onsdag 12 april 2017

Påskförberedelser

Gårdagen blev en mycket stillsam dag. Jag trodde faktiskt att jag skulle få en sådan träningsvärk att jag inte skulle kunna resa mig ur sängen, men det var inga problem. Tydligen har jag alldeles för låga tankar om min idrottsliga förmåga. Inte för att jag funderar på att träna för gångtävlingar. Jag tycker det ser så underligt ut när de vaggar fram som ankor. Det kan inte vara nyttigt varken för höfter eller knän att gå på ett sådant mystiskt vis. Vi spatserade fram i sakta mak. Det var därför det tog så lång tid.


Jag plockade lite björkris inne i skogen, men det räckte bara till vasen i köket, så idag får jag ge mig ut efter mer. Då går jag till ett annat ställe, där jag nästan bara kan stå still och plocka så mycket jag behöver. Inne i skogen växer inte så mycket björkar, så det tar mycket längre tid att få ihop en bunt ris där. Jag häller aldrig vatten i vaserna, för Rasmus är allergisk mot pollen och dessutom, drösslar det så enormt efter några dagar.

Det märks att påsken inte är en lika stor firarhelg som julen. Först och främst så börjar inte affärerna sälja påskpynt flera månader innan det är dags och utbudet är inte heller lika stort som till jul. Mängden mat är inte på långa vägar lika stor som i december. Jag gillar ägg och sill och tycker det är extra festligt med färgade ägg. Det sätter lite piff på påskbordet. Ända sen jag var liten har vi pickat ägg till påsk. Det påstås att man redan på 1400-talet höll på med detta i Polen. Jag var inte särskilt förtjust i ägg som barn, men jag ville alltid vara med vid äggpickningen ändå. Om mitt ägg gick sönder fick någon annan överta det och äta upp det. Farmor serverade alltid löskokta ägg, och det har jag aldrig tyckt om. Här blir det bara hårdkokta ägg och nu kan jag tävla på samma villkor som alla andra.

28 kommentarer:

  1. Se där, du är en riktig krutgumma med "toppenflås". ;) Grattis! Blir faktiskt avundsjuk. Jag hade skapligt flås till för några år sedan. Nu är det mindre (hm ...) bra. :/
    Vad påskfint du har på bordet! Jag påskpyntade ytterdörren igår. --- Så sant att påsken inte firas lika intensivt som julen och ändå är ju just påskhelgen den längsta helg vi har. Kanske är vi lite mer återhållsamma för att det inte enbart är en glädjens helg. Jag minns barn- och ungdomens långfredagar med stillsam musik i radion, allting var stängt och det kändes närmast opassande att ens skratta lite högt. Långfredagarna gjorde verkligen skäl för namnet ... lååångfredag.
    God natt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns också hur långtråkig vi tyckte att långfredagen var. Kanske är det därför som jag aldrig längtat speciellt efter påsken. Julen däremot är en helt annan sak. Men i år längtar jag till påskafton.

      Radera
  2. Vad fint att du mådde bra efter långpromenaden.
    Påsken firas nästan inte alls i USA såsom i Sverige med röda dagar och många dagars ledighet. Easter kallas söndagen och det är allt.
    Det var länge sedan jag påskpyntade. Ser fint ut med ditt ris på köksbordet.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får nog börja gå lite mer regelbundet, så jag kan behålla den lilla kondis jag har.

      Radera
  3. Vi har inte så mycket påskpynt, har satt från några stycken hönor, tuppar och kycklingar, påskdukar på mat, soff och köksbordet
    Björkriset hoppar vi över
    Ha en fortsatt bra Påskvecka! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att man i allmänhet pyntar så mycket inför påsken. Våren lurar runt hörnet och man är nog mer nyfiken på den.

