Diskmaskinen är en nödvändighet, tycker jag även om vi inte är lika många varje dag längre. När alla barn och barnbarn är hemma samtidigt och då i närmre 2 veckor är den oumbärlig. För mig är den oumbärlig annars också.

      Radera