      Radera
  4. Så bra att du slapp träningsvärk :)
    Påsken är en lugn och skön helg som inte firas speciellt hårt här - lite god mat och väldigt sparsamt med pynt :)
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Där ser du! Du har bättre kondition än du tror! Ofta är det så och så glad man blir när man upptäcker det. Skirt och vackert är ditt påskbord.
    Här är affärerna fyllda av folk i en veckas tid, stressandes efter allt nödvändigt inför påskhelgen. Många far till sina stugor och då ska man inte glömma någonting. Faktum är att skärtorsdagen är en av de värsta handlardagarna här, man slipper knappt fram alls. Butikspersonalen säger själva att det är den dag på året som de har mest med kunder. Men så är det över när långfredagen är här. På lördag blir det påskmarknader istället och folk vallfärdar om vädret är vackert.
    Själva tar vi det mera lugnt, äter lite gott och pyntar lite här och lite där, men bara så där lagom. Snart ska allt plockas undan igen.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns inte riktigt lönt att plocka fram så mycket pynt för så kort tid. Men en del måste man klart ha så det syns att det är påsk.

      Radera
  6. Påsken är en lite mera lagom helg och det viktigaste är vädret. Man förväntar sig sol och sköna vårdagar, men i år ser det ut som om vi blir snuvade på den delen. Vi får väl äta desto mera sill och ägg.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sill och ägg är alltid gott, men förhoppningsvis kommer solen att titta fram ibland ändå.

      Radera
  7. Vad bra att din kropp och din kondition klarade långpromenaden utan problem. Det betyder ju bara att "än är det liv i gumman".

    Så påskfint du gjort. Jag har tänkt köpa lite påskliljor, för övrigt blir det inget pynt här i "lånebostaden". Glad Påsk till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, det bådar gott att jag inte blev helt utslagen.

      Radera
  8. Påsk är liksom en helg som bara glider förbi. Något ägg blir det väl, men inte så mycket mer. En god middag hos dottern på påskafton får räcka för mig! Jag visste knappt att det är påskveckan när jag kom hem i förrgår...

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man varit bortrest en längre tid blir man lite vilsen i vardagsrutinerna.

      Radera
  9. Vi åker till stugan över påsk, så hemma blir det bara en gul våreld på köksbordet.
    Vi ska jobba i skogen, och "såga ner" grannens fula granhäck. Dvs alla grenar som är inne på vår tomt sågas av intill stammen. Kvar står massor med tråkiga granstammar, och en vink till grannen, att det är dags att ta bort resterna.
    Påskkramar från Karin

    SvaraRadera
  10. Så hemtrevligt och påskfint du har det! Och visst lyser det upp lite extra med allt det gula!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det behövs mycket gult nu som kan lysa upp och höja humöret. Just nu ösregnar det här.

      Radera
  11. svenskar äter ju samma mat till jul, påsk och midsommar, praktiskt! :)

    SvaraRadera
  12. lagom löskokta ägg är bästa jag vet ❤️ bättre än de hårdkokta nästan gröna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte behöver man koka äggen så länge så de blir gröna. Det verkar underligt. Löskokta ägg kan man lika gärna äta råa för de är så rinniga.

      Radera
  13. Här nöjer vi oss med påskliljor inomhus och påskmaten gillar jag tyvärr inte så mycket. Men allt är naturligtvis en smaksak :D Fast kanske blir det ett påskris med grenar från körsbärsträdet...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker man ska servera det man gillar och pynta så man själv är nöjd. Då blir det bäst.

      Radera
  14. Men så kul, att vi alla är olika, jag vill ha så löskokta ägg som vitan nästan rinner! Påsk ja, är alldeles ensam i påsk förutom djuren och hör här; jag har handlat lax, sill, ägg, helgskinka, avocado och räkor. Då ska jag väl slippa svälta...önskar jag kunde se dagarna utan matbilder...då vore jag mycket smalare...Glad påsk önskar jag från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om att det är tur att inte alla tycker lika eller har samma smak. Så intetsägande livet skulle bli då.

      Radera